Mag je wildplukken in Nederland?

met 2 reacties


Wildkampeerders en andere natuurliefhebbers hebben er een handje van: wildplukken. Want wat is er nou lekkerder dan tijdens een hike zo nu en dan een framboos, aardbei of vossenbes te eten recht van de plant? Maar mag het eigenlijk wel? Mag je zomaar met een mandje het bos in om paddenstoelen te plukken voor in je risotto bijvoorbeeld? Het korte antwoord is: Nee, dat mag niet. Je riskeert een boete voor stroperij. Deze kan oplopen tot zo’n € 4.100,-. Gelukkig wordt deze boete zelden gegeven aan wildplukkers. Het wordt namelijk gedoogd onder bepaalde voorwaarden. Wij geven je acht tips om veilig te kunnen plukken!

 1. Pluk enkel voor eigen gebruik
  Vaak wordt er aangeraden om maximaal de inhoud van één gemiddeld champignonbakje aan te houden als maatstaaf voor de maximale hoeveelheid. Je mag het niet gebruiken om te verhandelen of om anderen te voorzien, dus geniet er vooral lekker zelf van!
 2. Pluk met respect voor de natuur
  Pluk niet de hele bramenstruik leeg. En trek ook niet al de klaverzuring uit de grond, zelfs al staat er maar heel weinig van. De vuistregel is om maximaal een tiende van de totale hoeveelheid te plukken. Dit zorgt ervoor dat de soort kan overleven en kan voortplanten. Dit is niet alleen belangrijk voor de soort, maar ook voor jou als wildplukker: je kan immers een jaar later weer op die plek plukken!
 3. Gun anderen ook wat
  Wildplukken is in toenemende mate populair. Dit betekent dat je niet de enige bent die in de natuur gebruik maakt van de bruikbare soorten. Andere plukkers willen ook graag wat kunnen plukken. Nog belangrijker is natuurlijk dat er voldoende voedsel overblijft voor de dieren die in het gebied leven, houdt hier dus rekening mee tijdens het plukken!
 4. Pluk enkel bekende soorten
  Zorg dat je voldoende kennis in huis hebt over de soorten in het gebied. Zo kan je optimaal genieten van alles wat er om je heen staat. Maar pluk enkel soorten die voor jou bekend zijn. Dit voorkomt dat je giftige soorten plukt. Denk er ook aan dat sommige soorten sterk op elkaar lijken. Soms is het verschil tussen een eetbare plant en een dodelijke plant zeer moeilijk te zien. Bij twijfel: niet plukken!
 5. Houd je aan de regels van het gebied
  Ieder natuurgebied kent haar eigen regels. Wildplukken wordt in veel gebieden gedoogd, maar als je hiervoor buiten de paden gaat op plekken waar dit niet is toegestaan kan het zijn dat de boswachter minder coulant is. Verdiep je in de regels en neem bij twijfel contact op met de eigenaar of beheerder van het gebied.
 6. Verstoor nooit de omgeving
  Als er een bijennest tussen de vlierbessen hangt zal je wellicht niet zo snel overgaan tot het plukken van vlierbloesem of –bessen. Waarom dan wel als er een vogelnest in hangt? Inspecteer de plek goed waar je wil gaan plukken. Dus let op dat je niet op een dassenburcht gaat staan of vogels uit hun nest verjaagt tijdens het plukken!
 7. Vervoer je plukwaar op een goede manier
  Het is natuurlijk zonde als je lekkere kruiden, bessen en paddenstoelen hebt geplukt en je ze vervolgens niet kan gebruiken in je maaltijd. Vooral op warme dagen kunnen verse producten snel vergaan. Denk er dus aan dat je alles op een goede manier vervoert. Het beste advies is om alles te vervoeren in een mand, eventueel afgedekt met een (vochtige) katoenen doek. Dit zorgt er voor dat alles wat langer houdbaar blijft. Zo voorkom je verspilling!
 8. Leave no trace
  Wellicht de belangrijkste regel die niet alleen voor wildplukken geldig is. Laat geen sporen achter. Probeer je impact op de natuur zoveel mogelijk te beperken.

Uiteraard plukken wij bij Stichting Wild-Kamperen.nl ook regelmatig wat in de natuur. Wij doen dit natuurlijk aan de hand van bovenstaande punten. Wil je meer informatie over wildplukken, plukken van bruikbare soorten of waarvoor je bepaalde planten kan gebruiken? Kijk dan regelmatig op onze website. Er zullen met enige regelmaat blogs worden geplaatst met informatie over bruikbare soorten.

 

Wil jij meer kennis opdoen over het plukken van bruikbare soorten in het wild? Neem contact op met mathieu@wild-kamperen.nl en vraag naar de workshop “Wildplukken”! Deze cursus van een dagdeel wordt uitsluitend gegeven door gediplomeerd instructeurs, gespecialiseerd in soortenkennis.

 

 

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Belle
5 jaren geleden

Eén van de Leave No Trace principles is ook: take only pictures. Sowieso verstandig om niets mee te nemen en te eten om te voorkomen dat je besmet raakt met vossenlintworm. Zie info RIVM https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Vragen_en_antwoorden_vossenlintworm

Tio Huisman
Tio Huisman
2 jaren geleden

Er is ook een boek met wat eetbaar is uit de natuur zoals eetbare besjes planten en planten war je ook thee van kunt maken en eetbare paddenstolen. Het is soms verraderlijk want sommige paddenstoelen lijken op elkaar. zoals gele knolanamniet en vliegerzwam blijkt zeer vergiftig te zijn en zelfs dodelijk.

Share
2
0
Would love your thoughts, please comment.x