Berghut: Sint Hubertus

met Geen reacties

Slapen in een onbemande berghut staat bij vele outdoorvrienden op de bucketlist. Het is de ideale combinatie van het gevoel van vrijheid, avontuur en toch beschut (en veilig) in de bergen kunnen verblijven. In deze reeks delen wij verschillende berghutten waar je zonder reservering kunt verblijven. Houd je wel aan de regels. Want de hutten worden beschikbaar gestelds door lokale natuurorganisaties, overheden en liefhebbers. Veel vrijwilligers onderhouden de hut, maken de omgeving schoon (laten wij voorkomen dat dit nodig is) en voeren reparatiewerkzaamheden uit. In deel 1 van de serie over onbemande berghutten nemen wij jullie mee naar de Sint Hubertushut in de Vogezen.

Soorten berghutten
Er zijn verschillende soorten berghutten. Wij richten ons enkel op de onbemande berghutten die niet te reserveren zijn. Hier zijn verschillende categorieen in te benoemen.
1. Abri | Dit zijn hutten die niet volledig dicht zijn. Je zou het een luxe picknickplek kunnen noemen. Een dak is aanwezig, maar vaak staan er maar drie muren. Een kant is dus volledig open. Een kachel of andere voorzieningen ontbreken vaak.
2. Refuge | Letterlijk vertaald: toevluchtsoord. Dit zijn berghutten (schuilhutten) met vaak redelijk goede voorzieningen. Een kachel is vaak aanwezig, net zoals enkele tafels en stoelen, meestal in de vorm van een picknickbank. De hutten beschikken daarnaast vaak over enkele gereedschappen zoals een zaag of potten en pannen. Reizigers laten met enige regelmaat kaarsen, gasflesjes oid achter.
3. Chalet | Dit zijn de meest luxe berghutten. Ze zijn vaak groter dan de refuges, hier kunnen dus meerdere groepen verblijven. Over het algemeen zijn ze ook beter te bereiken en liggen ze op doorgaande routes in de bergen. Sommige chalets beschikken daarnaast over een (compost)toilet.

Sint Hubertushut
De Sint Hubertushut (Refuge Saint-Hubert) behoort tot de tweede categorie; het is een refuge. Maar wel een relatief nieuwe. De hut is gebouwd in 2018. Eerder stond er een oude hut die helaas afgebrand is. De nieuwe hut is van veel gemakken voorzien en biedt een prachtig uitzicht vanaf 870 meter hoogte. De hut is alleen te benaderen via een bospad, gemotoriseerd verkeer is verboden. De gemiddelde auto is tevens niet in staat om er te komen, omdat de route naar de hut op sommige stukken beste en uitdaging kan zijn. Het zijn soms smalle bospaden men een behoorlijk hellingspercentage. Eenmaal bij de hut aangekomen loop je aan de rechterkant via de veranda de hut in. De ingang van de hut is aan de kant van het dal gebouwd en heeft een prachtig balkon, inclusief picknickbank. Een prachtige plek waar vanaf je de zon kunt zien ondergaan. Leuk feitje; de berghut is vernoemd naar de beschermheilige van de jagers en boswachters (Saint Hubert / Sint Hubert).


De hut zelf is best ruim te noemen. In de hoek staat een houtkachel, waar boven op je kunt koken. De kachel verhit te hut in de wintermaanden goed. We hadden het zelfs zo warm dat we met onze slaapzakken opengeritst sliepen. In de Sint Huberthushut staat een grote picknicktafel. Slapen doe je op de half open eerste verdieping (mezzanine). Hier kunnen 3 personen slapen. Het voordeel van een mezzanine is dat de warme lucht van de kachel bovenin de hut blijft hangen. Hierdoor heb je meer profijt van de warmte in de koude wintermaanden. De hut beschikt over meerdere ramen. Hierdoor is er voldoende daglicht in de hut. Uiteraard is er geen elektriciteit aanwezig, dus voor een lampje moet je zelf zorgen.

De hut beschikt over aan aantal zagen. Ga hier verstandig mee om. De zagen zijn bedoeld dood hout in stammetjes te zagen. Het is goed gebruik om niet al het hout op te stoken en een volgende reiziger zonder hout te laten zitten. Laat dus altijd een voorraad achter. Dit is niet alleen sociaal, maar in de wintermaanden kan het zelfs levensreddend zijn. Het weer kan in de bergen snel omslaan. Het bereiken van een berghut en de mogelijkheid om het direct warm te kunnen stoken zijn belangrijk. Leg de stammetjes dus gewoon binnen in de hut. Omdat de hut op palen staat kun je onder de hut in de wintermaanden redelijk goed zagen. Hier ligt namelijk weinig tot geen sneeuw. Op een paar honderd meter van de refuge is een waterbron te vinden. Wij dronken hebben het water gefilterd met een waterfilter, maar de vraag is in hoeverre dit echt noodzakelijk is.

Mochten er al andere avonturiers in de hut verblijven. Of jij bent de eerste en een paar uur later voegen zich andere wandelaars zich bij de hut. Wees dan wederom sociaal. De hut is een ontmoetings- en overnachtingsplek die je niet kunt claimen. Schuif dus een beetje op aan tafel, houd de vloer schoon zodat luchtbedden daar geplaatst kunnen worden en wees gastvrij.

Kortom: wees gastvrij, sociaal, leave no trace en ga voorzichtig met de beschikbaar gestelde materialen om.


Het videoverslag van de huttentocht die wij eerder hebben gedaan is hieronder te zien. De eerste hut in de video is Refuge Saint Hubert, waar dit blog over gaat.

icon-car.png
Refuge Saint Hubert Vosges

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Refuge Saint Hubert Vosges 47.876160, 6.917070 Refuge Saint Hubert Vosgese Bergut Sint Hubert Vogezen

Overzicht Europa

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Overzicht Europa: 50.164584, 7.822266

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x