Ongerept, desolaat en een tikkeltje surrealistisch. Zo laat het grensgebied tussen Macedonië en Kosovo zich het beste omschrijven. De ongerepte natuur van de Balkan is de perfecte omgeving om te wildkamperen. In 8 dagen tijd wandel ik met Spring Reizen een deel van de Transversale. Dit is een nieuwe lange afstand wandelroute op de grens van Macedonië en Kosovo. Een bijzondere ervaring!
Onze tocht start bij de Ljuboten hut, in het noorden van de Šar Planina bergketen in Macedonië. We eindigen de tocht bij het meer van Mavrovo. De natuur is ongerept. Van een pad is nauwelijks sprake. We lopen over bergkammen, grasvlaktes met schapenpaadjes, door bosbessenvelden en hier en daar over een stukje gemarkeerde route. Steeds boven de bomengrens, waardoor de uitgestrektheid van het berglandschap goed tot zijn recht komt. De rood-witte markeringen zijn leuke zoekplaatjes en komen we soms op verrassende plekken ineens weer tegen. De uitzichten zijn adembenemend, het weer is grillig. Zo kijk je in de brandende zon uit over het achterland van Kosovo en een minuut later trekt een mistbank langs de bergkam omhoog en is een donsjas niet genoeg om je warm te houden.
Dat Šar Planina desolaat is, blijkt steeds weer. In de 8 dagen dat we wandelen, komen we slechts een handjevol mensen tegen. Meestal aan het werk, als bosbessenplukker of schaapherder. Verder hebben we het hele gebied voor onszelf. Onze rustdag brengen we door in het dorpje Veshala. Het is het enige moment dat we terug zijn in de bewoonde wereld. De schaapherders hebben indrukwekkende kuddes bij zich. Ze worden geholpen door de Sarplaninac, ofwel Macedonische herdershond. Enorme beesten, die de kudde beschermen tegen gevaren als wolven en beren. Als wandelaar doe je er verstandig aan om de kudde rustig te benaderen en contact te zoeken met de herder. Wij werden een aantal keer door de honden beleefd en vriendelijk langs de kudde geleid, tot we ver genoeg uit de buurt waren om geen gevaar meer te vormen. Indrukwekkend!
Onderweg plukken we bosbessen en wilde frambozen. Lunchen doen we vaak met uitzicht op de prachtige omgeving. Soms onderbroken door mistflarden die vanuit het niets op komen zetten. Onze tenten zetten we neer op idyllische plekjes tussen de 2000 en 2300 meter. Meestal aan een (klein) meertje, bij een stromende beek of in de buurt van een waterbron die recht uit de berg komt. Kamperen op hoogte heeft zo z’n charme. De bescherming van de bergkom maakt dat de zon al op tijd verdwijnt en de temperatuur flink daalt. Nadat alle sterren aan de hemel zijn bewonderd, is er niets fijners dan op tijd de warmte van je slaapzak in te duiken. In de ochtend zijn er prachtige zonsopkomsten. Perfect om je met een bordje havermout en warme kop thee klaar te maken voor een nieuwe dag.
Ik maakte deze reis als deelnemer van Spring Reizen. Spring organiseert avontuurlijke wandelreizen en -weekenden voor 25 tot 40 jarigen. Alles wordt geregeld door ervaren vrijwilligers die het leuk vinden om te reizen. Wil je op een veilige manier kennismaken met wildkamperen en reis je graag in een groep? Houd dan www.springreizen.nl in de gaten! Voor 2018 staan er wederom een aantal mooie wildkampeertochten op de planning. Ook zoekt Spring regelmatig nieuwe reisbegeleiders.
Over de gastblogger:
Rianne Pragt is freelance communicatieadviseur, reisblogger en vrijwillig reisbegeleider bij Spring Reizen. Gek op honden en alles wat met reizen te maken heeft. Deze zomer maakte ik mijn eerste wildkampeertrip op de Balkan. En dat is zeker niet de laatste!
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Legenda wildkamperen | |
Locatie gereviewd door www.wild-kamperen.nl | |
Locatie met overnachtingsfaciliteit. | |
Locatie gereviewd door een gastblogger. | |
Opgeheven locatie |