Review: KL bivaktent

met 1 reactie

Wildkampeerders die het liefste op de grond slapen, weinig uit willen geven aan een shelter en basic willen overnachten komen bij de bivaktent van de Koninklijke Landmacht goed uit. De tent, of eerder gezegd, de bivakzak wordt bij meerdere dumpstores aangeboden en het aanbod op marktplaats is ook redelijk wisselend. Al met al kun je onder de honderd euro een goed exemplaar scoren. Het materiaal van de bivakzak voelt stevig aan en is gemaakt door Corinthia. Bij normaal gebruik zal er niet snel een tak of steen door de zak heen prikken. Nadeel van deze degelijkheid vind je terug in het gewicht.

Het gewicht van de KL bivakzak
De bivakzak is met zo’n 1600 gram niet echt lichtgewicht te noemen. Afhankelijk van je activiteit is 1600 gram veel of weinig. Ben je een echte lightpacker en wil je tientallen kilometers hiken, dan zijn er lichtgewicht alternatieven zoals een lichtgewicht tarp en een lichtgewicht bivakzak. Ben je niet van de lange hikes en wil je basic verblijven in de natuur, dan zal je het gewicht een minder groot probleem vinden.
Ventilatie
De bivakzak die wij getest hebben is er een met een enkele boog. Er zijn ook andere (niet KL)-varianten op de markt die uit twee bogen bestaan. Hierdoor heb je iets meer ruimte in de bivakzak, maar maakt het totaalpakket ook zwaarder. Een dikke plus is het muskietennet wat bij het hoofdgedeelte zit. Eenmaal in de bivakzak kun je dus goed ventileren, zonder lek gestoken te worden.

Je materiaal opbergen
Je gear berg je op in de bivaktent. Over het algemeen leg je materiaal waar je snel bij moet kunnen bij het hoofdeind, denk aan een hoofdlamp, telefoon, powerbank, gps, etcetera. Er is genoeg ruimte om dit type materiaal boven het hoofd gemakkelijk op te bergen. Eenmaal liggend in de bivaktent kun je hier met je armen nog bij. Je kleren en schoenen berg je op bij het voeteneinde zodat ze niet vochtig worden. De tas moet buiten blijven liggen. Dit kan een nadeel zijn bij slecht weer. Wij adviseren in dat geval de tas aan een boom te hangen, dicht bij de stam met een regenhoes er omheen. De bivaktent heeft aan de onderzijde, bij het voeteneinde, nog twee bevestigingsbanden. De banden zitten er om je matje tussen te klemmen. Hierdoor schuif je veel minder snel met je bivakzak van je matje. Dat vinden wij handig bedacht.
Kanttekeningen
Onder de bovenstaande video ontvingen wij via YouTube een aantal reacties van gebruikers die de bivakzak in de praktijk, net zoals ons, gebruiken. Gebruiker Dragon Bushcraft (wij vermoeden dat dit niet zijn echte naam is) merkt het volgende op: “Het zijn leuke bivakzakken, maar ze hebben toch wel een paar nadelen. Met name als het regent. In de bivakzak gaan met regen, levert een natte slaapzak op, en wat doe je met je natte regengear? Met de bivakzak dicht wordt het best benauwd binnen. Daarom heb ik liever een gewone slaapzak met een tarp erboven. Zolang er geen muggen zijn en een mesh tentje met een tarp als er wel muggen zijn. Daarnaast zijn die dingen veel te zwaar. Mijn tent weegt de helft. Nadeel van een tent is dat je geen zicht naar buiten hebt, maar dat heeft deze bivakzak eigenlijk ook niet.”

Wij hebben de bivaktent van de Koninklijke Landmacht nog niet in (extreme) regen kunnen testen. We zijn daarom benieuwd naar jullie ervaringen met deze bivaktent. Laat het ons weten zodat we de review nog beter kunnen maken! Deel jouw ervaring onder dit bericht!


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
eelco
eelco
8 maanden geleden

heb de fesca enkelboogs 10 jaar geleden getest met wolkenbreuk. kwestie van rits dichthouden en op laatste moment snel erin stappen. paar druppels maken t verschil niet uit. verder met rits dicht geheel waterdicht.

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x