Op 14 maart 2016 zag wild-kamperen.nl het levenslicht. De rest is geschiedenis. Toch kwam er heel wat bij kijken om uit te groeien tot de digitale kampeerplaats die we nou zijn. En toch was dit niet een voorop gezet plan. Maar laten we bij het begin, beginnen: het ontstaan.

Grondleggers
Mathieu Ogay & Bas van der Voort zijn de grondleggers van wild-kamperen.nl. De twee heren zijn al jaren bevriend met elkaar en hebben elkaar ooit eens ontmoet tijdens een politieke jongerenscholing in Haarlem. Tijdens het scholingsweekend zochten de Brabanders elkaar gezellig op. Mathieu (Veghel), Bas (Maren-Kessel), konden het goed met elkaar vinden. Ze bleven altijd goed contact met elkaar houden en er ontstond een hechte vriendschap. Naast het delen van vriendschap zochten ze elkaar ook vaak inhoudelijk op, beiden heren werden namelijk gemeenteraadslid en moeilijker dossiers bespraken ze met elkaar. Gezamenlijk ontwikkelden ze een passie voor reizen en natuur, zonder ooit ook maar een keer met elkaar gereisd te hebben. Een belangrijk onderdeel van reizen is het feit dat je vaak op jezelf aangewezen bent en het moet doen met de middelen die je hebt. Voorbereiding, zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen en creativiteit zijn dan ook belangrijke eigenschappen voor avontuurlijk reizen. Maar reizen is voor studenten vaak (te) duur en het kamperen in eigen land is vaak weinig avontuurlijk. Hoe hier mee om te gaan?

Wildkamperen in Nederland?
Mathieu en Bas gingen afzonderlijk van elkaar op reis. Eenmaal thuisgekomen werden foto’s, filmpjes en de (sterke) verhalen gedeeld. Waarom niet eens samen op reis? Door praktische planning ging het nog wel even duren voordat dit een reële mogelijkheid werd. Dan maar snel even een weekendje weg, maar dat is ook weinig avontuurlijk.  Zou het nou niet eens mooi om zelf de avonturen van Ray Mears, Les Stroud, Mykel Hawke Pierce of Bear Grylls te kunnen evenaren? Zo kon er midden in de natuur worden verbleven zonder al te veel (financiële) middelen. Dat wildkamperen in Noorwegen, Zweden of Schotland binnen bepaalde regels mag, dat weten veel mensen wel. Maar hoe zit het in Nederland met wildkamperen? Een zoektocht via Google was zo gestart. Al snel werden de (juridische) mogelijkheden gevonden. Staatsbosbeheer heeft immers een aantal locaties aangewezen als paalkampeerlocatie. Een verblijf is gratis en vaak in een mooi stuk natuur. Dat gaan we proberen! De eerste tocht was naar de griendwerkershut. Het was een groot succes!

De griendwerkershut

Er bestaan een aantal websites over paalkamperen in Nederland, maar de meeste zijn verouderd en weinig aantrekkelijk. En dat is jammer. Naast het verblijven in de natuur is film, fotografie en gadgets ook een hobby die tijdens het wildkamperen tot zijn recht komt. Dan maar de stap zetten om zelf een website te beginnen. Het werd al snel een verzamelplaats van gadget reviews, kampeertechnieken, locaties en praktisch alles wat bij back to basic kamperen komt kijken. Zijn wij experts of professionals? Nee, dat zijn wij niet. Vaak was het uren oefenen op een bepaalde techniek, voordat het lukte. Boeken, websites en documentaires werden geraadpleegd om de techniek steeds meer eigen te maken. En telkens wanneer dat lukte gaf dat een kick.

Samenwerking & groei
De bezoekers groeide met de week. Blijkbaar was er behoefte aan een dergelijke site. Het aantal verzoeken en tips groeide daarmee ook. Het werd al snel een steeds groter wordend project. De eerste sponsoren namen met de heren contact op om te kijken naar sponsormogelijkheden. Mathieu & Bas zijn alle twee vrij ideologisch ingesteld: winst maken over de rug van natuur is niet ok. Maar kennisdeling (natuureducatie & zelfredzaamheid) wel. Zodoende werd besloten om een missie / visie / doelstelling ( Onze-kernwaarden-wild-kamperen.nl_.pdf (191 downloads) ) van de website te schrijven. Niet om sponsoren te werven, maar om winstjagers juist weg te houden. Inmiddels werken wij samen met fijne partners die de zelfde visie delen.

Uitbreiden & professionaliseren
Het werk werd al snel teveel, daarom werd gestart met het werven van nieuwe krachten voor de website. Opnieuw met diezelfde ideologische inslag. Danny den Bekker en Kay Jansen zijn vanaf 2017 het team van wild-kamperen.nl komen versterken. En met succes: in mei 2017 was het team aanwezig op het evenement Life In The Open, van onze partner Geardropper. Tijdens het kampeerevenement verzorgde wij diverse workshops voor geïnteresseerden en lieten wij bezoekers kennismaken met back to basic kamperen. Er is in één jaar tijd een stevig fundament gelegd. Maar we blijven vooruit kijken, zonder de mooie momenten te vergeten. Vanaf 20 juli is de website www.wild-kamperen.nl ondergebracht bij Stichting wild-kamperen.nl, waarbij we onze non-profit-houding en doelstellingen geformaliseerd hebben. Wij zetten ons nu in voor het verspreiden van informatie over het verblijven in de natuur. Mensen zijn steeds verder weg komen te staan van de natuur zelf, terwijl wij juist onderdeel van die natuur zijn. Dat is in het kort de filosofie. En dat dragen wij graag uit, op welke manier dan ook!

En we gaan door!

Share