Tips voor Bergwandelingen

met Geen reacties

Deze zomer ben ik (Chiem), samen me mijn vriendin, naar Oostenrijk geweest. Hier hebben we een aantal bergwandelingen gemaakt. Ik wil jullie dan ook graag meenemen met één van die wandelingen. Namelijk die naar de top van de Festkogl/Festkogel in Obergurgl.

Voorbereidingen
De wandeling begint eigenlijk al de dag ervoor met de voorbereiding. Waar gaan we precies naar toe? Hoelang gaan we er over doen? Wat voor weer is/wordt het? Wat hebben we nodig?
Nadat we bepaald hadden dat we de volgende dag naar de 3038 meter hoge top van de Festkogl zouden lopen, gingen we kijken waar dan precies het begin van de route is en hoelang het pad omhoog is. We vonden de route op www.bergfex.at. Dit is een relatief bekende website in Oostenrijk waar bijna alle bergroutes opstaan. Handig dus! We zagen dat een enkele reis 7 kilometer lang is en omdat we ook weer naar beneden moesten was de totale route dus 14 kilometer. Het is hierbij ook van belang om rekening te houden met de hoogte meters. Als je namelijk in het vlakke Nederland 14 km gaat lopen ben je net geen 3 uur bezig. Dit is in het bergachtige Oostenrijk net even anders. Hier deden we er ruim 7,5 uur over. Dit komt dus mede door de hoogte meters. Voor de route die wij gelopen hebben moesten we ongeveer 1150 meter stijgen en dus ook weer dalen.

Het weer in de bergen
Ook zeker niet onbelangrijk (zeker in de bergen!) het weer. Regen in de bergen is niet alleen vervelend maar kan ook gevaarlijk zijn. Stenen op de paden worden namelijk spek en spek glad. Onweer is een no-go. Als de weersvoorspellingen zeggen dat het gaat onweren in het gebied waarin jij een top wilt beklimmen raad ik dringend aan een later tijdstip te gaan. Dit is namelijk omdat bliksem de kortste weg naar de aarde zoekt. Als jij op een berg staat kan het dus heel goed zijn dat jij dat bent. Wij hadden geluk met het weer; het was droog en onbewolkt, ideaal want dat betekende dat we ook van het uitzicht konden genieten. Wat ook nog een puntje van aandacht is, is zonnebrand mee nemen. Omdat je dichter bij de zon bent is er dus minder atmosfeer om jou tegen Uv-stralen te beschermen en verbrand je dus sneller.

Gear
Wat neem je dan mee op zo’n wandeling. Wij namen een rugzak mee met daar in de volgende spullen; voldoende water en voedsel, warm water voor thee, verrekijker, warme top (in de bergen is het aanzienlijk kouder dan in het dal), een wandelkaart van het gebied en EHBO spullen. Misschien wel het allerbelangrijkste: goed schoeisel. Ga zo’n berg niet beklimmen op Nike sneakers omdat dat die in de stad ook altijd zo lekker lopen of omdat wandelschoenen niet zo mooi zijn. Wandelschoenen zijn voor dit soort activiteiten echt een must-have. Je hebt veel meer grip op de bergpaden en je verzwikt je enkel niet zo snel op de grote keien dicht aan de top.

Tot slot nog wat tips als je na het lezen van dit artikel ook eens naar de top van een berg wil lopen:

  1. Laat altijd weten waar je naar toe gaat en hoelang je ongeveer weg denkt te blijven. Dit deden wij bijvoorbeeld bij de receptie van ons appartementencomplex;
  2. Wees niet de waaghals en ga niet aan het randje staan van een afgrond of klif, klim niet op grote rotsen die niet bij de route horen;
  3. Volg en blijf op de route! Check dit ook regelmatig. (route wordt meestal duidelijk aangegeven met een bepaalde kleur of bordjes met pijltjes);
  4. Houd voldoende pauzes. Trek, als je langer dan 2 minuten stil staat, een jas of een vest aan. Eet en drink even wat.
  5. Respecteer het Leave No Trace principe. Je bent te gast in de natuur. Gedraag je ook zo en laat geen afval achter.

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x