Per 1 januari 2020 sluiten de volgende terreinen:

met Geen reacties

Beste outdoorliefhebbers,

Het paalkamperen staat onder druk in Nederland, zo berichtten wij eerder via deze site. Wij zijn er van overtuigd dat de meeste mensen die op paalkampeerplaatsen verblijven dit doen met respect voor de omgeving. Deze kampeerders zijn opzoek naar het gevoel van vrijheid en dat vinden zij in deze bijzondere manier van back to basic kamperen. Daarnaast zijn veel gebruikers juist erg bewust bezig met de natuur, de omgeving en de impact die zij maken op het terrein. Neem nou bijvoorbeeld de bushcrafter die van dood materiaal een shelter bouwt of de lange afstandswandelaar die overnacht in een trekkerstentje. Stichting Wild-Kamperen.nl staat achter deze doelgroep en zet zich in voor een verantwoord verblijf in de natuur.

Helaas is er een kleine groep ‘gebruikers’ die de locaties misbruiken. Deze groep laat afval achter, verblijft met een té grote groep op de locatie of richt vernielingen aan. Wij hebben zelfs meldingen ontvangen van jongeren die met scooters naar de locatie rijden en de paalkampeerlocatie omtoveren tot feestlocatie. Samenvattend: deze groep houdt zich niet aan het verblijfsreglement. Staatsbosbeheer (NL) stelt deze locaties gratis ter beschikking, maar heeft wel degelijk kosten. Allereerst kost het inrichten van een paalkampeerlocatie behoorlijk wat geld, afhankelijk van de faciliteiten kan dit oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast zijn er kosten voor toezicht en handhaving. Indien Staatsbosbeheer (terugkerende) overlast constateert worden maatregelen getroffen. Er vindt dan extra toezicht en handhaving plaats op de overlastgevende locaties. Locaties worden gesloten indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt. Helaas is het nu zover gekomen dat er (opnieuw) locaties gesloten worden.

Locatie Campanula

Eerder berichtte wij dat de populaire locatie Campanula gesloten is. Deze locatie blijft gesloten. Stichting Wild-Kamperen.nl is in overleg met Staatsbosbeheer om in de nabije omgeving een nieuwe locatie geopend te krijgen. Wij begrijpen dat een nieuwe locatie zo snel mogelijk gewenst is, maar het kiezen én inrichten van een nieuwe locatie moet zorgvuldig gebeuren. Wij willen immers zo veel mogelijk natuurbeleving toevoegen aan het verblijf. Een nieuwe locatie is zodoende niet snel geregeld. Wij hopen op jullie begrip!

Locatie Austerlitz

Paalkampeerlocatie Austerlitz is per 1 januari 2020 opgeheven. Staatsbosbeheer heeft dit besluit genomen wegens aanhoudende overlast. Met name het grote aantal gebruikers (af en toe leek het wel een camping), het kappen van bomen en het her en der aanleggen van kampvuren zijn de redenen van dit besluit.

Locatie Kaapweg

Paalkampeerplaats Kaapweg is per 1 januari 2020 opgeheven. Staatsbosbeheer heeft dit besluit genomen wegens aanhoudende overlast. Met name het grote aantal gebruikers, het her en der aanleggen van kampvuren en het afval dat achtergelaten werd zijn de redenen van dit besluit.

Alternatieve locaties

Locaties Austerlitz en Kaapweg liggen dicht bij elkaar op de Utrechtse Heuvelrug. Wij hopen dat Staatsbosbeheer nieuwe locaties zal inrichten in de nabije omgeving. De locaties voldoen in ieder geval aan de behoefte van veel welwillende natuurliefhebbers. Daarnaast maakt Stichting Wild-Kamperen.nl zich zorgen over de eventuele verplaatsingsgevolgen. Minder locaties betekent volgens ons namelijk een intensiever gebruik van de nog bestaande locaties. Via deze weg willen wij gebruikers oproepen om het reglement na te leven. Zie je gebruikers die er een potje van maken? Spreek hen op een rustige toon aan en leg het belang van goed gebruik uit. Verwijs hen eventueel naar de onderstaande pagina’s. Overlast kan je melden via ons meldpunt.

 

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x