Wat moet je doen als je een wild zwijn tegen komt?

met Geen reacties

Wildkamperen is zo back to basic mogelijk verblijven in de natuur. Het spotten van wild is daarbij vaak een extra cadeau. Want wie van de gebaande paden afgaat en verblijft op een wildkampeerlocatie vergroot de kans op het zien van alles wat in de natuur leeft. Wil je de kans op het zien van wild vergroten? Hierbij een aantal basic tips! Zorg ervoor dat je shelter opgaat in de natuur, houd het simpel. Maak verder zo min mogelijk lawaai en blijf een langere tijd op eenzelfde plek zitten. Wanneer je de mogelijkheid hebt om vanuit je slaapzak wild te spotten is dit helemaal luxe. Wanneer je ervoor kiest om geen kampvuur te maken, vergroot dit ook de kans op het zien van wild. Veel dieren zijn actief bij zonsopkomst en bij zonsondergang (schemering).

Maar voor sommige dieren heb je toch wel een kleine gebruiksaanwijzing nodig. Want het spotten van dieren draagt zeker bij aan de natuurbeleving, maar je wil ongelukken voorkomen. Wilde zwijnen kun je in vrijwel heel Europa tegenkomen. Een aanvaring met een wild zwijn kan naar aflopen.

Met name in de periode september tot maart moet je extra opletten. De zwijnen krijgen in deze periode biggen en zijn enorm beschermend. Zwijnen krijgen ongeveer tussen de 4 en 7 jongen, tot een maximum van 12. Over het algemeen slaan zwijnen op de vlucht als ze mensen tegenkomen. Maar soms kunnen de ouders agressief gedrag vertonen. Houd daarom afstand en ga nooit tussen het zeug (moederzwijn) en haar biggen in staan. Een keiler ((mannetje)kan tot wel 160 kilo wegen en een zeug (vrouwtje) kan de 130 kilo aantikken. Die wil je dus niet op je af zien komen!

Wij hadden het geluk dat wij een rotte (groep) zwijnen vanuit onze slaapzak konden zien. Het geknor en gestamp konden we duidelijk horen. We waren nog net op tijd om de voorbijtrekkende roedel op de camera vast te leggen. Een hoogtepunt van ons verblijf in de Belgische Ardenne!

De onderstaande situaties zijn gevaarlijk.

1 | Je komt tussen een moederzwijn en haar jongen te staan
De zeug zal meestal eerst een brommend en blazend geluid maken. Dit betekent: wegwezen! Neem dit serieus. Maak geen dreigende beweging en ga niet rennen. Een zeug zal agressief reageren op dit uitlokkende gedrag. Klim in een boom, zoek een hogere plek op en wacht tot de rotte (groep zwijnen) voorbij is getrokken. Lukt dit niet. Loop dan langzaam weg. Soms voert een zwijn een schijnaanval uit. Ze rent dan op je af en buigt op het laatste moment af. Zoek een boom tussen jou en het zwijn op.

2 | je laat de dieren bij schemering schrikken
Wilde zwijnen zijn voornamelijk tijdens de schemering actief en zullen niet snel bij de bekende drukkere wandelpaden komen. Ga dus niet van de wandelpaden af, zeker wanneer het schemert niet. Als je zwijnen laat schrikken omdat je ze in het bos tegen het lijft loopt dan kunnen ze impulsief reageren; vluchten of vechten.

3 | je komt een gewond zwijn tegen
Gewonde dieren zijn per definitie gestresst. En gezien het gewicht en de omvang van zwijnen wil je niet een gestresst dier in de buurt hebben. Zwijnen kunnen onder andere gewond raken door aanrijdingen en jachtincidenten. Houd altijd afstand. Gewonde dieren kunnen vanwege de stress in de aanval gaan. Bel de politie, jachtopziener of de betreffende terreinbeheerder op en geef de locatie van het dier door.

Wild spotten blijft mooi. Maar wil je dit nu veilig doen? Bezoek dan een van de vele wildobservatiepunten. Hier kun je veilig genieten van alles wat leeft in de natuur, zonder dat je in een gevaarlijke situatie beland. Bijkomend voordeel: observatiehutten zijn vaak op mooie plekken aangelegd met een grote kans op het zien van wild.

Tot slot geven wij de volgende tips mee:
– Zie je zwijnen, benader ze niet. Zwijnen met jonkies zijn enorm beschermend. Kies een andere route of loop terug.
– Spot je ze vanuit je shelter? Geniet van het moment en benader ze niet.
– Ruim je eten rondom je kamp op. Want zwijnen weten je eten anders te vinden en blijven op de bekende bivakzones en paalkampeerplaatsen terugkomen.
– Blijf – en dan zeker tijdens schemering – op de paden.
– Respecteer de natuur. Je bent er te gast. Leave no trace.

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x