Zweden is natuurlijk een van de mooiste landen als het gaat om wildkamperen en bushcraften. De wetgeving is soepel en de natuur is prachtig. Logisch dat er dan ook veel outdoor liefhebbers die kant op gaan! Helicon MBO Velp organiseert jaarlijks een studiereis naar Zweden voor studenten van de opleidingen Outdoor & Recreatie en Eco & Wildlife. Bij deze reis staan een aantal zaken centraal: ultieme natuurbeleving, professioneel werken aan bushcraft skills, oefenen met oriëntatie-vaardigheden en het verbreden van je natuurkennis. Om die reden gingen niet alleen docenten van Helicon MBO Velp mee op reis, maar ook twee instructeurs van Living by Nature. Uiteraard was Mathieu van Stichting Wild-Kamperen.nl daar ook bij!
Vanuit Nederland vertrokken vier volle busjes van Helicon MBO Velp richting Zweden. Een lange reis dus over land, maar eenmaal op de eerste veerboot richting Scandinavië begint de omgeving goed te veranderen. Anders dan vliegen is dit de mooiste manier om het landschap geleidelijk aan te zien veranderen. Goed weer, goede muziek en een busje vol slechte humor maakte de reis nog leuker.
Bij aankomst in Zweden is het laat, de eerste elanden onderweg zijn gespot en de zon is al onder. Ons eerste kamp wordt direct opgezet in het plaatsje Ed, provincie Västra Götalands Iän in het landschap Dalsland. Een kleine plaats met slechts zo’n 3000 inwoners. Het plaatsje ligt aan een groot binnenmeer: Stora Le. En de mooiste manier om dit gebied te verkennen is dan ook per kano. Bij kampeerterrein Canodal huurden we de kano’s en verbleven we de eerste en laatste nacht.
Tijdens de reis werd iedereen verdeeld in twee grote groepen: Groep Noord-Zuid en Groep Zuid-Noord. Zoals de naam doet vermoeden trekt de eerste groep van noord naar zuid over het meer, en de tweede groep in tegengestelde richting. We trokken een vijftal dagen langs de mooiste kampeerplekken in de omgeving. Veel van de kampeerlocaties zijn goed ingericht. Een vuurpit, een houten shelter, een toilet en soms zelfs prullenbakken. Ondanks dat zit je midden in de Zweedse wildernis en kom je absoluut niks tekort. Iedere deelnemer is ingedeeld in een tweetal waarmee de hele reis samen wordt gekanood, eten gekookt en geslapen. Iedere deelnemer heeft eigen eten voor een week meegenomen, en een shelter naar keuze.
De Groep Noord-Zuid werd op de ochtend na de reisdag gedropt bij de veerpont van Satholn Sröset, vanuit daar trokken we iets naar het noorden richting de kampeerplaats Guppviktön. De volgende dag trokken we richting het eilandje bij Tronsholmarna. De derde dag stopten wij bij Furustad, het centrale punt op de reis, waar ook de andere groep naartoe kwam. We bleven op deze plek gedurende twee dagen. Dit kwam bijzonder gelegen vanwege de flinke regenval. Door twee nachten op deze locatie door te brengen konden de spullen weer droog meegenomen worden naar de vierde stop. Deze locatie was op het eilandje van Skottön. Dit was de laatste stop voor de terugkeer richting Canodal in Ed.
Tijdens deze reis was er volop ruimte voor de ontwikkeling van Bushcraft skills. Dankzij de professionele instructie van Angelo Valkenborgh en Tim Echterling namens Living by Nature werd basiskennis opgebouwd die goed van pas komt tijdens een bushcraft of wildkampeertrip. Er werd aandacht besteed aan het hanteren van een bushcraftmes door het maken van een “try stick”. Er werd tijd besteed aan het maken van een lepel, het boeten van een net, maken van een houten grillrooster, het maken van een “One Stick Fire” en het roken van zalm boven een kampvuur. Skills die onmisbaar zijn als je veel in de natuur bent.
Naast de bushcraft skills stond tijdens de reis ook natuurbeleving en het ontwikkelen van natuurkennis centraal. Tijdens een wandeling door het Nationaal park Tresticklan werd er veel aandacht aan lokale flora en de relatie tussen soorten en de eetbare natuur in het gebied. Tijdens een workshop natuurbeleving draaide het om het optimaal focussen op de omgeving. Door om en om je zintuigen uit te schakelen versterk je de anderen. Je leert op deze manier effectiever je zintuigen te gebruiken in de natuur.
De reis werd afgesloten bij Canodal in Ed met de hele groep. Een kampvuur met een grote ketel groente en een zwijn aan het spit zorgde ervoor dat de groep de laatste avond in ieder geval niet zelf hoefde te koken. De reis werd afgesloten met een kampvuur waar nog tot laat werd nagepraat over de reis.
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Legenda wildkamperen | |
Locatie gereviewd door www.wild-kamperen.nl | |
Locatie met overnachtingsfaciliteit. | |
Locatie gereviewd door een gastblogger. | |
Opgeheven locatie |
Leuk verhaal, gaaf filmpje! Heimwee naar al die vrije kampeerstekkies en jaloers op de zoon die aanstaande zomer met Helicon die kant op gaat. Dank voor deze goeie pagina!