Review: Kelly Kettle trekking kit

met Geen reacties

In 3 minuten je water aan de kook brengen en ondertussen een klein pannetje boven het vuur verhitten. Het kan met de Kelly Kettle! De Kelly Kettle is een efficiente kookset omdat het weinig brandstof nodig heeft om water aan de kook te brengen. Dit komt door het ontwerp van de ketel; de ketel is namelijk zo ontworpen dat de hitte van het vuur als een schoorsteen door de ketel heen gaat. Dit houdt in dat je de ketel direct op het vuur plaatst en dat het water rondom de ketel zit. De hitte van het vuur verhit zo het water maximaal, zowel aan de buitenkant van de ketel als aan de binnenkant. Het nadeel hiervan is dat de er relatief weinig water gekookt kan worden in verhouding tot de afmetingen van de ketel. Maar dit wordt wat ons betreft ruimschoots gecompenseerd vanwege de snelle kooktijd. Binnen 3 minuten kookt het water ook echt. Als we meer water nodig hebben dan koken we dit in twee rondes. In de variant die wij gebruiken (de Trekking kit) past in totaal 600ml water. Als het water aan de kook gebracht is dan klinkt het fluitje (deksel) van de ketel.

De varianten van de Kelly Kettle
De Kelly Kettle waterkoker is er in verschillende maatvoeringen te krijgen. De Trekker is de kleinste variant en weegt zo’n 740 gram, is 27cm hoog en 14 cm breed. Je kunt hiermee zoals gezegd 600ml water koken in 3 minuten. Deze variant wordt niet voor niets de trekkers variant genoemd: het is het meest geschikt voor wildkameren en hiking en volstaat voor twee personen.

De Kelly Kettle Scout is de tussenmaat. Het heeft een hoogte van 28 cm en een breedte van 18,5 cm. Hiermee kan in totaal 1200 ml water gekookt worden en het totaal gewicht ligt op 800 gram. Vergelijkbaar, met de Trekker maar op alle fronten iets groter en zwaarder dus.

Het Basecamp model is de grootste uit de reeks. Met een hoogte van 34 cm en een breedte van 18,7 cm mag het pakformaat gerust fors genoemd worden. In totaal weegt de kettle 1,45 kg. Daarmee is het basecamp model wat ons betreft niet geschikt voor hiking, maar de naam verraad zijn gebruik al een beetje. We kunnen ons voorstellen dat je dit model gebruikt in je ‘basecamp’, met bijvoorbeeld een groep.

De complete Kelly Kettle Trekking set
Met de laatste twee varianten hebben wij geen gebruikservaring. We kunnen daarom geen uitspraken doen over het gebruik. De Kelly Kettel trekking hebben we nu meermaals gebruikt en hier zijn we over het algemeen positief over. We bestelde de complete Kelly Kettle Trekking kit en deze set is behoorlijk compleet. Als je het aan ons vraagt zou het zelfs wat minder mogen. In de set zit namelijk het volgende:
1. Trekker waterkoker en bijbehorende hobo stove.
2. Een gril die je bovenop de waterkoker kunt zetten of direct op de hobo stove.
3. De hobo stove zelf die ook te gebruiken in om een pannetje op te zetten.
4. Een potje om in te koken.
5. Een klein koekenpannetje om te koken, tevens als deksel te gebruiken op de pot.
6. Een 350ml mok met siliconen lipje zodat je niet direct in contact komt met de hitte van de mok.
7. Onderstel waarop je de een pan kan zetten. Het onderstel kan daarnaast op de waterkoker gezet worden zodat je tijdens het koken van het water ook een pan of pot kan verhitten.

De complete set zoals hierboven beschreven heeft een gewicht van 1,17 kilogram.
Een hoop zaken zijn prima te gebruiken. Al vragen wij ons hardop af of de meegeleverde gril nou iets toevoegt. De gril is zo klein dat het nauwelijks goed gebruik kan worden. Daarnaast zorgt een gelijktijdig gebruik van de gril en de waterkoker voor lelijke vetafdrukken op de waterkoker. De gril staat in dat geval namelijk bovenop de waterkoker. Dit is een hoop gedoe met schoonmaken. De gril laten wij dus thuis. Een voordeel is wel dat de meeste onderdelen goed in elkaar passen, daar is dus over nagedacht!

Het vooraf uitkoken van de Kelly Kettle raden wij aan.

Tips
1. Het is slim om de Kelly Kettle voor een eerste gebruik een keer goed warm te stoken. Op die manier wordt het materiaal definitief gevormd (let op: niet verbogen!). Ook worden eventuele fabriekschemicalien eruit gekookt. Het water dus weggooien.
2. De kelly Kettle gevuld met water meenemen kan, maar is niet handig. De Kelly Kettle moet dan rechtop blijven staan omdat de dop (het fluitje) niet waterdicht is. Houdt hier dus rekening mee als je de Kelly Kettle ook wenst te gebruiken voor het meenemen van water naar een volgende locatie.
3. Je hebt de keuze uit twee materiaal soorten bij de Kelly Kettle modellen. Dit is stainless steel en Aluminium. De Stainless Steel varianten zijn zwaarder dan de Aluminium versies. Maar Staal is ook sterker en gaat langer mee. Het aan de kook brengen van water duurt bij Staal iets langer dan bij Aluminum, echter houdt het ook weer beter warmte vast waardoor water minder snel afkoelt. Staal is ook duurder dan Aluminium. Bedenk dus goed voor welke materiaalsoort je gaat!

Video informatie: In de video wordt ten onrechte een vergelijking gemaakt tussen staal en RVS. De Kelly Kettle bestaat echter niet in RVS, maar enkel in de materiaalsoorten Staal en Aluminium. We vinden het jammer dat deze fout in de video geslopen is, maar hebben dit pas geconstateerd nadat een oplettende kijker ons hierop wees.


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x