Wat mag wel en wat mag niet
Wildkamperen is verboden. Maar back-to-basic kampeerders hebben de behoefte om onder primitieve omstandigheden te kamperen. Staatsbosbeheer (NL) & Het agentschap voor Natuur en Bos (BE) hebben hier op ingespeeld. Zij creëerden legale wildkampeerlocaties, vaak midden in de natuur. Je ervaart hier het wildkampeergevoel op een legale manier. In Nederland worden deze ‘wildkampeerplaatsen’ Paalkampeerplaatsen genoemd en in België verblijf je op een bivakzone.
Belangrijkste regel voor Paalkamperen: Je bent altijd te gast in de natuur, besef dit goed. Breng geen schade aan de natuur aan, kap dus geen bomen of levende takken, leg alleen een vuur aan op de daarvoor bestemde vuurplek, wees stil en ruim je afval op. Leave no trace. Helaas zijn de afgelopen jaren diverse locaties gesloten vanwege het overtreden van de regels. Hierdoor dupeer je welwillende natuurliefhebbers en stimuleer je wildkamperen. Paalkampeerlocaties zijn altijd te herkennen aan een houten paal met regelgeving.
Regels voor Paalkampeerlocaties:
Op paalkampeerlocaties is het niet toegestaan om met meer dan 3 trekkerstenten te verblijven.
Tenten moeten in een straal van 10 meter rond de paal opgezet worden.
Overnachten is gratis, maar een verblijf langer dan 72 uur is niet toegestaan.
Open vuur is verboden.
Sommige paalkampeerlocaties kennen faciliteiten zoals bijvoorbeeld een grondwaterpomp, vuurpit of picknicktafel.
Neem je afval mee en laat de paalkampeerplaats netjes achter.
Wees stil op de locatie, muziek ed. verstoort de natuur en het kampeergenot van andere kampeerders.
Graven en spitten is niet toegestaan, anders dan het begraven van je behoefte.
Volg de lokale aanwijzingen van de handhaver op.
Belangrijkste regel voor Bivakkeren: Je bent altijd te gast in de natuur, besef dit goed. Breng geen schade aan de natuur aan, kap dus geen bomen of levende takken, leg alleen een vuur aan op de daarvoor bestemde vuurplek, wees stil en ruim je afval op. Leave no trace. Helaas zijn de afgelopen jaren diverse locaties gesloten vanwege het overtreden van de regels. Hierdoor dupeer je welwillende natuurliefhebbers en stimuleer je wildkamperen. Bivakzones zijn altijd te herkennen aan een houten paal met regelgeving.
Regels voor Bivakzones:
Op bivakzones is het niet toegestaan om met meer dan 3 trekkerstenten te verblijven.
Er mogen maximaal 10 personen op de bivakzone verblijven.
Tenten moeten in een straal van 10 meter rond de paal opgezet worden.
Overnachten is gratis, maar een verblijf langer dan 48 uur is niet toegestaan.
Open vuur is verboden.
Sommige bivakzones kennen faciliteiten zoals bijvoorbeeld een grondwaterpomp, vuurpit of picknicktafel. Veel bivakzones zijn voorzien van een houten platform waar je gemakkelijk je tentje op kan zetten.
Neem je afval mee en laat de paalkampeerplaats netjes achter.
Wees stil op de locatie, muziek ed. verstoort de natuur en het kampeergenot van andere kampeerders.
Graven en spitten is niet toegestaan, anders dan het begraven van je behoefte.
Volg de lokale aanwijzingen van de handhaver op.
Go-Camp-Go principe
Sommige bivakzones kennen extra restricties of werken met het Go-Camp-Go principe. Bij Go-Camp-Go bivakzones mag je je tent pas na 16:00 opzetten en vertrek je de volgende ochtend voor 10.00 weer. Tenten overdag zijn dus niet toegestaan! Soms zitten er ook extra restricties aan de verblijfsduur. Zo mag je op de Oost-Vlaamse bivakzones Brouwiersweide en Koppenbergbos, slechts een nacht verblijven. Je tentje mag je alleen opzetten na 16.00 uur en moet worden afgebroken voor 10.00.
