Wildkamperen op de Tsjechisch – Duitse grens

with 1 reactie

Al langere tijd had ik de wens om mooie trektochten te maken in het grens natuurpark Saksisch Zwitserland in Duitsland en Boheems Zwitserland in Tsjechië. Als je het op google afbeeldingen intypt krijg je tal van prachtige ruige foto’s van complete rotslandschappen, weidse bossen en prachtige zonsopkomsten. Een van mijn favoriete schilders uit de Romantiek, genaamd Casper Friedrich, haalde hier zijn inspiratie vandaan. In mijn woonkamer hangt prominent het schilderij ‘Der Wanderer über dem Nebelmeer’. Hierbij kijkt een man vanaf een rotsblok richting een uitgestrekt landschap waarbij indrukwekkende bergen en rotspilaren uit het ochtendmist omhoog reizen.

Voor de najaarsvakantie heb ik mijn vriendin mooi overgehaald om hier een driedaagse trektocht te gaan doen met twee wild kampeer overnachtingen, dit is gedeeltelijk gelukt. Met volle moed trekken we het eerste bospad omhoog. Mijn vriendin droeg een daypack met een fles water, tussendoor koeken en wat kleding. Ik daarentegen met de rest van 3 dagen voedsel, kookgerei, tarp, slaapspullen, EHBO, 5 liter water, kleding ect. Dikke tip voor met mensen die ook met hun vriendinnetje een goede tocht gaan maken, zorg dat niet al het zware werk alleen op jou rug komt te vallen ;).

We begonnen aan de Duitse kant, het bekendste deel met de mooiste uitzichten. Waar ik een beetje bang voor was klopte, het is meer gereguleerd, de paden zijn netjes en je bent zeker niet alleen. Dit maakt in zeker opzicht niet uit, want de pracht van de natuur is echt bizar mooi! Je loopt van uitzichtpunt naar uitzichtpunt over rotskammen, dunnen trappetjes en mooie bospaden. Je kijkt werkelijk je ogen uit!! Wel zie je dat diverse paden zijn afgesloten omdat het levensgevaarlijk zou zijn volgens de bordjes en ook hoorde we dat de paden naar Tsjechie niet toegankelijk zijn. Ze staan op de kaart, maar mogen dus niet gebruikt worden…. Daarnaast blijkt voor mijn vriendin 2 dagen lopen wel meer dan prima, het is toch ook vakantie?! Jaja meisje, het is ook voor jou vakantie.

Als de schemering valt en de meeste mensen hun weg naar beneden weten te vinden zoeken wij naar een mooi uitzichtpunt voor de zonsopkomst. De wind was redelijk stil en besluiten de bosrand 50 meter achter de klif te pakken om ons kamp op te bouwen. We zetten ons tarpje op, eten een lekker outdoor gerecht en genieten nog wat onder de sterren. Redelijk vroeg besluiten we te gaan slapen, het is immers november. Alles lijkt perfect te verlopen. Altans, totdat de wind hevig komt opzetten! Het wordt steeds stormachtiger en bij mijn vriendin haar eerste wildtrip gaat de lol er een beetje vanaf. De tarp blijft los waaien en ik besluit het tarpzeil gewoon om ons heen te vouwen zodat het minder wind kan vangen. Dit werkt, maar als een slappe hand blijft het zeil gedurende nacht tegen je wangetjes aanwapperen. Had dus toch maar de halfopen grot genomen we onderweg zagen ipv een kamp bovenop een klip waar alle wind heen suist.

Wel worden we met een havermout ontbijtje getrakteerd bij een extreem mooie zonsopkomst. Dit moment van bewondering voor de immense natuur in volledige rust is precies waar ik op had gehoopt tijdens deze trip. We maken een mooie weg terug door het Duitse gebied.Toch steekt er bij mij nog steeds wat… Mijn verwachting zou zijn dat het Tsjechische deel veel wilder zou zijn. Niet zo zeer landschappelijk, maar puur de natuur dat minder is gereguleerd en meer een paradijs is voor een survival en natuurman als mijzelf. Op dag drie na een AirBnB nachtje krijg ik mijn vriendin zo ver om er toch nog een paar uurtjes op uit te trekken. En ja hoor, ik blijk gelijk te hebben. We nemen een klein paadje naar rechts. Het paadje blijkt al snel een wissel te zijn van wilde zwijnen, wat een prachtige wilde kloof in duikt. We klimmen over en kruipen onder omgevallen bomen door die volledig begroeid zijn met paddestoelen, de rotswanden zijn bedekt met prachtige mosdekens en zien sporen van onder andere vos, zwarte specht, ree en natuurlijk wild zwijn. Het was maar voor korte duur, maar het smaakt naar meer.

Al bij al prachtige ervaringen opgedaan. Toch zou ik snel nog eens terug willen komen om het wildere Tsjechische deel nog meer te gaan verkennen!

Share

1
Reageer op dit artikel

Leuk! Deel jouw ervaring of geef je mening!

  Subscribe  
Abonneren op
Ilse
Gast
Ilse

Whoaa wat een fantastische inspiratie weer! Mijn favoriet is de wandelaar boven de nevelen, ook van Caspar David Friedrich 🙂

Share
Facebook