Hoe kies ik een goede slaapmat?

met 1 reactie

Het kiezen van de juiste slaapmat is best lastig en hangt deels van je persoonlijke voorkeur af. Een goede nachtrust is essentieel om de dag goed door te komen. De gemiddelde wildkampeerder stelt extra eisen aan zijn matje. Omdat velen van ons van locatie naar locatie hiken is allereerst het gewicht van belang. De mat moet dus niet al te zwaar zijn omdat je dit gewicht steeds met je mee moet sjouwen. Daarnaast vinden veel kampeerders het pakvolume van belang; met andere woorden, de mat moet makkelijk mee te nemen zijn. Een ander belangrijk onderdeel is natuurlijk de stevigheid van de mat zelf. Soms zal de mat direct op een bosgrond liggen en met zand en water in contact komen. De mat moet dus tegen een stootje kunnen en tevens makkelijk schoon te maken zijn. Tot slot is natuurlijk het comfort van belang, al blijft dit grotendeels ook iets persoonlijks. Iedereen ervaart dit anders. Daarnaast zijn de ondergrond waar de slaapmat op ligt, de slaapzak zelf en de (omgevings)temperatuur van invloed op het slaapcomfort. Onthoud wel altijd dat een slaapmatje niet te vergelijken is met het matras thuis! Voordat je een slaapmat aan gaat schaffen is het dus van belang in welke situaties je de mat gaat gebruiken.

Isolatiewaarde van de mat
Wanneer je in de herfst of winter in de buitenlucht verblijft is het van belang om naast het bovenstaande ook de isolatiewaarde van de mat in overweging mee te nemen. Deze waarde wordt de R-waarde genoemd. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de warmte wordt gereflecteerd/vastgehouden. En mat met een R-waarde van 1,5 kan gebruikt worden tot temperaturen van rond de 10 graden. Matten met een R-waarde tussen de 2,5 en 3 zijn geschikt voor temperaturen tussen de 0 en -5 graden.

Getest: Therm a Rest, de ridgerest Classic
Inmiddels hebben wij de slaapmat van Therm a Rest, de Ridgerest Classic getest en wij zijn zeer tevreden over de prijs kwaliteitverhouding. De slaapmat hebben wij onder winterse omstandigheden getest in een tent, maar ook direct op de ondergrond. Met een R-waarde  van 2,6 is de mat prima geschikt voor de mildere winters (tot -5 graden). De mat heeft een relatief hoge R-waarde omdat de slaapmat gebruik maakt van heat trapping technologie. Dat houdt in dat de mat bestaat uit verschillende patronen waartussen lucht blijft hangen. Deze lucht heeft een isolerende werking. De pieken in deze patronen zorgen voor een verbeterde slaapcomfort. Een ander voordeel van de Ridgerest Classic is het lage pakgewicht, met zo’n 500 gram voel je de slaapmat amper aan je rugzak hangen. Over het volume zijn wij wat minder tevreden. De slaapmat heeft een relatief groot pakvolume, namelijk 183×51 (regulier) en bij de grotere variant is dit 196×63. Het matje is gemaakt van Polyethyleen en is daardoor erg robuust. Het matje is redelijk makkelijk schoon te krijgen, er blijft weliswaar vuil achter de patronen van het matje hangen, maar dankzij het polyethyleen is de mat ook weer gemakkelijk schoon te spoelen.

Conclusie
Wij zijn tevreden over het product. De slaapmat biedt voldoende ligcomfort, is lichtgewicht, betaalbaar en te gebruiken in de winter.
Betaalbaar, lichtgewicht, relatief hoge R-waarde, prima ligcomfort, robuust materiaal
  Pakformaat aan de grote kant, vuil blijft makkelijker aan het matje zitten door de patronen.

Totaal oordeel:
    

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Theo
Theo
5 jaren geleden

Voordeel van wildkamperen is dat je je eigen ondergrond kunt kiezen (of maken) Dikke laag mos, bladeren of naalden. Dan is de Thermarest voldoende isolatie en comfort tot 0 graden. Hij is vooral onverwoestbaar en voor meer toemassing te gebruiken die je bij een ‘normaal’ opblaas matje wel uit je hoofd laat. Ik heb de Thermarest sol met stroken overlangs. Om volume te besparen heb ik er de helft afgeknipt. Ik gebruik 6 banen om op te liggen. Een stuk van 2 banen om van alles mee te doen. Knielen. Rugzak vulling. Kampvuur aanwapperen. Maar ook voor onder mijn benen… Lees verder »

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x