Het ‘starttarief’ voor wildkamperen bedraagt in Nederland 140 euro. De kosten voor wildkamperen kunnen echter snel oplopen; het volledige boeteoverzicht schrikt wildkampeerders hopelijk af. Zolang je de regels naleeft op de paalkampeerplaatsen en bivakzones is er niets aan de hand.
Je mag alleen een kampvuur maken indien hiervoor een officiële vuurplaats is gecreëerd. Is er geen officiele vuurplaats? Het maken van een kampvuur is dan verboden. Maak ook geen kampvuren buiten de vuurplaats, het is schadelijk voor de natuur en tevens gevaarlijk. Er staan hoge boetes op. Maak ook geen ‘vreugdevuren’, maar enkel een functioneel kampvuur voor het koken van je maaltijd of om jezelf op te warmen. Maak gebruik van de eventueel aanwezige houtopslag. Kap geen bomen of struiken! De vuurplaats is door iedereen te gebruiken, delen dus!
Kamperen op een privaat bosperceel is in principe toegestaan, mits je de eigenaar bent van het perceel of toestemming hebt verkregen van de eigenaar. Commercieel gebruik is niet toegestaan, het organiseren van grote activiteiten is doorgaans niet toegestaan. Je mag je kampeerspullen op het terrein laten staan.
In het beginsel mag je ook een kampvuur aanleggen, doe dit dan wel veilig. Gemeenten kunnen hiervoor regelgeving hebben, dit is vastgelegd in de APV. Wij kunnen dit voor je checken. Volg altijd de restricties en adviezen van de brandweer en lokale autoriteiten op. In geval van droogte kan er een algemeen stookverbod van kracht zijn.
Alles over de locaties
Dankzij onze interactieve kaart kun je de Paalkampeerplaatsen & Bivakzones terugvinden. We werken de kaart regelmatig bij. Heb je iets gezien wat niet klopt? Geef het aan ons door! Klik hier voor een fullscreen weergave van de interactieve kaart.
Het is niet mogelijk om een plaats te reserveren op een Paalkampeerplaats of Bivakzone. Je vertrekt op de bonnefooi. Staan er al drie tenten op de locatie? Trek dan door naar een andere Paalkampeerplek, Bivakzone of natuurcamping. Het is zodoende verstandig om altijd een backup-locatie bij de hand te hebben.
Er zijn weinig tot geen voorzieningen op Paalkampeerlocaties en Bivakzones. Deze vorm van kamperen is per definitie back-to-basic. Houd hier rekening mee.
De meeste locaties beschikken over een grondwaterpomp. Dit is geen drinkwater. Zorg dus zelf altijd voor voldoende drinkwater.
Het voorzieningenniveau verschilt per locatie. Over het algemeen zijn de Belgische locaties beter uitgerust dan de Nederlandse. Veel locaties beschikken over een vuurplaats, stook alleen hier een kampvuur in en dus niet buiten de aangewezen plaatsen. Sommige locaties beschikken over extra faciliteiten zoals: een composttoilet, een zitgelegenheid, houdopslag of palen voor hangmatten. Op bivakzones tref je regelmatig houten vlonders aan waar je met gemak je tent op kan plaatsen. Deze vlonders zien we niet terug bij de Nederlandse Paalkampeerlocaties. Een aantal locaties heeft de beschikking over een schuilhut. We hebben de voorzieningen op locaties die door Stichting Wild-Kamperen.nl zijn getest, in kaart gebracht. Dit is te lezen in elke afzonderlijke review.
Is er iets beschadigd of buiten werking gesteld? Geef het aan ons door!
Alles over Stichting Wild-Kamperen.nl
Stichting Wild-Kamperen.nl is een online platform gerund door enthousiaste outdoor vrijwilligers. De Stichting zet zich in voor het bevorderen van een verantwoord verblijf in de natuur. Dit doen we door het testen van Paalkampeerlocaties & Bivakzones, het reviewen van outdoor producten/gadgets, het overbrengen van (overlevings)technieken, het adviseren van organisaties, bedrijven en particulieren, het lobbyen voor meer vrijkampeerlocaties, het organiseren van workshops en vrijkampeerweekenden en het bieden van inspiratie, onder andere door het bieden van een podium voor gastbloggers.
