Hiken in de Zweedse natuur

met Geen reacties

De winter is voor mij het mooiste seizoen om te hiken. Dan is de natuur op zijn mooist. Maar in deze tijd van het jaar moet je aan bepaalde dingen denken, waar je je in de zomer geen zorgen om hoeft te maken en zeker in Scandinavië. Wat zijn die dingen? Je leest het hier onder. 

Afgelopen jaarwisseling was ik in Zweden om een vriend van mij op te zoeken die daar tijdelijk studeert. Samen met hem en nog een vriend zijn we een groot bos in gegaan dichtbij Uppsala. De bossen  zien er daar iets anders uit dan hier: rotsen, mossen, berken en dennen hebben de overhand. In Nederland zie je meer zand en tref je loofbomen aan.

Chiem Prinsen – Teamlid Stichting Wild-Kamperen.nl

De week dat ik daar was, was het zo’n -4o C. Het had de week ervoor gesneeuwd en dat was nu ijs geworden. Alles was spekglad, zeker de rotsen. Goed schoeisel is dan niet overbodig. Een paar waterdichte wandelschoenen met een goed profiel is er een pré. Lekkere warme ski/wandel sokken zijn ook erg fijn om te hebben hier. Qua kleding moet je in laagjes werken, zodat je wat aan of uit kunt doen, mocht je het te warm krijgen van het heuvel op lopen. Thermo onderkleding is geen must maar wel fijn. Hier overheen een water afstotende (outdoor)broek. On top een trui of dik outdoor overhemd, gevold door een vest en een waterdichte, warme winterjas.
Ook neem ik altijd een rugzak mee met daarin de volgende spullen: EHBO-set, lunchpakket, snacks, water, veiligheidshesje, hoofdlamp en een mes. Handschoenen, een sjaal en een muts zijn hier niet overbodig. Ook is het handig om een horloge om te doen. Het wordt namelijk in de winter eerder donker in Zweden. Om 16.00 is het pikkendonker. Als je dan nog in een groot bos bent, met al dat ijs en spekgladde rotsen, wordt de terug weg een stuk lastiger. Genoeg over de uitrusting, nu maar een wat over de natuur. 

De natuur in Zweden is een stuk indrukwekkender dan in Nederland (vind ik). Dit komt met name door de ruigere landschappen en dieren die daar leven. Ook kom je hier mossen en planten tegen die je niet in Nederland vindt. Denk aan baardmos, dit komt alleen voor als er hele schone en zuivere lucht is.

Maar zwammen die in Nederland erg zeldzaam zijn komen hier meer voor. Berkenweerschijnzwam, beter bekend onder zijn Russische benaming: Chaga, komt in koudere gebieden meer voor. Deze parasiterende zwam wordt veel in de bushcraft  gebruikt bij vuur maken en vuur verplaatsing. Je kunt er echter ook een thee van trekken die super gezond is. Chaga komt het hele jaar voor op berken. Je kunt het herkennen aan zijn zwarte, verkoolde kleur.  

Ook kun je in de winter eetbare paddenstoelen vinden. In Zweden ben ik veel fluweelpootjes en oesterzwammen tegen gekomen. Beide erg smaakvolle paddenstoelen. Voordat je zelf het bos in gaat om paddenstoelen te plukken lees je goed in over wet en regelgeving en volg een determinatiecursus! Er zijn namelijk dodelijk giftige paddenstoelen (ja ook in Nederland) die erg lijken op eetbare soorten. 

 

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x