Hoe kies ik een goede backpack?

met 1 reactie

Hoe kies ik een goede backpack? Dit is een van de meest gehoorde vragen die aan ons gesteld worden. En terecht. Een goede backpack maakt het verschil tijdens het wildkamperen en hiken. Het maakt het verschil tussen wel of geen pijnlijke schouders, genoeg mee kunnen nemen voor je trip, snel iets kunnen pakken, kortom: het maakt dat jij zelfverzekerd de natuur in kan trekken. Maar hoe kies je nu een goede backpack? De keuze is reuze, zo ook het prijsverschil. En is duurder nu altijd beter? We zetten het in deze blog voor je op een rijtje.

1 | Waar wil je de backpack voor gaan gebruiken?

Laten we beginnen bij het begin. Waarom wil jij een backpack gaan aanschaffen? Waar wil je ‘m voor gaan gebruiken? Er zijn verschillende packs voor verschillende activiteiten. Het is verstandig om eerst te bedenken voor welke activiteit (of een combinatie van activiteiten) je de backpack wilt gaan gebruiken.

Daypack
Je gaat dagtrips maken en verblijft voornamelijk in berghutten, hostels of je keert na een dag hiken weer terug op jouw overnachtingslocatie. De daypacks zijn lichtgewicht en hebben voldoende opbergruimte voor een tocht van één dag. Denk aan een waterfles of waterzak, een setje extra kleding en een klein gasflesje om een koffie of kleine maaltijd te kunnen bereiden.
Inhoud: <30 Liter

Backpack
Je gaat meerdaags op pad en combineert hiken met openbaar vervoer, vliegen of ander transport. Je verblijft in berghutten of hostels. De backpacks zijn stevige tassen met genoeg ruimte om het een aantal dagen uit te kunnen houden. Je kan meerdere setjes kleding mee nemen, extra (berg)schoenen, flesjes water en eten. Ook is er vaak genoeg ruimte voor je foto camera en andere electronica. De schouder- en heupbanden zijn verstevigd voor extra draagcomfort.
Inhoud: 30 – 60 liter

Trekkingspack
Je gaat meerdaags op pad en loopt vaak uren op een dag met je trekkingspack op je rug. Je verblijft in je eigen meegebrachte tent, hangmat of shelter. Je trekkingspack kan tegen een stootje en biedt voldoende ruimte om naast kleding, water en voedsel ook je eigen kookgerij en extra gear mee te nemen. Daarnaast beschikt je trekkingspack over voldoende vakjes of lussen aan de buitenkant zodat je tijdens je hike eenvoudig even iets kan pakken zonder dat je de hele tas open hoeft te maken.
Inhoud: 55 – 90 Liter

Het team van Stichting Wild-Kamperen.nl raadt een trekkingspack aan voor wildkampeeractiviteiten.

2 | Waar moet je op letten tijdens het kopen van een trekkingspack?

Trekkingsbacks zijn vaak groot en stevig, maar daarmee heb je nog geen keuze gemaakt. Wij gaan er voor het gemak even vanuit dat je een aantal dagen zelfvoorzienend wilt zijn tijdens het wildkamperen.  Met die insteek geven we je een aantal zaken mee waar je op kunt letten. Ondanks deze tips blijft het natuurlijk een persoonlijke afweging of je deze ‘ features’ op je rugtas wilt hebben.

Bevestingspunten
Of je nu slaapt in een tent, tarp, hangmat of bivakzak. Het is altijd prettig om je shelter en matje aan je tas te kunnen bevestigen. Zo wil je vaak de ondergrond van je matje of tent niet in je tas hebben zitten, maar juist buiten je tas hangen. Dit kan ook gelden voor vieze pannen of gevonden sprokkelhout. Let hierbij op of de tas genoeg bevestiging- en ophangpunten heeft. Vaak vindt je die aan de onderkant- en bovenkant van je tas in de vorm van een aantal verstelbare lussen.

