Review: Forclaz Trek 500 RVS

met Geen reacties

De zoektocht naar de perfecte pan om mee te wildkamperen. Na veel zoeken en reviews lezen op internet zag ik door de bomen het bos niet meer. Is een pannetje van 80 euro heel veel beter dan een budget pan, en wat zijn de voor- en nadelen dan? Per toeval kwam ik bij Decathlon deze pan tegen en aangezien hij niet heel duur was, besloot ik hem mee te nemen om te proberen tijdens ons weekend wildkamperen. Wat bleek, het is een verassend handig pannetje wat doet wat het moet doen.

Te zoektocht naar de ideale pan
In de zoektocht naar de perfecte pan had ik paar eisen. Hij moest zo licht mogelijk zijn voor een licht prijsje. Het gasflesje en de brandertjes moesten er in opgeborgen kunnen worden. En ook zou het fijn zijn als hij te gebruiken is op het open vuur. Ow en heel belangrijk: aangezien ik samen met mijn vriendin en hond backpack moest er ongeveer een liter water in het pannetje passen.

In mijn zoektocht kwam ik er al snel achter dat dit toch vrij lastig was. Tuurlijk waren er de bekende merken zoals MSR en Primus die fantastisch mooie setjes aanbieden die voldeden aan mijn eisen. Nou ja… half dan. Ja je kunt ze inklappen en bergt netjes je brander en gas op in het pannetje zelf. Maar zodra je het pannetje op het open vuur zet brand je wel mooi de anti aanbak laag ervan af. Of erger nog, de neopreen beschermhoes die erbij zit. Of een van de andere fancy accessoires. En voor een pannetje van meer dan 50 euro is dat toch best wel zonde.

Nee het moet gewoon een pan zijn zoals het bedoeld is. Iets waar water in kan en wat je aan de kook kan brengen. Een RVS of titanium pannetje van Toaks was ook een optie. Maar ook deze zat al snel rond de vijftig euro. Maar zoals deze Nederlander betaamd wilde in toch voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en ging nog even door met zoeken.

Forclaz Trek 500 RVS
Zoals gezegd liet ik mijn oog vallen op een pannetje van Decathlon. Een kookset voor trekking, zoals het aangeprezen wordt. De set interesseerde me in eerste instantie niet zo. Ik was ten slotte op zoek naar een pan. Niet een set. Maar voor het geld, minder dan 15 euro, was deze deal te mooi om te laten liggen.

De set van Forclaz bestaat uit een aantal onderdelen. Een pan, een kommetje, een lepeltje/spork wat je op kan vouwen en een deksel. De pan is gemaakt van roestvrijstaal. Hij voelt stevig aan en heeft met zijn 0,9 liter genoeg ruimte om een ontbijtje voor 2 personen te maken.
De pan heeft een mooi schenk deukje in de rand zitten. Ben je rechtshandig dan kun je dit schenktutje fijn gebruiken. De linkshandige onder ons zullen dit niet handig vinden aangezien er maar aan een kant een schenktutje zit.

In de pan zijn maatstreepjes aangebracht door ze in de wand te graveren. Deze kunnen dus niet wegslijten door gebruik. Om de 300 ml zit er een merkje. Volgens de fabrikant kan er maximaal 900 ml in. Wij hebben ervaren dat dit tot een liter kan worden uitgebreid. Dan zit hij wel tot de deksel vol. Er is niet gekozen voor een anti aanbak laag bij dit pannetje. Daarom kun je hem dus ook prima op het open vuur zetten. Ook kun je er dus gewoon lekker met je mes of stalen lepel doorheen roeren zonder een antiaanbaklaag te beschadigen. Lekker duurzaam dus.

Aan de pan zit een handvat wat in twee delen open is te klappen. Zo vormt hij een handvatje waardoor de pan op een soort steelpannetje gaat lijken. Ingeklapt houdt het handvat de deksel op het pannetje. Zo heb je ook geen zakje nodig om alles bij elkaar te houden. Het kommetje, de lepel, een gasflesje en brander passen prima in de pan. Door de deksel er dan op te doen en het handvat dicht te klappen blijft alles mooi op zijn plek zitten. Dit compacte setje gaat bij mij zo de tas in. Zonder extra tasje.  Er wordt trouwens wel een zakje meegeleverd bij deze set. Echter is deze veel te klein en priegelig om iedere keer de pan in te vervoeren.

