Hoe kampeer je bij koud weer? 5 tips!

met Geen reacties

Nu de paddenstoelen uit de grond komen, de dagen minder lang licht hebben en de korte broek weer voor lange tijd in de kast blijft liggen, weten we dat de zomer écht voorbij is. Koud weer staat weer voor de deur, en het kampeerseizoen is weer voorbij. Toch? Nee natuurlijk niet! Aan het kampeerseizoen komt nooit een einde! Want slecht weer bestaat niet. Slechte voorbereiding wel! Maar hoe maak je je winterse vrijkampeertrip nou het meest comfortabel? Hier vijf tips van ons

1 | Trek de juiste kleding aan
Iedereen kent wel iemand die trouw is aan het “laagjessysteem” tijdens de winter. Meerdere lagen kleding die ervoor zorgen dat je lichaam goed geïsoleerd blijft tegen koud en nat weer. Belangrijk is dus dat je goede kleding uitkiest. Thermo ondergoed zorgt voor het afvoeren van vocht (zweet) richting de tweede laag. Ideaal voor de tweede laag is bijvoorbeeld een trui of vest van fleece. Tot slot heb je natuurlijk een goede waterdichte jas nodig die je ook beschermt tegen wind. Een goede sneldrogende outdoorbroek is ook geen overbodige luxe! Vergeet in de winter geen warme schoenen en sokken in te pakken. Je gaat er geen spijt van krijgen. Met bevroren vingers kan het moeilijk zijn een kampvuur te maken om jezelf op te warmen, vergeet daarom je handschoenen of wanten niet! Het moment waarop je lichaam de meeste warmte verliest is tijdens de slaap. En de meeste warmte verlies je via je hoofd. Een goede muts mag daarom ook zeker niet ontbreken!

TIP! Kijk niet enkel bij outdoorwinkels om aan de juiste kleding te komen. Dit kan soms aan de prijzige kant zijn. Werkkleding is wat eigenschappen betreft in veel gevallen ook geschikt voor kamperen in de koude en natte buitenlucht! Werkkleding Engelbert Strauss is bijvoorbeeld bijzonder geschikt hiervoor! Dikke tip dus om even op de website van Engelbert Strauss te kijken!

2 | Eten en drinken is je brandstof
De belangrijkste warmtebron ben je altijd zelf. Net als je kampvuur moet je lichaam ook over voldoende brandstof beschikken om op temperatuur te blijven. Goed eten en drinken is dan ook van groot belang tijdens je kampeertrip. Warm eten en drinken heeft bij koud weer de voorkeur. Je lichaam hoeft minder werk te doen om op te warmen, dat spaart energie. Eet voordat je in je slaapzak kruipt nog iets lichts. Dit kan het verschil maken tussen een warme of koude nacht. Hoe gezellig het rond een kampvuurtje kan zijn, laat de alcohol vooral thuis. Alcohol verhoogt het risico op onderkoeling. Dit komt omdat alcohol vaatverwijdend werkt en dit leidt tot een warmer aanvoelende huid. Je gaat dan ook minder snel rillen. Echter blijft je kerntemperatuur dalen zonder dat je dat door hebt.
3 | Een warm nest
In koud weer is een goed onderkomen voor de nacht van levensbelang. Kies dan ook voor kleine ruimte zoals een kleine tent of laag opgespannen tarp. Hoe kleiner de ruimte, hoe makkelijker je deze met je eigen lichaamswarmte opwarmt. Daarnaast is je onderkomen bij voorkeur goed geïsoleerd. Zorg voor een goed geïsoleerde ondergrond. Kies voor een slaapmatje met isolerende werking. Schuimrubber in plaats van lucht dus! Daarnaast kan je bladeren gebruiken om onder je tent of grondzeil te leggen. Dit zorgt ervoor dat de kou uit de grond minder snel je onderkomen binnendringt. Zorg wel altijd dat je onderkomen geventileerd wordt. Dit voorkomt dat de luchtvochtigheid toeneemt en hierdoor de temperatuur daalt.

Natuurlijk is het ook belangrijk om een goede slaapzak te kiezen. Iedere slaapzak heeft een andere richttemperatuur. Kies de slaapzak die past bij de temperatuur van je omgeving. Kies ook een slaapzak die geen vocht opneemt. Ga bij voorkeur voor een slaapzak van polyester of geïmpregneerd dons. Gewoon dons heeft vaak de neiging om vocht op te nemen. Op den duur gaat dit ten koste van de isolatiewaarde. Maar wellicht het belangrijkste aspect aan een slaapzak in de winter: een capuchon. Kies dus voor een mummieslaapzak, die zorgt ervoor je lichaamstemperatuur lekker in je slaapzak blijft. Voor een stukje extra isolatie kan je kiezen voor een binnenzak. Die zijn verkrijgbaar van dun katoen, maar ook van warm fleece.

4 | Vuur is je vriend
In koude omstandigheden verblijven in de natuur vraagt natuurlijk om een kampvuur. Een goed vuur kan je warm houden. Overdag, maar ook zeker ’s nachts. Het is belangrijk dat je een kampvuur goed opbouwt. Van kleine stukken hout, naar grote stukken hout. Hout brandt sneller vanaf de binnenkant van een stam. Dit zorgt voor een heter vuur. Wil je echter dat je vuur langer aan blijft. Leg dan volledige stammetjes met schors op het vuur. Dit brandt langzaam, maar zorgt voor constante warmte. Iedere situatie vraagt om een ander vuur. Voor meer kampvuurtips, check dit artikel: hoe maak ik het beste kampvuur? Kijk uiteraard wel eerst of vuur maken in jouw omgeving toegestaan en verstandig is.

5 | Onderschat koud weer niet
Koud weer maakt kamperen in de natuur ontzettend bijzonder, maar brengt ook andere gevaren met zich mee. Zonder de juiste voorbereiding en uitrusting kan kou een gevaar vormen. De belangrijkste tip van ons is dan ook om kou niet te onderschatten! Onderkoeling treedt niet enkel op bij vorst. Blijf altijd alert op onderkoelingsverschijnselen (vermoeidheid, rillingen, verwardheid, prikkelbaarheid). Bij optreden van rillingen moet je direct actie ondernemen. Warm op door in beweging te komen, warm te eten of te drinken en bij een vuur te zitten.

Zorg ook altijd voor noodvoorzieningen. Ga nooit de natuur in zonder mogelijkheid om een vuur aan te krijgen. Neem ook altijd een goud-zilverkleurige isolatiedeken mee. Een aantal waxinelichtjes mogen ook nooit ontbreken. Hiermee kan je een kleine ruimte al redelijk opwarmen, dat kan net het verschil maken. Let er echter wel op dat je onderkomen brandveilig en geventileerd is.

Vergeet niet dat vrijkamperen in de koude natuur ook fantastisch is, als je maar goed voorbereid bent. Kies voor de juiste kleding, voldoende warm eten en drinken, een warm nest, een warm vuur en natuurlijk de juiste noodvoorzieningen. Vergeet vooral niet om je verhalen en foto’s met ons te delen!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x