Gratis watertappunten in Nederland en daarbuiten

met Geen reacties

De komende week krijgen we te maken met temperaturen van boven de 30 graden. Warm dus! Het is dus extra belangrijk om goed te drinken en voorbereid op pad te gaan. Met een rugzak op hiken of verblijven op je basecamp, het vergt allemaal meer inspanning. Let dus goed om je waterinname.

Water filteren
Nu kun je natuurlijk je water filteren. Dit doen wijzelf ook regelmatig. In de zomerse periode is dit per definitie belangrijker dan ooit, de kans op blauwalg en andersoortige verontreiniging nemen bij warme temperaturen immers toe. Ook is er minder oppervlaktewater beschikbaar door verdamping en onttrekking, hierdoor is het water meestal minder zuiver en dat neemt weer risico’s zoals botulisme met zich mee. Filter dus goed!

Gratis drinkwaterpunten
Gelukkig hebben we een heel erg comfortabel alternatief. In Nederland zijn er immers bijna 2000 gratis drinkwaterpunten aangesloten op het leidingwater. Het aantal tappunten groeit nog steeds! De kans is dus groot dat er een punt bij jou in de buurt of aan de route ligt. Dat is dus goed nieuws voor wildkampeerders, Lange afstandswandelaars en andere avonturiers. Dit water is veilig om te drinken en hoeft dus niet gefilterd te worden. Voor het gemak delen we de interactieve kaart met watertappunten in Nederland. (Externe site)

Gratis drinkwater in het buitenland
Ga je nu in het buitenland wildkamperen of hiken, ook dan heb je geluk. In het buitenland zijn ook diverse drinkwaterpunten gerealiseerd. Voor behoorlijk wat landen, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië, Denemarken, Italië, Spanje, etcetera, zijn de watertappunten in kaart gebracht en te raadplegen via de Refill app. (Externe site). Je kunt via deze app zelf ook watertappunten toevoegen, hierdoor neemt het aantal punten op de App toe. Ideaal om te gebruiken tijdens internationale Lange Afstandswandelingen. Wel is het belangrijk om vooraf goed te checken hoe de dekking van de App is, in sommige landen is er een vrij compleet beeld van het aantal watertappunten, maar bij een aantal landen is het aannemelijk dat niet alle punten opgenomen zijn. 

Vorstschade
Ook in de winter is het belangrijk om goed te blijven drinken. Het zit echter minder in ons systeem om hier dan ook actief op te letten. Ben je hier dus bewust van. Het kan zijn dat sommige watertappunten in de winter buiten gebruik gesteld zijn, ter voorkoming van vorstschade.
Tot slot: de grondwaterpompen bij bivakzones en paalkampeerplaatsen zijn niet geschikt om te gebruiken als drinkwater. Deze voorzieningen zijn dan ook niet opgenomen in bovenstaande kaart en app. Wel geldt voor deze pompen dat het in de winter mogelijk buiten gebruik gesteld is.


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x