Kan je wildkamperen in Nederland?

met 1 reactie

Kan je wildkamperen in Nederland? Dit is een vraag die wij vaak gesteld krijgen. In principe is het antwoord nee. De definitie van wildkamperen is als volgt:

wild·kam·pe·ren(kampeerde wild, heeft wildgekampeerd)
1 kamperen in de vrije natuur, niet op een camping

Waarom is wildkamperen in principe verboden? Wildkamperen is verboden om de natuur, de dieren en het landschap te beschermen. Door toenemende urbanisatie neemt de druk op de natuur, de dieren en het landschap toe. Enerzijds worden bossen steeds vaker omgeruild voor Vinex woonwijken, daarnaast doorkruisen (snel)wegen soms gehele bossen. Het leefgebied van (zeldzame) dieren neemt hierdoor af. Anderzijds bezoeken steeds meer mensen de natuur. De natuur en het landschap worden dus steeds intensiever belast. Hierdoor neemt de noodzaak tot bescherming toe.

Nederland is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, logisch dat natuur, dieren en landschap onder druk staan.

Wildkamperen is een extra belasting voor de schaarse en intensief door mensen gebruikte natuur. Een ander belangrijk argument kan gevonden worden in de duur van de activiteit, bij wildkamperen is dit relatief lang. Dat wil zeggen dat men relatief lang op de zelfde locatie verblijft en dat verstoring van rust voor dieren intensief te noemen is. Daarnaast ontstaat door wildkamperen vaak ook directe schade aan de vegetatie. De bezwaren van campingeigenaren (verlies van inkomsten) en veiligheidsargumenten hebben tevens meegespeeld bij totstandkoming van het verbod op wildkamperen. Wildkamperen mag dus niet. Soms zijn er toch mogelijkheden, afhankelijk van de APV regels. Wij kunnen dit kosteloos voor je checken.

Alternatieven voor Wildkamperen
Wildkamperen kan je verbieden, maar de behoefte blijft bestaan. Gelukkig beseffen de Nederlandse- en Belgische (lagere) overheden dit ook. Zij hebben het Paalkamperen (NL), Bivakzones (BE) en Vrij kamperen (NL & BE) geïntroduceerd. De termen hebben voor het overgrote deel de zelfde betekenis.

Als je de lijst met boetes voor wildkamperen ziet, dan ga je vanzelf de alternatieven proberen!

Paalkamperen kan vergeleken worden met gereguleerd wildkamperen. Het Nederlandse Staatsbosbeheer heeft het Paalkamperen geïntroduceerd om illegaal wildkamperen tegen te gaan. Wat houdt paalkamperen nou precies in?

Paalkampeerplaats (Nederland)
Een aantal plaatsen in de natuur is benoemd tot Paalkampeerlocatie. Hier kan men kosteloos kamperen in of nabij de natuur. Een Paalkampeerlocatie is te herkennen aan een grote paal met informatie. Er zijn vaste paalkampeer-regels die voor iedere locatie gelden. Een locatie kan soms andere/aanvullende regels hebben, dit staat dan altijd aangegeven op de grote paal. De standaard regels zijn in ieder geval:

1. Bij Paalkamperen is het niet toegestaan om met meer dan 3 trekkerstenten te verblijven.
2. Tenten moeten in een straal van 10 meter rond de paal opgezet worden.
3. Overnachten is gratis, maar een verblijf langer dan 72 uur is niet toegestaan.
4. Open vuur is verboden.
5. Sommige Paalkampeerlocaties kennen faciliteiten zoals bijvoorbeeld een grondwaterpomp, vuurpit of picknicktafel.
6. Neem je afval mee en laat de Paalkampeerplaats netjes achter.

Bivakzone (België)
Vlaanderen & Wallonië
Het Agentschap voor Natuur en Bos is verantwoordelijk voor de Bivakzones in België. Bivakzones in Vlaanderen en Wallonië hanteren grotendeels de zelfde regels als de Paalkampeerplaatsen in Holland. De onderstaande regels worden in Vlaanderen en Wallonië gebruikt en zijn anders dan de regelgeving in Holland. Bivakzones in Wallonië kennen vaak nog extra lokale restrictieve maatregelen zoals het verbod tot het aanleggen van houtvuren.

7. Maximaal 10 personen mogen op de bivakzone verblijven.
8. Elke tent mag ten hoogste 48 uur op de bivakzone blijven staan.
9. Bivakzones dienen zodanig te zijn ingepland dat ze niet bereikbaar zijn voor gemotoriseerde voertuigen en dat ze niet gelegen zijn in een straal van één kilometer tot een terrein voor open lucht recreatieve verblijven

Uitzondering op de verblijfsduur zijn Oost-Vlaamse bivakzones Brouwierweide en Koppenbergbos, waar je slechts één nacht mag verblijven, enkel tussen 16u en 10u volgende morgen. Tenten mogen dus pas na 16u opgezet worden.

Vrij kamperen
Vrij kamperen is eigenlijk een verzamelnaam voor een heerlijk verblijf in de natuur. Je zou kunnen stellen dat vrij kamperen eigenlijk een chique woord voor (gereguleerd) wildkamperen is. De term wordt ook vaak door natuurcampings en scoutingcampings gehanteerd. De campings liggen veelal midden in de natuur en hebben louter basis voorzieningen zoals toiletten, douches en een (overdekte) vuurplaats. Een verblijf op dit soort campings geeft je het gevoel midden in de natuur te verblijven, in volledige vrijheid. De term is in Nederland en België in opkomst voor het benoemen van Paalkamperen en verblijven op Bivakzones.

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Dick
Dick
5 jaren geleden

Wildkamperen hoeft niet schadelijk te zijn voor de natuur. Ik sta al 7 maanden diep in het bos en heb 4 vriendjes gemaakt. Een vos een egel en twee mezen. De vos krijgt iedere dag een handje hondebrokjes. Eerst op 30 meter maar inmiddels 2 meter. Hij is aan me gewend en beschouwd me ook as bosbewoner.. de egel een theelepel kattenvoer maar die word te vrijpostig en slaapt het liefst in mijn tent hahaha. Mag niet natuurlijk vol vlooien. En voor de vogels een mezenbol. Zo verspreiden ze zaden en krijgt het bos planten terug. Ik laat geen troep… Lees verder »

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x