Deze locatie is door Staatsbosbeheer per 1 juni 2020 opgeheven.
Het is niet langer toegestaan om op deze locatie te overnachten.
Je zou het niet direct verwachten, maar tussen Den Haag, Leiden en Zoetermeer ligt een mooi natuurgebied: het Leidschendammerhout. Het is een drassig natuurgebied met veel plassen en sloten. De ideale plek voor vogels en vissen. Je kan hier prachtig wandelen en langs de route staan diverse picknickplaatsen. Vogelaars kunnen hun hart ophalen bij de goed verscholen vogelhut. Wanneer je het gebied in de herfst of winter bezoekt is het verstandig om laarzen aan te doen, anders heb je gegarandeerd natte voeten. | |
Leidschendammerhout |
Veel paalkampeerlocaties en bivakzones liggen wat verder weg van de bewoonde wereld. Dit is precies waar natuurliefhebbers juist naar opzoek zijn, namelijk: rust, ruimte en natuur, veel natuur! Maar soms wil je gewoon op het laatste moment op pad gaan. Dan pak je je tas en vertrek je. Je wil dan niet eerst nog anderhalf uur in de auto zitten voordat je een locatie bereikt. Dat is in het winter- en herfstseizoen ook niet praktisch, aangezien in het donker hiken naar een locatie niet aan te bevelen is. Degene die zijn kamp ooit in het donker ingericht heeft, zal beamen dat dit verre van handig is. We zochten het eens dichter bij huis op, in de Randstad om precies te zijn. Mathieu, Tim en Bas verbleef op paalkampeerplaats Leidschendammerhout.
Wij parkeerden onze auto’s op een kleine rustplaats. Deze parkeerplaats biedt plaats aan maximaal vier auto’s. De rustplaats bevindt zich aan de Oostvlietweg en is te herkennen aan de picknickbank aan de linkerkant en de grote gekleurde betonnen wegblokkade in het midden van het wandelpad. De exacte coordinaten zijn: 52.098981, 4.423207. Vanuit hier loop je zo’n tweehonderd meter het wandelpad op. Wanneer je de manage aan de rechterkant gepasseerd hebt sla je links af. Vervolgens loop je rechtdoor totdat je bij een t-splitsing aankomt. Op de t-splitsing vind je een klein bordje met een verwijzing naar de paalkampeerplaats. Wij liepen dit bordje in eerste instantie voorbij! Ga bij dit bordje rechtsaf en je loopt automatisch de paalkampeerlocatie op.
De locatie ligt in een echt stadsbos, besef dit dus goed. Verwacht geen wildernis of afwisselende bospercelen. De paalkampeerlocatie bevindt zich op een klein bosperceel en ligt ingeklemd tussen twee sloten. Bij aankomst troffen wij duidelijk de sporen van andere kampeerders aan. Zo waren er nog diverse touwen gespannen tussen bomen, stond er nog een halve shelter en waren de resten van diverse kampvuren waarneembaar. Die shelter kwam ons goed uit! We besloten na kort overleg deze shelter verder uit te bouwen en hier ons driepersoons kamp van te maken waar we het weekend in zouden verblijven. Mathieu en Tim begonnen direct met het verzamelen van grote balken en Bas begon te werken aan de dakconstructie. We besloten een U-vormige shelter te bouwen waarbij de muren opgebouwd werden uit takken, om hier vervolgens een flinke laag bladeren overheen te leggen. Dit had een goede isolerende werking, daarnaast ging de shelter hierdoor volledig op in de natuur. Als dak werd de dd-tarp XL gebruikt, zo hadden we garantie op een droge nacht.
Nadat de shelter afgebouwd was besloten we te lunchen. Ditmaal gebruikten we een gasstel om te koken omdat op deze locatie het maken van een kampvuur verboden is. Inmiddels was de wind gedraaid, hierdoor konden we het geluid van de snelweg in de verte horen. Het deed bij ons geen afbreuk aan de natuurbeleving omdat wij ons vooraf hadden ingesteld op een verblijf in een stadsbos en dus überhaupt geen hoge verwachtingen hadden op het gebied van natuurbeleving.
In de omgeving van de shelter vonden wij diverse bouwwerken, helaas was voor de constructie van deze shelters geen touw gebruikt. De verbindingen van takken werden door middel van spijkers bijeen gehouden. Nadat we hierover in onze Facebook live-video, verslag van gedaan hadden besloot Wouter de locatie te bezoeken en ons te helpen met het verwijderen van deze spijkers en ander afval. Zo hebben we de locatie gelijk een mooie opknapbeurt gegeven. Wouter bedankt!
De nacht kwamen wij prima door. Ondanks de regen werden we wakker in een droge shelter. Na het ontbijt begonnen we met het opnemen van een aantal reviews. Zo ging Mathieu aan de slag met de slijpstenen-video en reviewde Bas een ANWB-lamp. Tim legde alles vast en reviewde zelf ook nog een product. De slijpstenen-video staat inmiddels online! Na de lunch besloten we ons kamp op te breken, waarbij we de shelter in de staat lieten zoals wij hem opgebouwd hadden. Zo kan de volgende kampeerder hier mooi gebruik van maken. Ondanks de mindere natuurbeleving hadden wij een top weekend!
Conclusie:
Niet de outdoor-ervaring waar de gemiddelde wildkampeerder naar opzoek is, maar toch is het een bijzondere locatie. Tijdens ons verblijf waren wij de enige kampeerders, dit is vrij uniek te noemen! Daarnaast kunnen wij ons goed voorstellen dat deze locatie een goede uitvalsbasis is voor kampeerders uit de Randstad.
Informatie
GPS coordinaten: | 52.097553, 4.425904 | Hoeveelheid hout: | |
Gebied: | Leidschendammerhout | Hoeveelheid water: | |
Faciliteiten: | geen | Ondergrond: | klei, drassige ondergrond |
Totaal oordeel: |
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Legenda wildkamperen | |
Locatie gereviewd door www.wild-kamperen.nl | |
Locatie met overnachtingsfaciliteit. | |
Locatie gereviewd door een gastblogger. | |
Opgeheven locatie |
Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!
Super leuk. Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat deze locatie niet meer beschikbaar was.
Is het mogelijk om op deze locatie met hangmatten te hangen? bvd.
Groetjes Raymond.
Hoi Raymond,
Dank voor je reactie! Het is mogelijk om een aantal hangmatten op deze locatie op te hangen.
Succes!
deze locatie is dichtbij mijn huis. Het is een leuk fiets/wandel/kanotochtje erheen en ik heb er nu 3 maal overnacht. Je kunt leuk om de vogelplas wandelen, er is een kampvuurplek die dusdanig van hout is voorzien dat ik denk dat een boswachter dit doet. Soms is het druk, men staat dan verder weg dan 10 m van de paal. Rondom die paal lijkt een zandlawine plaatsgevonden te hebben. Daar kun je eigenlijk niet meer kamperen. Plek zat, je doet niemand kwaad en zit niemand in de weg als je er iets buiten gaat slapen. Zwemmen in de Vliet. (Mag… Lees verder »
Aan de ene kant zou iets moeten kunnen. Aan de andere kant is daar geen ruimte voor. En meer een EU achtig iets.