Review: Froyak Gasbrander

met 1 reactie

Camping Gear hoeft helemaal niet duur te zijn:
Dat de aanschaf van prima camping materiaal helemaal niet duur hoeft te zijn wordt maar weer eens bewezen door het merk Froyak van Action. Dit merk wat door de budgetdiscounter Action in de markt gezet is voor allerlei outdoor activiteiten heeft een breed aanbod van producten, waaronder dus ook een gasbrander / gas kookstel.

Bij Action denk je niet meteen aan kwaliteit van de bovenste plank, maar na het uitpakken van de gasbrander van net geen zeven euro valt meteen op dat het allemaal degelijk aanvoelt en er gebruik is gemaakt van stevige materialen. Het rooster voor je pan of beker is 12 x 12 cm dus voldoende voor de meeste toepassingen. De prikcartouche zit in de plastic behuizing waardoor het gasstel zoals bij sommige andere apparaten er niet op steunt waardoor het allemaal een stuk steviger staat. Helaas is er geen mogelijkheid tot inklappen of het apparaat op een andere manier, makkelijker mee te nemen. Dit maakt het toch wat minder geschikt voor trips waarbij er weinig ruimte is in je backpack.

De prikcartouches van Froyak zijn alleen verkrijgbaar bij Action. Dat is onhandig, maar al snel blijkt dat deze identiek zijn aan de C206 cartouche van Campingaz die alom verkrijgbaar zijn, niets aan de hand dus. De prijs van de Froyak vullingen zijn wel iets interessanter met €1,79 per vulling van 190 gram tegen ongeveer €2,50 voor een Campingaz cartouche. Met 190 gram butaan zou je ongeveer anderhalf uur moeten kunnen koken. In de praktijk zal dit korter of langer zijn afhankelijk van de temperatuur. Wij konden er een aantal maal thee mee zetten en de avondmaaltijd bereiden zonder dat we het idee kregen dat de cartouche leeg was. Een groot nadeel van de prikcartouches is wel dat je deze niet tussentijds kan verwijderen of loskoppelen van het gasstel. Tijdens de opslag van je materiaal zit de gasvulling dus continu in het apparaat. Met de mogelijkheid dat het een en ander gaat lekken vinden wij dat een onhandige en misschien tegenwoordig zelfs wel ouderwetse manier van gebruiken.

Er is geen ingebouwde ontsteker voor het gas dus een lucifer of aansteker is noodzakelijk om deze brander te gebruiken. Maar voor de lage prijs kun je dat ook eigenlijk niet verwachten. Het is een prima gasbrander voor de incidentele kampeerder en zeker voor de kampeerder met een kleine beurs. Als je twijfelt om een gasbrander te kopen en je wilt niet veel geld uitgeven en je neemt de prikcartouches voor lief dan is dit de juiste keuze!

Ondanks een aantal kleine minpunten krijgt de Froyak gasbrander toch 4 sterren door de goede prijs / kwaliteit verhouding.

Hij is te koop bij Action voor €6,99. Cartouches van Froyak voor €1,79 en campingaz rond €2,50.

Beoordeling:

+  Prijs, degelijk
   Prikcartouche, grootte

 

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Theet
Theet
21 dagen geleden

Jongens kom op bij de tijd blijven de prikblikjes van Froyak hebben inmiddels een gasstop dus zijn uitwisselbaar na gebruik kun je hem er gewoon uithalen en bv. In een gaslamp bevestigen. En dan is de prijs super aantrekkelijk te n vergelijk met al die supperdure gasbranders met snelkoppeling, waarvan het gasblikje peperduur is. Dit kan wel eens een omslagpunt worden in het kamperen. Alles hoeft niet zo duur te zijn.

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x