Shelter / onderkomen bouwen

met Geen reacties

Voordat we gaan beginnen met onze blog willen wij ons zelf even kort voorstellen. Wij zijn Rogier, Valentijn, Jelle en Nick. Vier Baarnse mannen die vorig jaar begonnen zijn als een soort wildkampeergroep, die samen op pad gaan in de natuur, met elke trip een nieuwe uitdaging. De ultieme test: bushcraften in Zweden met minimale bagage en het maximale uit de natuur te halen. Ons tweede avontuur begon op paalkampeerplaats de kaapweg, gelegen tussen Baarn en Hilversum. Voor ons de ideale plek om het shelter bouwen te oefenen en een nacht in door te brengen.

 

 

Stap 1 – Inventariseren
Het eerste wat wij deden is de omgeving inventariseren. Welk materiaal hebben wij tot onze beschikking en op welke manier kunnen wij deze materialen gebruiken voor het bouwen van onze shelter. De paalkampeerplek ligt naast een dennenbos waar flink gekapt is. Veel dennentakken lagen gewoon voor het oprapen, wat handig was voor het opvullen van de shelter. Daarnaast lag er rondom de kampeerplaats genoeg bladeren die we konden gebruiken voor het isoleren, maar ook om ons onderkomen waterdicht te maken. Als laatst hadden we genoeg stevige takken en bomen die wij konden gebruiken voor de basis (het skelet) van ons onderkomen.

Stap 2 – Plan maken en taken verdelen
Wanneer we onze omgeving hebben gescand, konden we een plan gaan maken. Wat voor constructie gaan wij bouwen? We moesten er in ieder geval een shelter bouwen waarbij wij met z’n vieren inpassen. We hebben gekozen voor een bunkerachtige constructie. We plaatste twee Y-vormige steunbalken tegen een boom en maakten die vast. Daarna zochten we twee grote takken die fungeren als dwarsbalken, plaatste die op de steunbalken en zette die vast met boomstammen. Vandaaruit konden we het onze “bunker” dicht maken met (dennen)takken en bladeren. Op deze manier bleven we dus droog, warm en gleed de nattigheid vanzelf naar beneden. Rogier deed de plaatsing van de takken, Nick zorgde ervoor dat alle takken op maat werden gehakt en waardoor alles past. Valentijn en Jelle zochten het juiste materiaal.
Stap 3 – Het bouwen van het skelet
We gingen op zoek naar twee y-vormige steunbalken en de dwarsbalken voor het bouwen van ons onderkomen. Met een beetje maatwerk, aanpassingen en een beetje touw kregen we het voor elkaar om de basis neer te zetten. Belangrijk is dat deze takken niet verrot zijn en niet mogen breken wanneer je er op gaat leunen. Test daarom altijd of je basis stevig genoeg is, wanneer er druk op komt. Daarnaast mag de basis niet bewegen en moet het stevig vast zitten. Met wat stenen, grote stukken boomstammen kan je alles op z’n plaats houden. Vergeet niet te kijken of je erin past en je genoeg bewegingsruimte hebt. Niets vervelender als je er niet inpast of er nauwelijks in kan bewegen. Wanneer dat allemaal op orde is, kan je alles dicht maken met takken om zo het dak te maken. Zorg voor zo min mogelijk kieren door het te vullen met kleinere takken.
Stap 4 – Isoleren en “waterproof”
Nu ons skelet staat als een shelter moeten we nu ervoor zorgen dat we warm en droog erin kunnen slapen. Daarom gebruiken we dennentakken en bladeren om alles dicht te maken. De dennentakken zorgen ervoor dat alle bladeren boven op de shelter blijft liggen, maar is ook handig als isolatiemateriaal om de kou buiten te houden. Wanneer we genoeg dennentakken hebben neergelegd hebben we bladeren op ons onderkomen gelegd. Dit kan je met de hand doen, maar door een zeil te gebruiken kan je sneller grotere hoeveelheden bladeren verzamelen en plaatsen op de shelter. Je moet ook wel een flinke laag erover gooien om het “waterproof” te maken. Daarom hebben we minimaal 30 cm aan bladeren erop gegooid. Om alles op z’n plek te houden hebben we daarna nog een laag met dennentakken erop gegooid, zo waaien de balderen niet weg wanneer het wat harder waait.
Stap 5 – finishing touch
De ingang is nog steeds open en dat moet natuurlijk wel dicht kunnen. Daarom hebben we met een aantal dennentakken een deur gemaakt. Door deze aan elkaar te weven en een beetje touw blijft het netjes aan elkaar vast zitten. We hadden uiteindelijk genoeg tijd over om nog een aanbouw te maken. Naast dat het mooi oogt, zorgt dit ervoor dat de kou ook beter buiten de deur blijft. Voor ons was dit een leuk en leerzaam weekend, waarbij wij onze missie hebben volbracht. Hopelijk hebben wij jullie op leuke ideeën gebracht om zelf eens een shelter te bouwen. Wij wensen jullie veel plezier in jullie volgende uitdaging.

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x