Review: tentkachel Lonewolf 902

met Geen reacties

Kamperen in de winter kan prima met een warme winterslaapzak en een bivakzak. Maar wil je nu iets meer luxe zonder veel op te vallen? Dan is een opvouwbare tentkachel ideaal. Tentkachels zijn oorspronkelijk bedoeld om een ‘hot tent’ te verwarmen. Dit zijn tenten speciaal bestemd voor het winterseizoen waar een kachel in geplaatst kan worden, een speciale brandwerende doorsteek voor de kachelpijp zit standaard bij zo’n tent. Op die manier kun je de tent goed verwarmen en daarnaast koken. Veel van dit soort tentkachels zijn echter lomp en niet lichtgewicht. Niet handig in gebruik voor de hiker of wildkampeerder. Wij hebben de Pomoly Lonewolf 902 gebruikt in combinatie met de Stovehut 20 ultralight tent. Buiten was het -10 graden en binnen kregen we het dankzij de tentkachel warm gestookt tot 30 graden!

Bij de Timber Wolf Ultralight Lonewolf 902 (het is een hele mond vol!) is wat ons betreft een goede compromis tussen lichtgewicht, een acceptabele pakmaat, grootte en vermogen van een tentkachel. Deze tentkachel is in elkaar gezet ongeveer zo groot als een schoenendoos. In een aantal minuten heb je de kachel in elkaar gezet. Er zit een beschrijving bij, maar het wijst redelijk vanzelf hoe het werkt. Na een paar keer oefenen gaat het steeds eenvoudiger. De kachel beschikt over stabiele uitklapbare poten, zodat de kachel ook stabiel blijft staan in de sneeuw. Wij hebben gekozen voor twee zijkanten van lichtgewicht titanium. Optioneel kun je de keuze maken om hier een hardglazen paneel in te plaatsen. Enorm sfeervol, maar zwaarder en tevens kwetsbaarder. Wij gingen voor de praktische combo.

Bij het deurtje heb je een hardglazen raampje zodat je het vuur kunt zien. Handig zodat je weet wanneer je de kachel moet aanvullen met (droog) hout. Bijkomend voordeel is dat je altijd een beetje licht in de tent of shelter hebt. Onder het raampje zit een eenvoudig, maar functioneel rooster waarmee je de luchttoevoer kunt reguleren. Bij het aansteken van de kachel zetten wij dit open: maximale luchttoevoer. Als we gaan slapen zetten we het schuifje bijna dicht: weinig luchttoevoer en dus een langzamere verbranding.

Bovenop de kachel kun je koken. Een pan en twee kleine potten passen op deze variant. Voor ons voldoende. Het koken gaat gelijkmatiger dan op een houtvuur omdat de kachel in z’n geheel loeiheet wordt. De fabrikant heeft de bovenkant van de kachel waar de pannen opstaan voorzien van extra stevig materiaal aan de binnenkant. Dit voorkomt dat de kachel bij enorme hitte gaat buigen.

Bovenop zit ook een damper. Hiermee kun je de uitvoer van de lucht reguleren. Dit in combinatie met het roostertje aan de voorkant bepaalt de brandsnelheid en intensiteit. Het is even trail en error wat voor jou het beste werkt. We geven hier dus geen advies in. Zo eenvoudig dat de kachel zelf in elkaar gezet werd zo ingewikkeld vonden wij de kachelpijp. De kachelpijp bestaat uit een rol titanium met ringen. Dit rol je schuin op en ondertussen schuif je de metalen ringen er door heen. Er moet een strakke pijp uit komen. Dit lukt ons niet goed tijdens onze wildkampeertrip. Op latere momenten lukte ons dit wel. Het is dus een kwestie van techniek en niet zozeer een productieprobleem. Het kost echter wel even om deze roltechniek onder de knie te krijgen. Wij bevelen dus aan om dit eerst thuis een aantal keer te testen. Het is belangrijk dat de schoorsteen goed gerold is zodat de kachel goed trekt, en belangrijker: je geen koolmonoxide in de tent krijgt. De kachelpijp bevestig je op de damper en bovenop de pijp bevestig je een vonkenvanger. Dit voorkomt dat eventuele vonken kleine brandgaatjes in de tent veroorzaken. Daarnaast maak je aan de vonkenvanger een drietal meegeleverde haakjes vast zodat je de kachelpijp kunt afspannen. Voor onze eigen gemoedsrust gebruiken wij wel altijd een koolmonoxidemelder. Better safe then sorry zullen we maar zeggen.

Het hele pakketje wordt geleverd in een handige draagtas en weegt in totaal 2,2 kilogram. Je kunt kiezen voor een kachelpijp van 2 of 3 meter. Wij gingen voor de variant van 3 meter omdat we dan wat meer afstand hebben met onze tent, zo verkleinen we het risico op brandgaatjes nog meer.

Deze kachel is ook prima te gebruiken in combinatie met een tarpshelter of een ander zelfgemaakt onderkomen. Omdat de kachel compact is, is’ie multi-inzetbaar. De compactheid is wat ons betreft ook gelijk een nadeel. De brandduur van de kachel is ongeveer 3 uur. Met ander woorden: als de kachel goed verhit is en voldoende hout heeft dan kan de kachel ongeveer drie uur branden voordat het vuur uit is. Er blijven dan natuurlijk nog wel wat kolen achter die warmte afgeven. Bij bijzonder koude nachten is het dus verstandig om een keer de klok te zetten om hout bij de kachel te doen. Al met al vinden wij het een leuke kachel die wij in de wintertijd met enige regelmaat inzetten.

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x