Wij stellen ons graag aan u voor:
Ja, dat zijn we en daar zijn we trots op! Bestuursleden en vrijwilligers ontvangen geen salaris en Stichting Wild-Kamperen.nl heeft geen winstoogmerk. Toch maakt de stichting kosten. Denk bijvoorbeeld aan: kosten voor websitehosting en beveiliging, bancaire kosten en kosten voor administratie / registratie. Stichting Wild-Kamperen.nl heeft ook inkomsten. Voor een zeer klein deel bestaan de inkomsten uit advertenties of een betaalde review. Wij vermelden hierbij altijd of het een betaalde review betreft. Bij betaalde reviews wordt de uitkomst van de review vooraf niet besproken, indien een partner hier niet akkoord mee gaat, adviseren wij een advertentie af te nemen. Dit om onze reviews zo transparant en objectief mogelijk te houden. De grootste inkomstenbron voor de stichting vind je hier: #TeamWildkamperen.
Stichting Wild-Kamperen.nl heeft een driekoppig bestuur en werkt samen met een groep enthousiaste vrijwilligers. Ieder teamlid heeft individuele kwaliteiten die bijdragen aan de stabiele groei van deze digitale kampeerplek, een aantal dingen hebben zij gemeen. Zo verblijft iedereen graag in de natuur en zijn ze niet schuw van primitief kamperen en het bouwen van een eigen shelter. Het enthousiasme voor deze manier van kamperen zit er bij iedereen ingebakken, dit vormt de sterke basis van het team. Elk teamlid wil het enthousiaste gevoel delen en zo anderen deelgenoot maken van deze bijzondere ervaring. Wij zijn er allemaal van overtuigt dat iedereen kan leren vrijkamperen: ongeacht afkomst, financiële situatie, opleidingsniveau, leeftijd of wat dan ook. Belangrijke componenten van vrijkamperen zijn improvisatiekracht en doorzettingsvermogen. Teamspirit en het kunnen samenwerken zijn de basis van onze filosofie.
Jazeker, dat kan! Het team van wild-kamperen.nl is altijd opzoek naar samenwerkingen en/of nieuwe teamleden met speciale kennis, kunde of ervaring op het gebied van film / video / kamperen / bushcraft / survival / bloggen of iets totaal anders. Het belangrijkste is dat je onze outdoor-passie deelt. We zetten jou als vrijwilliger centraal: waar ben je goed in? Wat wil je leren? Dat zijn de uitgangspunten waar vanuit we gaan kijken wat je binnen de stichting kan gaan doen. We komen graag vrijblijvend in contact!
Ja, dat kan! Wij gaan graag met u een (eenmalige) samenwerking aan. Er zijn hierin verschillende mogelijkheden. Het is van belang om voor u en voor de stichting concrete meerwaarde te creëren. Hierover gaan wij graag vrijblijvend met u in gesprek. Samenwerking vormt de basis van back-to-basic kamperen, wij zeggen niet voor niets: alleen ga je sneller, samen kom je verder! Een aantal (vaste) partners gingen u al voor. Om hen blijvend te bedanken publiceren wij hen op onze speciale partner-pagina.
Wilt u meer informatie over een samenwerking met Stichting Wild-Kamperen.nl? Bezoek onze speciale partnerpagina voor meer informatie en zie wat er voor u inzit!
Ja, wij werken mee aan interviews voor radio, tv, online reportages, kranten en magazines. Elke mediale uiting waarbij de Stichting haar boodschap kan verwoorden zal worden aangegrepen. Betaalde publicaties worden niet aangegaan door de Stichting. Voor elk interview maakt het bestuur vooraf een inschatting of dit redelijkerwijs bijdraagt aan het uitdragen van de boodschap van de Stichting. Een selectie van mediaoptredens hebben wij weergegeven op onze pers-pagina.
Bent u journalist, redacteur of programmamaker en wilt u in contact komen met ons? Voelt u vrij om ons een bericht te sturen.