Iedereen kan kamperen in de winter, het vraagt alleen om een andere voorbereiding. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je lichaam op temperatuur te houden. Dit doe je door de juiste kleding te dragen. Het is beter om (dunne) lagen kleding te dragen dan slechts een warme trui. De luchtlaagjes tussen de kleding zorgen er juist voor dat je het aangenaam houdt. Het is daarnaast ook van belang om voldoende eten en drinken binnen te krijgen. Kamperen maakt sowieso hongerig: je bent immers actief bezig met zoeken naar hout, het bouwen van je shelter, het inrichten van je kamp, etcetera. Een verblijf in een koude omgeving vraagt daarnaast meer van je lichaam. Zo verbruikt je lichaam meer brandstof, de vertering van koud eten en drinken zorgt er daarnaast voor dat je lichaam meer energie verbruikt. Het letten op de juiste voeding is in dit geval dan ook extra belangrijk. Eet bij voorkeur warme gerechten en drink warme dranken zoals thee of soep. Vermijd alcohol omdat dit een negatief effect heeft op de temperatuursbeleving en je lichaam hierdoor minder gaat rillen. Onderkoeling is in dit geval een groter risico. Blijf dus van alcohol af.
Natuurlijk maak jij het liefste een kampvuur. Naast het feit dat zitten bij een kampvuur een enorme boost voor het moraal is, is het ook functioneel: je kan jezelf opwarmen en de gerechten kunnen boven het vuur bereidt worden. Het is niet altijd mogelijk of toegestaan om een kampvuur aan te leggen. In dat geval ben je dus aangewezen op het koken op gas. Het koken op gas heeft als voordeel dat je beter opgaat in de natuur, maar er zijn ook nadelen. Wanneer je in de winter besluit om op gas te koken dan loop je tegen een aantal problemen aan: allereerst is het gasverbruik veel hoger. Door de koude temperaturen is je gastankje sneller leeg waardoor je meer tankjes mee moet nemen. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om al het gas in het tankje te benutten. Door de koude temperaturen blijft een groot gedeelte van de vloeistof in het gastankje achter. Conclusie: het gasverbruik is hoger en het is niet mogelijk om de volledige inhoud van het gastankje te benutten. Dit is een veelvoorkomend probleem voor winterkampeerders.
Er is echter een oplossing om het koken op gas in de winter maximaal te benutten. Primus heeft een speciale gastankje ontwikkeld die bestand is tegen extreme winterse temperaturen: Primus Winter Gas. Wat maakt dit gastankje nou anders dan de reguliere gasflessen? In de gasfles van Primus Wintergas zit een sterk absorberend papier die de druk op de vloeibare brandstof in de fles vergroot. Door de verhoogde druk wordt de overgang van vloeistof naar gas beter. Hierdoor is Primus Wintergas in de winter zuiniger dan reguliere gasflessen. In aanschaf is de gasfles iets duurder dan de standaard varianten. Het verbruik is daarentegen lager, waardoor je langer kookt met dezelfde gasfles. Hierdoor hoef je dus minder backup gasflessen mee te nemen. Al met al een goede aankoop voor de winterkampeerder!
Recente berichten
Locatie: Bivakzone grootbos
Deze locatie ligt vrij geïsoleerd, tenminste als je kijkt naar de aansluiting op Lange Afstand... Meer lezen
Locatie: Bivakzone Meetshovenbos
Kamperen in de vrije natuur kan op veel verschillende manieren. Midden in de wildernis, aan... Meer lezen
Huttentocht in de Vogezen: Dag 3 & 4
We hadden allemaal redelijk goed geslapen in het grote stenen huisje. Onze overnachtingslocatie was behoorlijk... Meer lezen
Huttentocht in de Vogezen: Dag 2 & 3
Eén dag later dan de rest zijn ook Chiel en ik aangesloten bij Mathieu, Bas... Meer lezen
Huttentocht in de Vogezen: Dag 1 & 2
Daar was de dag dan eindelijk. Na wekenlang voorbereiding en aftellen naar de tocht, stapten we... Meer lezen
Huttentocht in de Vogezen: de voorbereiding
Eind december hebben wij een huttentocht gelopen in de winterse Vogezen. In deze vierdelige serie... Meer lezen
Nieuw jaar, nieuwe avonturen!
Het bestuur en de vrijwilligers van Stichting Wild-Kamperen wensen iedereen het beste voor 2022! Dat... Meer lezen
Locatie: Bivakzone Mazée / Aire de bivouac de Mazée
De bivakzones in België staan bekend om hun prachtige ligging. De ene bivakzone ligt nog... Meer lezen