Review: Sawyer Micro Squeeze SP2129 Waterfilter

met 2 reacties

Water is essentieel voor alles wat leeft. Tijdens het wildkamperen verbruik je water voor het koken, eventueel om je op te frissen en in ieder geval om te drinken. Tijdens een lange hike grijpen wij regelmatig naar onze waterflessen. Hiken door oneffen terrein met een rugzak vol met gear vraag een extra inspanning van het lichaam. Het is dan ook belangrijk om goed te blijven drinken gedurende de dag. Voor wie wel eens ‘droogvoer’ heeft gegeten weet dat er altijd een behoorlijke scheut water bij moet. En het kopje koffie in de ochtend is voor ons een vast ritueel geworden. Kortom: tijdens het wildkamperen is het belangrijk om voldoende water bij de hand te hebben voor allerlei toepassingen.

Bij voorkeur zoeken we een overnachtingslocatie in de buurt van een riviertje of meer. Je hebt dan direct water bij de hand en dat is handig! Het meeste natuurwater in de BeNeLux is niet direct drinkbaar zonder het eerst te behandelen. Nu kun je natuurlijk het water eerst koken. Maar dit kost veel energie: je verbruikt relatief veel gas of vloeibare brandstof om een klein keteltje water op kooktemperatuur te krijgen. Wij zijn hier zelf altijd terughoudend (zuinig) in. Het belangrijkste is om vanuit huis voldoende water mee te nemen. Zo ben je gegarandeerd van veilig drinkwater. We moeten echter wel toegeven dat dit ook vaak het meest gewicht in onze tas is. Water weegt gewoon veel. Indien we snel door onze water voorraad heen gaan, of omdat we meerdere dagen aan het hiken zijn, gebruikten we voorheen altijd chloortabletten of druppels. We hebben diverse varianten gebruikt om water drinkbaar te krijgen. Een groot nadeel blijft bij ons echter terugkomen: de chloorsmaak die toch altijd in meer of mindere mate blijft hangen. Na een dag hiken is het allesbehalve prettig om een slok zwembadwater te nemen.

Sawyer Micro Squeeze SP2129 waterfilter
Sinds kort hebben we daarom de Sawyer Micro Squeeze SP2129 waterfilter aan onze vaste gear toegevoegd. Dit is een superkleine waterfilter die veel onzuiverheden uit het water haalt waardoor het beter drinkbaar wordt. Het eerste voordeel van deze waterfilter is dat het totaal pakket echt compact is. Het past letterlijk in de binnenzak van je jas. De lichtgewicht filter wordt geleverd met een plastic zak van een halve liter, een spuit om de filter te reinigen en een rietje zodat direct drinken uit een beek wordt vergemakkelijkt.

Hoe het werkt
Je vangt, door middel van de meegeleverde waterzak, water op. In de zak past een halve liter water. Dit doe je eenvoudig door de waterzak onder te dompelen in een meer of de opening te houden bij een stromend beekje. De waterzak loopt dan vanzelf vol. Vervolgens schroef je de waterfilter en de zak aan elkaar vast. Nu is het een kwestie van het water door de filter te drukken of aan het filter te zuigen. Je hebt dus geen toevoegingen zoals chloortabletten of iets dergelijks meer nodig.

De Sawyer Waterfilter
In totaal kun je met deze waterfilter 370.000 liter water filteren (en néé we hebben niet per ongeluk een 0 teveel geplaatst). Dat is ongelofelijk veel. Of dit totaal ook daadwerkelijk gehaald wordt hebben we nog niet kunnen testen, we zitten immers nog niet op zoveel liter. De Sawyer Waterfilter is voorzien van een 0,1 micron holle vezel membraam. Het water stroomt door het membraam en filtert zo de onzuiverheden eruit. Wat wordt er gefilterd: bacteriën, zand, kleideeltjes, plantenresten, algen, protozoa, cystes, Giardia, Cholera, Salmonella en andere delen die groter zijn dan 0,1 micron. Tot slot, niet geheel onbelangrijk: het filter zorgt er ook voor dat een vieze smaak voorkomen wordt. Het water smaakt dus gewoon als water zonder bijsmaak.

Chemicaliën en metalen worden dus niet gefilterd. Dit is dan ook een belangrijk nadeel wat we willen benoemen. Met name in Nederland komen veel landbouwchemicaliën voor in het oppervlaktewater. Houdt hier dus rekening mee. Wij adviseren de waterfilter dan ook te gebruiken op locaties met relatief schoon oppervlaktewater en als aanvulling op jouw meegebrachte drinkwater. In noodsituaties is het echter een perfecte oplossing. Daarnaast gebruiken wij de filter periodiek tijdens het wildkamperen.

Onderhoud
Je hoeft nooit onderdelen te vervangen. Als je merkt dat de waterfilter minder goed doorloopt is het tijd om ‘m schoon te maken. Dit doe je eenvoudig door middel van de meegeleverde (ziekenhuis)spuit. De spuit vul je met water en koppel je aan de filter. Dit doe je aan de kant waar het schone water uit de filter komt (dus niet aan de kant waar je de waterzak op de filter schroeft). Vervolgens spuit je de filter door. Dit wordt ‘backwas’ of ‘backflushen’ genoemd. Als je merkt dat de filter minder goed doorloopt doet dat niks af aan de kwaliteit van de filter. De filter zit in dat geval gewoon verstopt met oneffenheden. Onderhoud is dus erg eenvoudig.


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
G.J.J. Lettinck
G.J.J. Lettinck
2 jaren geleden

Top filtertje. Ik gebruik het al jaren. Je proeft geen verschil met water uit de kraan, zo zuiver is het.

Share
2
0
Would love your thoughts, please comment.x