Opklap systeem
Het rood doorzichtige dekseltje past perfect op het pannetje. Op het deksel zit een handvatje wat slim is verwerkt in het opklap systeem. Het zorgt dat de het ingeklapte handvat op zijn plek blijft zitten tijdens transport. Het handvatje van de deksel, wat eigenlijk gewoon een verticaal lipje is, wordt niet heel heet als je aan het koken bent. Het is net groot genoeg om ook met dikke handschoenen te kunnen pakken. De deksel is tevens voorzien van afgiet gaatjes. Deze zit slim boven de schenktutje gepositioneerd. Zo kun je de deksel dus ook handig gebruiken om je pasta of rijst af te gieten. Verder zit er nog een lipje aan de deksel die ervoor zorgt dat de deksel niet rond kan draaien als je de hendel inklapt.

Smeltgevaar
De deksel en het handvat zijn gemaakt van plastic. Het handvat van een hard soort plastic die we kennen van de pannen thuis (polypropyleen) en de deksel van een wat zachter doorzichtig plastic (tritan). Ze bevatten geen bisfenol A en zijn dus BPA vrij.  Je begrijpt natuurlijk dat deze in direct contact met hoge vlammen kunnen gaan smelten. Zorg er dus voor dat het handvat naar de buitenkant van het vuur staat gericht. Zijn de vlammen niet te hoog dan heb ik ervaren dat de deksel prima op het pannetje kan blijven zitten. Volgens de fabrikant zijn alle gebruikte plastics vormvast en zijn ze bestand tegen zeer hoge temperaturen. Ik geloof echter niet dat de deksel een goed kampvuur overleefd, dus weer voorzichtig. Wil je het pannetje toch op wat hogere vlammen zetten? Dan kun je het deksel er af laten en het handvat inklappen. Zo zitten de plastic delen boven de pan en is de kans wat kleiner dat ze in direct contact met het vuur komen. Wel wat minder handig met van het vuur halen natuurlijk. Handschoenen zijn dan wel nodig voor deze methode.

Lepel met wat gleufjes
De spork die bij deze set zit is grappig maar niet echt functioneel. Het is eigenlijk gewoon een lepel met wat gleufjes erin zodat het op een vork lijkt. Prikken doet hij niet zo lekker. Hij voelt wat goedkoop aan en heeft wat scherpe randjes waardoor ik het niet echt een mooi ding vind. Wel lekker licht en compact mee te nemen aangezien hij is te klappen is. Voor degene die nog geen spork of lange lepel heeft wel leuk om mee te beginnen.

Het kunststof kommetje wat bij de set komt is daarentegen wel erg fijn. Hij heeft aan de buitenkant wat groeven zitten waardoor je hem, met bijvoorbeeld hete soep, wat fijner vast kan houden. Deze zorgen er dus voor dat je je handen minder snel brand.
In dit kommetje zitten ook maatstreepjes verwerkt. Om de 100 ml van 0 tot 500 ml. De totale inhoud van de kom kan dus ook maximaal 500 ml zijn.

Een overzichtje van het setje met de cijfers voor de wizkids onder ons:
Naam:        TREK 500 RVS 1 persoon 0,9 liter
Fabrikant:   Forclaz (Dechatlon)
Pan:            Ø 13,5 x 11 cm, 197 g
Deksel:       35 g
Kom:          13 x 6,5 cm, 46 g
Lepel:         18,5 cm, 11 g
Transporthoes: 16 g

Conclusie
Het pannetje heeft een goede indruk op mij achter gelaten. Het doet precies wat het moet doen. Water en eten vasthouden en warm worden op ieder soort warmtebron. Aangezien het erg slim ontworpen is en een mooi formaat heeft past er precies in wat ik nodig heb.

Het totale gewicht van de pan en deksel samen van 232 gram is, in vergelijking met de dure titanium concurrent, aan de zware kant. Dit extra gewicht maakt de prijs van nog geen 15 euro meer dan goed.  Ben je een echte purist en wil je echt ultralight backpacken dan is deze set wellicht niet voor jou weggelegd. Door het gebruik van plastic is het natuurlijk toch net niet zo duurzaam en milieuvriendelijk als een titanium pannetje. Ik ga er alleen lekker de hort mee op en probeer er maximaal van te genieten. Het is nog slechter voor het milieu om spullen te kopen die je eigenlijk al hebt. En ik ben met deze aankoop ruimschoots voorzien. Ik zal het pannetje dan ook zeker meenemen als ik ga backpacken met mijn vriendin en hond.

Mijn zoektocht naar het perfecte pannetje is dus geslaagd. Wellicht dat ik over 10 jaar nogmaals een verslag kan uitbrengen over deze pan. En hopelijk ben ik er dan nog net zo blij mee als nu!

Vriendelijke groet van de man met zijn pan.

Hans mulder


Doe mee
Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x