Deze locatie ligt vrij geïsoleerd, tenminste als je kijkt naar de aansluiting op Lange Afstand Wandelroutes (LAW) en het gebied waar het bosberceel deel van uit maakt. De locatie ligt namelijk niet direct aan een LAW-route, je moet dus bewust voor deze locatie kiezen tijdens je doortocht. Maar wie besluit om te overnachten op bivakzone Grootbos krijgt er een hoop voor terug.
De bivakzone is vrij gemakkelijk te bereiken. Via de straat Op Den Drinkaert pak je een zijweg richting het bosperceel. Bij het perceel aangekomen loop je rechtdoor tot je op een T-splitsing komt. Vanaf hier ga je via het graspad naar rechts. Het loopt geleidelijk af naar beneden. Let wel op: tijdens de natte periodes kan dit pad modderig (en glad) worden. Aan het einde van het pad sla je links af. Je bereikt het einde wanneer je vrij uitkijkt over de weilanden. Aan de rechterkant passeer je direct het composttoilet, je zit op de goede route!
Eenmaal aangekomen op de locatie besluiten we als eerste de directe omgeving te verkennen. Waar willen we onze tent opzetten? En waar staan de ‘beste’ bomen voor de hangmat? We zien gelijk dat het een mooie plek is om te verblijven. Er is een composttoilet en twee tentplatformen. Positief te noemen is dat het toilet wat verder weg van de twee plekken is neergezet. De tentplatformen zorgen ervoor dat de tent op een vlakke ondergrond staat en niet vies wordt door de mogelijk modderige ondergrond. We besluiten het platform te pakken die het dichtst bij de open velden ligt. Zo kijken we mooi weg en vergroten we de kans op het spotten van wild.
Bij aankomst miezert het ligt en de lucht ziet er dreigend uit. We maken dus haast met het opzetten van een shelter, we willen namelijk voorkomen dat we nat regenen. Bas heeft zijn hangmat met tarp meegenomen en zoekt twee bomen uit met een afstand van ongeveer vijf meter. Treehuggers bevestigen we om de twee bomen en binnen een paar minuten is de hangmat in positie gebracht. Tarp erover heen en de shelter is klaar voor de nacht. We hebben nu gelijk een effectieve overkapping voor het geval het weer omslaat. Dan kunnen we onder de tarp schuilen en koken. Gelukkig valt het nu nog mee, dus kunnen we de tent van Patrick opzetten. Normaal is dit erg gemakkelijk omdat de tentplatformen beschikken over diverse haken waar je de scheerlijnen van de tent aan kunt bevestigen. Haringen zijn dan overbodig. In dit geval heeft het platform geen haken maar een stalen kabel. De scheerlijnen blijven hier niet goed aan zitten, er ontstaat speling en bij harde wind zijn we bang dat de boel gaat schuiven. Gevalletje ‘goed uitgedacht, maar de uitvoering is minder’. We maken er het beste van en besluiten extra scheerlijnen te gebruiken om de boel op z’n plek te houden. We zijn hier wel even mee bezig, maar uiteindelijk lukt het.
Het is niet toegestaan om op deze plek een kampvuur te maken. Er zijn hier ook geen faciliteiten zoals een vuurkorf aanwezig. We koken dus op gas en op vloeibare brandstoffen. Op het avondmenu staan pannenkoeken. We besparen ons de culinaire moeite en hebben vooraf bussen gekocht waar we enkel water bij hoeven te gooien. Een eenvoudig maar lekker maal! let wel op; neem voldoende water mee; er is hier in de buurt geen mogelijkheid om eenvoudig water te vinden. Een drinkwaterpomp ontbreekt, evenals oppervlakte water wat gefilterd kan worden. Na het eten installeren we onze slaapplekken verder. Patrick rolt z’n slaapzak uit en Bas hangt z’n underquilt van de hangmat op. In dit jaargetijde kan het ’s nachts goed afkoelen en niets is zo vervelend dan een slechte nachtrust. Als alles geïnstalleerd is drinken we nog een speciaalbiertje en kletsen nog wat na. Het koelt vrij snel af en lichte regen klettert op de tarp en tent. Een goed moment om de slaapzak op te zoeken!
We worden uitgerust wakker en beginnen de dag met een kop koffie uit de percolator. Daarna besluiten we nog een rondje te wandelen. We zijn de enige op de locatie en het is relatief stil. Wat ook opvalt is dat bivakzone Grootbos behoorlijk proper is. Afval komen we niet tegen. Dat stemt ons tevreden! We komen helaas maar al te vaak sporen van vorige kampeerders tegen. Het ‘leave no trace’ principe wordt hier gelukkig goed gerespecteerd. Na het ontbijt pakken we de boel weer vlug in. We hebben geluk; dit kan net tussen de regenbuien door! Met de backpack op onze rug vervolgen we onze tocht. We hebben de bivakzone nog maar net verlaten en worden overvallen door een regenbui.. Het is niet anders; gelukkig hebben we alles droog kunnen inpakken!
Informatie
GPS coordinaten: | 50.805787, 5.549192 | Hoeveelheid hout: | |
Gebied: | Grootbos, Vlaanderen, België | Hoeveelheid water: | |
Faciliteiten: | Eco-toilet, 2x tentplatform, | Ondergrond: | Zand |
Totaal oordeel: |
Belangrijk om te weten
Reserveren op deze locatie is verplicht! Dat kan via de volgende website.
Respecteer het verblijfsreglement:
– Maximum 3 tenten en 10 personen.
– Reserveren is verplicht (kan via een QR- code op locatie afhankelijk van beschikbaarheid, of via bovengenoemde website vooraf).
– Open van 18:00 uur ’s avonds tot 10:00 uur ’s ochtends.
– Neem je afval mee
– Haal geen takken uit het bos.
– Houd het rustig en stil.
– Het is nadrukkelijk verboden om vuur te maken op deze locatie,
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Legenda wildkamperen | |
![]() |
Locatie gereviewd door www.wild-kamperen.nl |
![]() |
Locatie met overnachtingsfaciliteit. |
![]() |
Locatie gereviewd door een gastblogger. |
![]() |
Opgeheven locatie |
Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!