Zijn boetes voor wildkamperen hoog?

with 2 reacties

wildkamperen boete hoogteZijn boetes voor wildkamperen hoog? Dat is de vraag die we regelmatig gesteld krijgen. Gelukkig hebben we er zelf nog nooit een gehad, maar we zochten het even voor jullie uit. We houden erg van de natuur, het back to basic gevoel en het uit proberen van nieuwe technieken is wat wildkamperen zo leuk maakt. Omdat we van afwisseling (en het avontuur) houden kiezen we steeds voor een andere kampeerplek. Vaak zoeken we die zelf uit of laten ons leiden door tips van anderen. Er bestaat een verschil tussen wildkamperen en paalkamperen, al is het gevoel praktisch hetzelfde. Paalkamperen is een gereguleerde vorm van wildkamperen en is gebonden aan enkele (basic) regels, we hebben ze hier voor je opgesomd.  Zolang je de regels naleeft op de paalkampeerplaats is er niets aan de hand. Doe dit dan ook, zo houden we het voor iedereen leuk. Geef daarnaast Staatsbosbeheer geen reden tot het sluiten van paalkampeerlocaties.

Het echte wildkamperen is vaak niet toegestaan in Nederland. Volgens de Van Dale wordt wildkamperen als volgt uitgelegd:

wild·kam·pe·ren (kampeerde wild, heeft wildgekampeerd)
1kamperen in de vrije natuur, niet op een camping

boete wildkamperen hoogHet is afhankelijk van diverse factoren of wildkamperen toegestaan is of niet. In 9 van de 10 gevallen is wildkamperen niet toegestaan. Soms zijn er mogelijkheden, dit is echter afhankelijk van de APV-regels, het type bos, de bosbeheerder en de status van het gebied. We kunnen dit kosteloos voor je checken.

In veel gevallen is wildkamperen gewoon verboden, vaak ter bescherming van de flora & fauna, de rust in natuurgebieden en uit veiligheidsoverwegingen. Mocht je toch willen gaan wildkamperen en je wordt betrapt dan kan het rijtje boetes erg hoog zijn. Vaak zal je ze niet direct de gehele lijst krijgen, maar om een beeld te geven sommen we toch de meest voorkomende feiten op.


Feit Boete  Feitcode Bijzonderheid
Wildkamperen. €140 p F 114 Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald.
Graven of spitten waar dit niet mag. €140 212 d Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald.
Afval achterlaten. €140 F 212 e/f Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald.
Zich onbevoegd ophouden – bijvoorbeeld buiten paden in park. €45 F 251 Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald.
Brand stichten: in openlucht vuur stoken. €280 p H 320 Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald.
Op of aan de weg een voertuig, tent of soortgelijks als slaapplaats gebruiken. €140 Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald.
Wildplassen en poepen €140  F 185 Deze overtreding is alleen strafbaar op die plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening of bij Algemene Plaatselijke Verordening is bepaald. à mag vaak buiten de bebouwde kom

De definitie van wildkamperen is zoals Van Dale al aangaf kamperen in de vrije natuur, niet op een camping’. Zolang je een tarp gebruikt en je slaapzak niet hebt uitgerold ben je strikt genomen niet aan het wildkamperen maar slechts aan het rusten, bijvoorbeeld na een stevige hike. De boetes hierboven bevatten algemene informatie en kunnen uiteraard afwijken op basis van de lokale omstandigheden. Wij willen met dit artikel slechts informatie delen en inzichtelijk maken. Het aanzetten tot verboden handelingen of activiteiten is dan ook niet onze intentie en wijzen wij af. Wildkamperen geschiedt op eigen risico, paalkamperen bevelen wij aan.


Share

Reageer op dit artikel

2 Reacties op "Zijn boetes voor wildkamperen hoog?"

Leuk! Deel jouw ervaring of geef je mening!

  Subscribe  
Abonneren op
Stijn
Gast

Is de boete van wildkamperen per persoon?

Share
Facebook