De opening van je tas
Niets is zo vervelend als je halve tas moeten uitruimen als je iets kleins moet pakken. Natuurlijk kun je hier al rekening mee houden door je tas praktisch in te pakken. Tegenwoordig bieden veel tassen naast de traditionele openingsmogelijkheid aan de bovenkant van de tas, ook een groot hoofdvak aan de voorkant. Wij vinden dit een pluspunt: het zorgt ervoor dat je makkelijker iets in- en uit kan pakken en terug kan vinden.

Wel- of geen frame
Dit is een eeuwige discussie onder de wildkampeerders. Moet de tas nu wel een ingebouwd frame hebben of niet? Een ingebouwd frame biedt meer stevigheid en verdeeld het gewicht beter over de tas. De tas blijf meer in vorm. Een nadeel is een toename in gewicht; dit kan afhankelijk van het type frame wel twee kilo schelen. Let bij het kopen van een tas met een frame dus goed op het totaal gewicht van de tas.

Schouder- borst en heupbanden
Indien je met een trekkingspack vol met wilkampeerspulen enkelen uren per dag loopt dan is comfort erg belangrijk. Let bij het kopen van een tas dan ook op de aanwezigheid van schouder- borst en heupbanden. De borstband wordt wel eens over het hoofd gezien, maar kan een wezenlijk verschil maken tussen wel of geen pijn in de schouders. De borstband zorgt er namelijk voor dat de schouderbanden niet ‘afglijden’. Tot slot is goede padding op de schouder- en heupbanden essentieel. Koop dus geen tas waar padding volledig ontbreekt.

Voor-, zij- en binnenzakken
Niets is zo handig als extra opbergzakjes. Zo kun je de tas indelen op situatie en geartype. Wij vinden het bijvoorbeeld altijd essentieel om de EHBO-tas in een makkelijk toegankelijke opbergzak aan de buitenkant van de tas op te bergen. Dan kun je er altijd snel bij. Het hoofdlampje, de waterfles en GPS tracker zijn zaken die je ook het liefste binnen handbereik hebt. Binnenzakken zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld je waterzak goed kan opbergen. Kijk hier dus goed naar. Sommige mensen zweren bij ‘ zoveel mogelijk zakjes’ de ander heeft liever twee extra zakjes aan de buitenkant. Dit blijft persoonlijk, maar denk er over na.

Voor de vrouwen onder ons
Het klinkt misschien wat gek, maar er zijn speciale rugzakken voor vrouwen. Deze rugzakken zijn speciaal ontworpen voor vrouwelijke avonturiers. Zo lopen de schouderbanden net iets anders en is de borstband hoger gepositioneerd. Dit om de borst van de vrouw niet te beknellen. Natuurlijk kunnen ook mannen deze trekkingpacks dragen. Andersom kan een vrouw met een aantal kilo in haar trekkingspack beter niet een ‘mannenrugzak’ dragen, dit gaat op ten duur ongemak opleveren.

3 | Hoe pak ik mijn backpack goed in?

Let op het gewicht
Wees allereerst kritisch op wat je meeneemt. Wat heb je écht nodig en wat is leuk om er bij te hebben? Maak dus een keuze! Als je eenmaal hebt gekozen wat je mee gaat nemen op je outdoor trip is het tijd om je backpack te pakken. Houd bij het inpakken van je tas er rekening mee dat de meest zware dingen die je meeneemt zo dicht mogelijk tegen je rug aanzitten. Om de zware kern plaats je vervolgens de minder zware zaken, lichtgewicht spullen draag je aan de bovenkant van je tas, dicht tegen de buitenste laag van je rugtas. Een goede stelregel is om het waarste gewicht zo dicht mogelijk tegen je rug aan te dragen. Hierdoor is je tas een stuk stabieler tijdens het hiken!

Denk logisch na
Zaken die je onverwachts of regelmatig nodig zou kunnen hebben pak je zo min mogelijk in de tas in, maar hang je aan de tas of berg je op in een opbergzak. Denk aan bijvoorbeeld aan de EHBO-set, je hoofdlampje, een regenjas/poncho en de regenhoes voor je tas. Het is fijn om dit soort zaken snel even te kunnen pakken zonder dat de hele dag overhoop gehaald moet worden. Zaken die je aan de buitenkant van je tas hangt zijn je tent, slaapzak en matje. Eventueel ook vieze pannen. Hang dit allemaal wel slim en stabiel op. Niets is zo vervelend als materiaal dat de hele route tikt, kraakt of beweegt!

