Review: Het perfecte gasstel voor de kampeerder!

met 1 reactie

Wildkamperen in Nederland is niet altijd even makkelijk. Het is vaak koud en nat. Dit maakt het maken van een kampvuur vaak niet eenvoudig. Zelfs met de nodige voorzieningen als (duurzame) aanmaakblokjes en lucifers is het moeilijk een vuur aan te houden. Als je dan een tijdje de natuur in gaat komt het maken van een warme drank of maaltijd in gevaar. In geval van onderkoeling en wanneer vuur noodzakelijk is, zou dit vervelend kunnen uitpakken.

Daarom kiezen wij tijdens het wildkamperen met slecht of koud weer altijd voor een back-up. Voor het comfort, maar voornamelijk voor de veiligheid. In geval van onderkoeling moet je kunnen vertrouwen op een betrouwbaar systeem. Maar denk ook aan perioden van extreme droogte, waarin het maken van open vuur streng verboden is. Dit soort situaties vragen om een bescheiden gasbrander. In dit geval reviewen wij de Campingaz Bleuet met een Campingaz CV 470+ gaspatroon.

Campingaz Bleuet
De Bleuet is een van de kleinste kookstellen op de markt. Het weegt slechts zo’n 180 gram en is opgevouwen zo’n 9×10 cm. Lekker compact dus. Het is uitgevouwen ongeveer 14×14 cm, dus geschikt voor kleine pannen en bekers. Het vermogen op maximaal volume is volgens de verpakking 1.300 W. Dit is voldoende om 1 liter water in 7 minuten tijd te koken. En dit is regelbaar met draaiknop aan de zijkant het systeem. Het systeem is uitgerust met een “EasyClic®-ventiel”. Hierop kunnen diverse formaten gaspatronen worden aangesloten. Wij gebruiken een gaspatroon van Campingaz. Deze zijn verkrijgbaar in drie varianten. Vergeet echter niet een aansteker of lucifers mee te nemen, want dit eenvoudige systeem heeft geen ingebouwde ontsteker.
De Campingaz Bleut kost € 19,99 bij Decathlon.

Campingaz gaspatroon CV470+
Op het Campingaz Bleuet systeem passen diverse patronen. Die van Campingaz zijn er in drie formaten: CV 270+, CV 300+ en CV 470+. Wij kiezen voor het grootste patroon: CV 470+. Dit patroon kan je gasstel tot 5 uur laten branden. Het patroon is zo’n 11×14 centimeter en weegt vol 700 gram. Dit patroon is dus niet echt licht in gewicht of compact. Maar je kan er wel een tijdje mee koken. Als je verwacht het patroon te gaan gebruiken is dit dus de beste keuze. Mocht je kiezen om het systeem bij je te hebben enkel voor noodgevallen, zonder te verwachten het daadwerkelijk te gebruiken: kies dan voor een kleiner patroon. Dat is meer dan voldoende. Het CV 270+ patroon gaat volgens de fabrikant 2 uur en 20 minuten mee. De CV 300+ variant gaat 2 uur en 40 minuten mee.
Het Campingaz CV 470+ patroon kost € 6,49 bij Decathlon.

Voor nog geen drie tientjes heb je dus een compleet gasstelletje wat prima geschikt is voor outdoorgebruik. Wij hebben dit patroon getest in de sneeuw. Met temperaturen rond het vriespunt. De fabrikant garandeert echter niet dat het functioneert als de temperatuur daalt onder de 5 ºC. De kans is dus aanwezig dat je na een koude nacht met temperaturen onder het vriespunt ’s ochtends alsnog hard moet werken voor een warm kopje koffie. Elk gaspatroon zal bij koude temperaturen minder goed presteren, dit is te merken in het hogere verbruik van het gas.

Dit gasstel is lekker compact, licht van gewicht en prettig in gebruik. Voor de incidentele kampeerder is dit gasstel een perfect instapmodel. Om dezelfde redenen is dit de ideale back-up voor de avonturier. Uiteraard zijn er gasstellen en patronen op de markt die beter presteren in koude klimaten. Het vermogen van dit gasstel is in vergelijking met andere (duurdere) gasstellen beperkt. Ondanks dit alles heb je voor nog geen drie tientjes een prima gasstel. Wij beoordelen dit Campingaz gasstel van Decathlon met vier sterren!

Totaal oordeel:   

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Bart Dr
Bart Dr
4 jaren geleden

Campinggaz cv470+ allereerst bedankt voor al die info op de website !! Misschien bij dit artikel even toevoegen welk gasstel er aangeraden kan worden voor temperaturen tot -5°C. Voor andere camping newbees ook handig. Wat kan ik best aanschaffen voor temp tot -5?

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x