Review: Bushmen Thermo Tarp

met 2 reacties

Veel wildkampeerders kiezen voor een tarp als shelter tijdens hun wildkampeertrip. Ze zijn multifunctioneel, lichtgewicht en compact. Je kan 1001 verschillende manieren vinden om je tarp te gebruiken. Ook wij van Stichting Wild-Kamperen.nl nemen er standaard een mee. We slapen er onder met onze bivakzakken, hangen de tarp boven onze hangmatten of vouwen er een tent van. Zo hebben we altijd de perfecte shelter.

Nu kwamen wij een vrij opvallende tarp tegen, namelijk de Bushmen Thermo Tarp. Een groene tarp met een opvallend zilverkleurige laag aan de binnenkant. Wij hebben de 4×4 meter versie getest. Lekker groot dus en zelfs geschikt voor het maken van een groepsshelter.

Allereerst de zilverkleurige laag aan de binnenkant, die valt meteen op. Deze laag functioneert hetzelfde als je nooddeken die je gebruikt tegen onderkoeling. De laag reflecteert warmte terug naar de bron. In de meeste gevallen is dat dus je lichaamswarmte. Maar als je er een kampvuur bij maakt en tussen de tarp en het vuur gaat zitten, wordt ook de warmte van het kampvuur naar je gereflecteerd. Dit maakt de tarp dan ook erg geschikt voor kamperen in de winter en met koud weer. Je shelter reflecteert jouw eigen warmte, ideaal dus om warm te blijven! Maar net als een regulier nooddeken kan je de zilverkleurige kant ook naar buiten richten in geval van oververhitting. Je reflecteert op die manier de warmte van je af.

De zilverkleurige laag reflecteert niet alleen je warmte maar is ook uitermate geschikt om licht te reflecteren. Een wildkampeerder wil doorgaans opgaan in z’n omgeving. Daar is de groene kant van de tarp natuurlijk perfect geschikt voor. Maar in geval van nood heb je met deze tarp ook altijd een seinmiddel bij je. Richt de zilverkleurige kant van de tarp richting de zon en je heb een gigantische glinstering. Dit zal opvallen in welke omgeving dan ook.

Vanzelfsprekend is de tarp ook waterdicht. De tarp houdt je droog tijdens flinke regenbuien. Wij hebben hem getest tijdens code geel en zijn volledig droog gebleven. Het enige wat opviel is dat het vocht op sommige plekken in de eerste laag van de tarp trok, in het bijzonder op plekken waar water niet direct van de tarp kon stromen, zoals de naden. De binnenkant bleef echter droog, dus wat dat betreft geen risico op een natte shelter. We weten niet of dit alleen het geval is bij een eerste gebruik of dat dit nou eenmaal is. We hebben de tarp meermaals getest, maar slechts een keer in de regen.

Wat ook opvalt zijn de vele lussen aan deze tarp, 26 welgeteld. 20 Lussen aan de zijkant, de rest zit bovenop de tarp verdeeld over twee rijen. Dat heeft als voordeel dat je de tarp op heel veel manieren kan afspannen. Het nadeel is dat je de tarp niet in een punt kan afspannen en er dus mogelijk een plas water op de tarp blijft liggen.

De tarp is niet alleen waterdicht, maar ook lichtdicht. In de zomer kan je dus zonder problemen wat langer blijven liggen zonder door het licht gewekt te worden. De tarp vormt daarmee dan ook een perfect schaduwdoek. Als je echt koel wil blijven span je de tarp met de zilverkleurige kant op naar buiten. Let op, je bent dan wel zichtbaar voor iedereen in de buurt.

Het pakketje weegt zo’n 1300 gram en het is ingepakt zo’n 30x 13 centimeter. Voor een tarp van 4×4 meter is dat best netjes. Uiteraard is de tarp gemaakt van 190T ripstop polyester en heeft een waterdichtheid van 3000mm waterkolom. Je krijgt een set touwen en een draagzak meegeleverd. Compleet en klaar voor gebruik dus!

Conclusie:
+ Multifunctioneel, werkt als nooddeken, lichtdicht, veel ophangpunten, reflecteerd warmte
Moeilijk in een punt af te spannen, water trekt in de eerste laag (dus goed laten drogen)

 

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Michael Akkermans
5 jaren geleden

Ik ben zelf een fastpacker en heb de 3 bij 3 versie van deze tarp in mijn bezit. Heel erg tevreden over. Aanrader!

Share
2
0
Would love your thoughts, please comment.x