Gastblog: wildkamperen op de Veluwe

met 1 reactie

Het begon allemaal toen wij als tieners van 13 a 14 jaar oud het impulsieve idee kregen om in  het bos te gaan slapen. De eerste keer dat wij dit deden was dat met een tentje en een hele berg oude troep. Door de jaren heen hebben we meer particuliere terreinen tot onze beschikking gekregen en zijn we onze kampen gaan optimaliseren. Het tentje werd al snel omgewisseld voor de blote sterrenhemel of bij slecht weer een tarp. Sindsdien gaan we regelmatig met z’n tweeën of met andere vrienden nachten bivakkeren in het bos.

Als we zin hebben om in het bos te slapen dan doen we dit vaak vrij impulsief. Soms beslissen we pas op de dag zelf of we gaan. Op het moment zijn er twee particuliere locaties op de Veluwe waar wij met toestemming van de eigenaren mogen slapen. We bekijken van te voren het weerbericht zodat we een beetje weten waar we op kunnen rekenen en wat we mee moeten nemen. Eenmaal op locatie zetten we eerst het kamp op en maken een vuurplaats vrij. Koken doen we op het vuur, hiervoor gebruiken wij een rooster en een zelfgemaakte driepoot. Op de locatie zijn er geen voorzieningen. Alles wat nodig hebben nemen we zelf mee of maken we daar. Jarenlang waren wij stugge grondkampeerders, nu zijn we het hogerop gaan zoeken en liggen we vrijwel altijd in de hangmat. Alleen met vorstig weer treden wij terug naar de harde vertrouwde bosgrond.

Wij genieten enorm van het zijn in de natuur, zeker vanaf de vroege herfst tot de late winter loopt er veel wild rond ons kampement. Daarom is de bronst ook een hele bijzondere periode om te gaan. Ook zwijnen, vossen, uilen en één keer een wolf laten ‘s nachts wel eens wat zich horen.

Onze tips

  • Geniet vooral, je hebt echt geen dure spullen nodig om een goede tijd te hebben in de natuur. Natuurlijk is het leuk om je gear te upgraden door de tijd heen, maar 10 jaar geleden hadden we ook al de leukste tijd zonder ervaring en met alleen maar oude geleende troep uit ons ouderlijk huis. We zeggen altijd maar zo: “De slechtste ervaringen maken soms de mooiste verhalen”
  • Heb respect voor de natuur, het is belangrijk om het wild niet te verstoren en het bos niet te slopen. Wij proberen ook altijd het terrein zo netjes mogelijk achter te laten. Omdat de eigenaren dit weten mogen we al bijna 10 jaar gebruik maken van deze locaties.
  • Als je geen terrein hebt, gewoon vragen aan mensen in de buurt. Onze ervaring is dat veel mensen open staan voor volk dat graag weer meer met de natuur wil doen. Vraag van te voren of het okay is om vuur te stoken en welke materialen je mag gebruiken. De eigenaren betrekken bij dit soort activiteiten valt ook altijd in goede aarde.

    Wil jij ook jouw outdoor ervaring delen? Wij geven je graag een podium zodat jij anderen kan inspireren! Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Tio Huisman
Tio Huisman
2 jaren geleden

Ze verstoren de natuur niet en laten geen afval achter. In sommige landen kun je vrij wild kamperen in Finland Zeden Noorwegen en Schotland en in Engeland met toestemming van de landeigenaar. Als hotels vol zijn in Frankrijk kun je met toestemming van autoriteiten daar toch kamperen. In Zweden zijn dassen marters en ook beren. Zijn er ook herten en zijn die ook schuw? Maken ze ook reisverslagen? Wat vindt men van het boek van Raynor Winn Zoutpad. Ook een kennis ging kamperen in Duitsland toen het nog mocht. Toen was west Duitsland nog gescheiden van Oost Duitsland. Er zijn… Lees verder »

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x