Berghut: De Gazon Vert

met 1 reactie

Slapen in een onbemande berghut staat bij vele outdoorvrienden op de bucketlist. Het is de ideale combinatie van het gevoel van vrijheid, avontuur en toch beschut (en veilig) in de bergen kunnen verblijven. In deze reeks delen wij verschillende berghutten waar je zonder reservering kunt verblijven. Houd je wel aan de regels. Want de hutten worden beschikbaar gesteld door lokale natuurorganisaties, overheden en liefhebbers. Veel vrijwilligers onderhouden de hut, maken de omgeving schoon (laten wij voorkomen dat dit nodig is) en voeren reparatiewerkzaamheden uit. In deel 2 van de serie over onbemande berghutten nemen wij jullie mee naar Cabane de Gazon Vert in de Vogezen.

Soorten berghutten
Er zijn verschillende soorten berghutten. Wij richten ons enkel op de onbemande berghutten die niet te reserveren zijn. Hier zijn verschillende categorieen in te benoemen.
1. Abri | Dit zijn hutten die niet volledig dicht zijn. Je zou het een luxe picknickplek kunnen noemen. Een dak is aanwezig, maar vaak staan er maar drie muren. Een kant is dus volledig open. Een kachel of andere voorzieningen ontbreken vaak.
2. Refuge | Letterlijk vertaald: toevluchtsoord. Dit zijn berghutten (schuilhutten) met vaak redelijk goede voorzieningen. Een kachel is vaak aanwezig, net zoals enkele tafels en stoelen, meestal in de vorm van een picknickbank. De hutten beschikken daarnaast vaak over enkele gereedschappen zoals een zaag of potten en pannen. Reizigers laten met enige regelmaat kaarsen, gasflesjes oid achter.
3. Chalet | Dit zijn de meest luxe berghutten. Ze zijn vaak groter dan de refuges, hier kunnen dus meerdere groepen verblijven. Over het algemeen zijn ze ook beter te bereiken en liggen ze op doorgaande routes in de bergen. Sommige chalets beschikken daarnaast over een (compost)toilet.

Cabane de Gazon Vert
Cabane de Gazon Vert, vrij vertaald; De groene grashut, behoort tot de derde categorie; het is een chalet. De berghut heeft alleen een behoorlijk formaat, echt geschikt voor de grotere groepen. De hut was vroeg in gebruik als oude boerderij. Er zijn twee kamers op de begane grond en op de eerste verdieping bevindt zich een slaapzaal. De hut is echt luxe te noemen en bevat diverse faciliteiten. Zo zijn er op de begane grond twee houtkachels. In iedere ruimte stond er één. We merkte alleen dat in de linker ruimte de houtkachel onvoldoende trok waardoor veel rook (en koolmonoxide) in de hut bleef staan. We besloten dus geen gebruik te maken van deze kachel. De andere kachel brandde zonder problemen. De slaapzaal was tijdens ons verblijf afgesloten (de deur naar boven zat op slot). We sliepen dus op de grond. Dit was voor ons geen probleem omdat we al het benodigde materiaal bij ons hadden.

Buiten de hut is er een stroompje met een bak water eronder. We hebben dit water zonder filter direct gedronken. Het was kraakhelder (wel ijskoud), rook niet en smaakte gewoon zoals water smaakt. Twijfel je toch? Kook dan het water eerst minimaal 3 minuten of gebruik een waterfilter of druppels. De hut beschikt ook over een overdekte bbq-plaats en er staan diverse bankjes in de omgeving. Een keurig nette toilet stond op enkele tientallen meters van de hut. De wc heeft geen stromend water (dat moet je even met het emmertje aftappen van het stroompje), maar dat is prima te doen. Sterker nog: we zijn niet eerder zo’n luxe refuge tegen gekomen. Binnenin de hut is het ook van alle gemakken voorzien. In de hut staan picknicktafels en er ligt enig gereedschap zoals een aantal (grote) zagen.

De locatie van Cabane de Gazon Vert is gewoon prachtig. De berghut ligt op een hoogte van 935 meter en je kijkt uit over een mooi dal; een ideale plek om de zon onder te zien gaan. Er is zelfs een bankje geplaatst om van dit natuurschoon te genieten. Wij dronken onze koffie hier en gebruikte het bankje als ‘onze koffieplek’. Er komen diverse wandelroutes langs de hut, desondanks zagen wij slechts twee wandelaars voorbij komen tijdens ons verblijf. In de zomerperiode zal het hier ongetwijfeld drukker zijn. Maar dat is wat ons betreft ook geen probleem: de hut is immers groot genoeg om met meerdere personen in te verblijven. Slaap je liever buiten? De grond direct naast de hut is redelijk vlak. Het opzetten van een tentje moet dus lukken.

Mochten er al andere avonturiers in de hut verblijven. Of jij bent de eerste en een paar uur later voegen zich andere wandelaars zich bij de hut. Wees dan sociaal. De hut is een ontmoetings- en overnachtingsplek die je niet kunt claimen. Schuif dus een beetje op aan tafel, houd de vloer schoon zodat luchtbedden daar geplaatst kunnen worden en wees gastvrij.

Kortom: wees gastvrij, sociaal, leave no trace en ga voorzichtig met de beschikbaar gestelde materialen om.

Het videoverslag van de huttentocht die wij eerder hebben gedaan is hieronder te zien. De eerste hut in de video is Cabane de Gazon Vert waar dit blog over gaat.

icon-car.png
Cabane de Gazon Vert

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Cabane de Gazon Vert 47.853717, 6.923275 Cabane de Gazon Vert Vosges Berghut het Groene gazon Vogezen
Overzicht Europa

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Overzicht Europa: 50.164584, 7.822266

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Martijn
Martijn
3 maanden geleden

Is deze berghut in de zomer ook met de auto bereikbaar? Ik zou hier heen willen met een minder valide

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x