4 | Wanneer zit een backpack goed?

Het is van belang om goed de tijd te nemen voor het afstellen van de backpack. Een goed afgestelde backpack draagt bij aan het draagcomfort en zorgt ervoor dat de drager stabieler loopt. Begin bij het aandoen van de rugzak altijd met het omdoen van de heupband. Deze band mag best strak zitten en moet aansluiten op het heupbot. Het meeste gewicht van de rugzak draag je immers op je heup. Daarna trek je de schouderbanden aan. De rugzak zit goed wanneer die direct tegen je rug aan zit. Laat dus zo min mogelijk ruimte over. Nu is het tijd om de kleine bandjes die lopen vanaf je schouderband naar de rugzak af te stellen. Dit zijn de zogenoemde loadlifters. Deze bandjes moeten in een hoek van 45 graden omhoog staan. Dit is ook een graadmeter of je de rugzak goed hebt afgesteld. Als de loodlifters stijl omhoog zitten dan zijn de rugbanden te lang. Verklein in dat geval de rugbanden. Zitten de loadlifters bijna horizontaal of zelfs naar beneden? In dat geval is de rugband tekort afgesteld. Maak de band dan langer. Zit alles goed? Vergeet dan niet de borstband vast te maken. Deze band houdt de schouderbanden op z’n plek tijdens het hiken. Je kunt nu genieten van de outdoor!

5 | Wat zijn onze tips uit de praktijk?

Het team van Stichting Wildkamperen.nl heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met verschillende rugzakken, onder verschillende omstandigheden en activiteiten. Het team deelt graag hun praktijkervaringen. Waar moet een goede rugzak volgens hen aan voldoen? En wat mag er echt niet gemist worden tijdens het wildkamperen?

Mathieu: ”Beperk je bij het inpakken van je tas tot de essentie: wat is wel en niet nodig. Pas als je tas helemaal is ingepakt kijk je naar eventuele aanvullingen. Ik heb mijn EHBO-set, regenkleding, reddingsdeken, water en mes altijd opgeborgen in een handig zakje buiten de tas”.

Chiem: ”Ik zorg altijd dat ik mijn slaapzak slim ingepakt heb, zodat niet mijn hele tas leeg moet als we ergens overnachten. Bij het uitzoeken van een goede backpack let ik altijd op of de rugzak waterafstotend is en of er een regenhoes bij zit”.

Danny: ”Het belangrijkste van een rugzak is voor mij dat het gewicht goed wordt verdeeld over de schouders en heupen. Veel zakjes en ritsjes vind ik handig. Wat ik daarnaast altijd meeneem zijn mijn hoofdzaklantaarn, EHBO-kit en een goed mes”.

Kay: ”Mijn slaapzak pak ik altijd in een waterdichte zak in, in plaats van de normale zak waar hij in geleverd wordt. De slaapzak is het belangrijkste element bij een trektocht en moet koste wat kost droog blijven. Mijn GPS, kaart en zakmes stop ik altijd in mijn topvak zodat ik er gemakkelijk bij kan.”

Bas: ”Bij het uitzoeken van een rugzak doe ik dat altijd in de winkel en let ik er op dat de trekkingpack niet te hoog is. Ik heb liever een breder model zodat de rugzak stabieler op mijn rug ligt. Mijn tarp en slaapzak hangen altijd aan mijn rugzak zodat ik snel een shelter kan neerzetten bij aankomst op de locatie.”


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Masja
Masja
4 jaren geleden

Ik (vrouw) loop al jaren met een mannenrugzak, omdat die nou eenmal beter pastte dan de vrouwenversie. Dus ik zou zeggen: vooral gewoon uitproberen. Wat betreft de banden: na meerdere rugzakken zweer ik bij soepele banden die zich goed aanpassen. Het lijkt tegenwoordig alsof de banden weer steeds dikker worden, maar let er ook op of ze wel voldoende soepel zijn.

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x