Winterkamperen bij -14 graden

met 4 reacties

Wanneer anderen naar binnen gaan, gaan wij het liefst naar buiten om onze favoriete hobby te beleven: back to basic kamperen. Dat doen we het gehele jaar door. Onze voorkeur gaat uit naar extreme omstandigheden, zoals hitte, droogte, regen, sneeuw en koude. Want onder deze extreme omstandigheden is het een extra uitdaging om het ons zo comfortabel mogelijk te maken. Dat vraagt om een goede planning en materiaalkeuze vooraf, je kunt immers niet alles meenemen in een backpack. Soms is het afzien omdat je achteraf een verkeerde inschatting gemaakt hebt. Dat is niet erg: daar leren we van. Zo blijven we onszelf verbeteren.

Kloostertuin in Megen
Afgelopen februari viel er veel sneeuw in Nederland. Zoveel zelfs dat de wegen dichtslibde en sommige (dak)constructies het begaven. Overdag zakte het kwik naar -8 graden. In de nacht werd het nog veel kouder: -14 graden. De ideale omstandigheden om erop uit te trekken! Vanwege de Covid-19 pandemie is dit echter lastiger dan normaal. De paalkampeerplaatsen zijn gesloten en de grens oversteken wordt daarnaast ernstig ontraden. Omdat we toch graag het materiaal wilde testen vroegen we de franciscanen in Megen of Bas in hun tuin mocht verblijven. De franciscanen wonen in een mooi klooster met een grote kloostertuin. Eerlijk is eerlijk: de natuurbeleving waarvoor we normaal gesproken de bossen intrekken ontbrak grotendeels. Toch was het een unieke kans om onder extreme omstandigheden te overnachten. Hoe vaak vriest het in Nederland 14 graden? Meestal moeten wij uren in de auto zitten om onder dergelijke omstandigheden te kunnen kamperen. Nu kon Bas gewoon vanuit zijn huis naar de locatie lopen. Een bijkomende luxe was dat je er gelijk achter komt of de materiaalkeuze vooraf de juiste is. In geval van onderkoeling kon er namelijk eenvoudig ingegrepen worden, door simpelweg naar huis te lopen.

Materiaalkeuze
Voordat ik mijn backpack ging pakken heb ik eerst de locatie bekeken zodat ik in kon schatten of ik in een hangmat of tarpshelter wilde gaan slapen. Dat is iets wat we normaal gesproken nooit doen, dat hoeft ook niet: want als de locatie niet geschikt is lopen we gewoon verder totdat we een geschikte locatie vinden. In dit geval was ik gebonden aan de kloostertuin en kon ik zodoende niet uitwijken. Ik besloot voor de tarpshelter te gaan omdat de bomen te ver weg stonden. Dit was wellicht ook een slimme keus gezien de wind en extreme temperatuur. De DD multicam XL tarp werd dus ingepakt. Daarnaast nam ik twee matjes mee, één goedkoop matje om de ergste koude vanaf de grond tegen te houden en het lucht geïsoleerde matje van Nemo. Zo verzekerde ik mij van extra comfort en isolatie.  Nu nog te bedenken welke slaapzak ik mee zou nemen. Ik besloot het zekere voor het onzekere te nemen en zowel mijn oude militaire slaapzak (met goretex hoes), als mijn DD slaapzak in te pakken. Daarnaast pakte ik mijn warme lakenzak van Sea To Summit (Reactor Extreme) in. Uiteraard gingen de ‘standaard’ zaken zoals een outdoormes, hoofdlampjes, percolator (begin altijd de dag met goede koffie!) en dergelijke ook mee.

Om mij in de avond van enige stralingswarmte te voorzien nam ik mijn zelfgemaakte outdoorkachel mee. Kon ik gelijk testen of ‘ie werkt en of er voldoende warmte afkomt om de kachel ook mee te nemen. Ik besloot de kachel te maken uit onvrede voor de vaak dure en zware kachels die op de markt te verkrijgen zijn. Een backpackers gaat immers niet met een kachel van vier tot twaalf kilo lopen. En zoals je begrijpt: hoe lichter de kachel, hoe hoger de prijs. Ik besloot er dus zelf een te maken. Bij voldoende animo schrijven we hier nog een blog over. Dus laat het ons vooral weten.

De nacht
Ik besloot voor een van mijn favoriete set-ups te gaan. Deze set-up is geschikt voor meerdere weersinvloeden en je kan er in zitten. De zelfgemaakte kachel plaatste ik tegenover de ingang zodat de stralingswarmte ook vanuit de shelter voelbaar was. De locatie van mijn shelter koos ik zorgvuldig, ongeveer twee meter vanaf een kleine vijver, naast een bult. De vijver fungeerde als koude gat (koude lucht zakt hierin weg) en de bult zorgde voor enige luwte van de wind. Ik rolde eerst het goedkope isolatiematje uit. Daarboven legde ik de goretex hoes met daarin de oude militaire slaapzak. In de militaire slaapzak schoof ik het lucht geïsoleerde matje van Nemo om vervolgens daarbovenop de DD slaapzak te leggen. De Sea to Summit lakenzak legde ik in de DD slaapzak.

De kachel stookte ik snel op. En wat een hitte kwam eraf zeg! De schoorsteen trok goed en er kon voldoende hout in de kachel zodat niet iedere 10 minuten er een houtje bijgegooid hoefde te worden. Al met al was ik tevreden met wat ikzelf gemaakt had. Door warmte die van de kachel af kwam kon ik nog een ruime tijd buiten zitten en genieten van de sterrenhemel. Voordat ik de slaapzak opzocht gooide ik nog een dik blok hout in de kachel zodat de kachel nog lang kon branden. Alles in de slaapzak had ik al klaargelegd. De meeste warmte krijg je door alle kleren uit te doen en met je boxer in de slaapzak te gaan liggen. Toegegeven: met -14 graden is dat even een drempel die je over moet. Maar eenmaal in de slaapzak heb je het snel warm. Niet vergeten de kleren in het voeteneind van de slaapzak te leggen, anders is de volgende ochtend alles bevroren en nat. Ik viel al snel in slaap. Midden in de nacht werd ik even wakker: het waaide flink, gelukkig had ik het niet koud!

De volgende ochtend werd ik gewekt door voetstappen in de sneeuw van een van de franciscanen die kwam kijken hoe ik de nacht had overleefd. Ik had goed geslapen! Ik besloot snel water te koken en koffie te maken. Een geslaagd avontuur, dichtbij huis!


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Helma janssen
Helma janssen
2 jaren geleden

Gewéldig,die zelfgemaakte kachel !! Heel veel intersse daarin. Lees er graag meer over,in een eventuele volgende editie van wild-kamperen.

Renze
Renze
2 jaren geleden

Leuk verslag. Ik heb gelijk die lakenzak besteld voor mijn kampeertrip dit weekend. Ik heb ook wel interesse in die zelfgemaakte kachel. Is deze ook mee te nemen als je zonder auto op pad gaat?

Sjoerd
Sjoerd
2 jaren geleden

Wat leuk! Lees het nu pas. Heb vooral geschaatst in deze periode; om 6 uur ’s morgens als eerste en enige buiten alle drukte om op de Loosdrechtse plassen. Zaligheid.
Zou je meer willen vertellen over je kachel? Ben benieuwd welke oplossingen je bedacht hebt. Gebruik nu een verfblik met een mengsel van paraffine en kerosine, met daarin houtwol als lont. Door het gewicht gaat ie alleen mee met autokamperen, maar het is een mooi alternatief voor wanneer houtvuur niet toestaan is.

Share
4
0
Would love your thoughts, please comment.x