Soorten vuur

met Geen reacties

vuur-maken-wildkamperen

Vuur stoken kan iedereen en het is gezellig. Velen hebben het al wel eens gedaan. Wildkamperen is wat ons betreft ook verbonden met het maken van een vuur. Maar voordat wij hier verder op ingaan willen we kort stilstaan bij de veiligheidswaarschuwing.

Het maken van vuur is niet zonder risico’s. In de volgende gevallen mag onder geen enkel beding een vuur gemaakt worden.

  1. Maak geen vuur in/op veengronden en turfgronden, de kans op een (ondergrondse) bosbrand is groot!
  2. Maak geen vuur in tijden van extreme droogte, de kans op bosbranden is groot.
  3. Maak geen vuur wanneer een KNMI-alarm met betrekking tot droogte van kracht is.
  4. Maak geen vuur wanneer het (langdurig) mistig is, de rook stijgt hierdoor moeilijk op en dit is niet goed voor de gezondheid.
Ru  Waarschuwing

Naast bovenstaande waarschuwing geldt natuurlijk altijd dat er verantwoord omgegaan moet worden met materialen. Gebruik alleen dood hout en breng de natuur geen schade toe door het kappen van bomen of struiken. Gekapt hout brandt tevens veel moeilijker en zorgt voor veel rookontwikkeling. Daarnaast is het vrijmaken van de ondergrond van het vuur belangrijk. De vuistregel is: een meter rondom het vuur vrij houden van brandbaar materiaal. Bladeren, dennenappels en ander bodemmateriaal zijn een potentieel gevaar omdat deze nog uren door kunnen smeulen en dit kan leiden tot een bosbrand. Bij elk vuur moet tevens materiaal aanwezig zijn voor het blussen van het vuur. Een combinatie van genoeg water en een emmer zand wordt aangeraden.

Je kan verschillende soorten vuur maken, afhankelijk van je doel kies je een bepaalde opstelling. Hieronder wordt meer uitgelegd over de verschillende soorten vuur.

Bepaal eerst het doel van het vuur. Maak je een vuur voor licht en warmte? Ga je koken? en zo ja, wat dan precies en hoeveel tijd heb je om het vuur te maken? Of heb je een vuur nodig voor meerdere doeleinden? Voor het gemak delen we de soorten vuur in drie categorieën in: 1. Licht en warmte, 2. Algemene vuren, 3. Kook vuren. We bespreken de meest gebruikte vuren.

Licht en warmte vuren


Licht en warmte vuren zijn vaak van veraf zichtbaar en zijn meestal een baken van licht. Het vuur brandt vaak hevig en geeft veel warmte af.

Houthakkersvuur
houthakkersvuurHet houthakkersvuur blijft lang branden en is geschikt om als warmtevuur in de nacht aan te houden. Het vuur wordt gemaakt door twee boostammen op elkaar te leggen en hier tussen een vuurtje te stok Zorg er wel voor dat de stammen goed gefixeerd zijn, zodat deze tijdens het branden niet kunnen gaan rollen. Dit vuur is eenvoudig te maken en brandt langzaam met een redelijk gelijkmatige warmteafgifte.

Pagodevuur
pagodevuurDit vuur kennen we van de grote kampvuren, het wordt vaak gebruikt bij de scouting of afsluiting van een jeugdvakantieweek. Er wordt een vierkanten toren van boomstammen gebouwd en in het midden wordt aanmaakhout in een piramide opgestapeld en aangestoken. Het vuur klimt als het ware omhoog. Dit vuur geeft veel warmte af en is van een grote afstand te zien. Niet geschikt voor wildkamperen dus.

 

 

Algemene Vuren

Algemene vuren kunnen voor meerdere doeleinden gebruikt worden en kunnen vaak in combinatie met licht en warmte vuren & kook-vuren aangelegd worden.

Reflectorvuur
reflectorvuurEen reflectorvuur wordt vaak aangelegd om extra warmte te creëren. Het woord verraadt al een beetje wat voor soort vuur het is: een vuur waarbij een reflector de warmte reflecteert. Maak een willekeurig vuur en bouw een reflector achter het vuurtje. Plaats achter het vuur palen en bouw daar een houten muurtje tegenaan. Het houten muurtje reflecteert de warmte van het kampvuur. Dit vuur is vooral ideaal bij koude nachten, zeker in combinatie met het houthakkersvuur.

 

Isolatievuur 
isolatievuurDit vuur is geschikt voor het gebruik tijdens het wildkamperen. Het vuur heeft namelijk niet direct contact met de ondergrond waardoor dit vuur veiliger is dan andere vuren. Leg een aantal boomstammen naast elkaar en bedek deze met een flinke laag zand. Maak je vuur bovenop deze laag zand. Het zand scheidt het vuur van de bodem. Daarnaast is dit vuur geschikt om aan te leggen in natte gebieden omdat het (smelt) water niet in contact komt met het vuur.
Kook vuren

Kook vuren zijn geschikt voor het bereiden van voedsel en het koken van water. Essentieel wanneer je basic gaat kamperen!

Jagersvuur
jagersvuurDit is een makkelijk vuur om aan te leggen vanwege het eenvoudige principe. Leg twee dikke balken naast elkaar met voldoende ruimte voor een vuur ertussen. Maak tussen de balken een vuurtje en leg je pan of rooster te rusten op de balken boven het vuurtje. Het koken kan beginnen!

 

Stervuur
stervuurOok dit is een makkelijk vuur om aan te leggen. Zoek een aantal takken van de zelfde dikte en leg deze in een stervorm naar elkaar toe. In het midden van de ster maak je met aanmaakhout een klein vuurtje. In het midden van het stervuur kan je een pannetje op het vuur plaatsen. Als de takken ongeveer de zelfde dikte hebben dan staat de pan het meest stabiel. Schuif om de zoveel tijd de balken naar elkaar toe zodat het vuurtje brandend blijft.

 

Commando- of dakotavuur

commando-dakotavuurEen commando- of dakotavuur is een vuur waar je wat meer werk voor moet doen dan de eerder beschreven vuren. Het vuur wordt immers ondergronds gestookt door middel van een tunnel. Wij gebruikten dit vuur eerder voor onze pizzaoven. Waarin wij de pizza ondergronds bakten. Je kan natuurlijk ook de pan boven het gat zetten zoals op het plaatje hiernaast.

 

 

 

Welk vuur je ook maakt de eerder genoemde waarschuwingen zijn altijd van toepassing. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie, dit in verband met het inademen van rook. Door enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken voor het vuur beperk je de rook en schadelijke stoffen al. Maar het is altijd verstandig om te zorgen dat zo weinig mogelijk rook ingeademd wordt. Ook is het slim om rekening te houden met het gebruikte kookgerei. Veel potten en pannen zijn niet bestand tegen de (langdurige) hitte van een kampvuur en vervormen. Er zijn speciaal ontwikkelde potten en pannen op de markt die specifiek gebruikt kunnen worden voor het koken op een kampvuur. De Dutch Oven is zo’n ‘kampvuurpot’.
wildkamperen-dommeldal-1

 

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x