Hoe kampeer je in de regen? 10 tips!

met 2 reacties


Nederlanders zijn bij uitstek kampeerders. In de zomermaanden trekken we massaal naar Frankrijk, Duitsland of verdere Europese kampeerbestemmingen. Allemaal op zoek naar een paar weken zon. Heerlijk toch! Ook blijven veel mensen in eigen land kamperen en weten buitenlandse toeristen Nederland gelukkig nog steeds te vinden. Helaas laat het zomerse weer het grotendeels afweten deze zomer. In grote delen van Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk is behoorlijk veel regen gevallen en ook ons kikkerlandje ontkomt niet aan de buien. Natuurlijk kampeer je liever niet in de regen, behalve als er ’s nachts een buitje valt, want dat levert een gezellig gekletter op. Overdag hebben wij kampeerders het liefste een strak blauwe lucht en een aangenaam zonnetje, maar helaas heb je het niet altijd voor het kiezen…

Daarom geven wij 10 tips voor kamperen in de regen:

10. Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je vanuit huis vertrekt is het verstandig om je goed voor te bereiden op eventueel slecht weer. Check voor vertrek bijvoorbeeld de website van buienradar zodat je weet wat je de komende uren of dagen voor weer kan verwachten. Neem ook voldoende van de juiste haringen en scheerlijnen mee. Baseer je keuze op basis van het grondtype en het vast te zetten kampeerverblijf. En zorg dat je een goede verzekering hebt. De prijzen verschillen enorm, net zoals de zaken die wel of niet gedekt worden. Het loont om dit vooraf goed uit te zoeken.

9. Laat je vakantie niet verzieken
Het weer heb je natuurlijk niet in de hand, wel hoe je hiermee omgaat. Blijft het regenen, heb je niets gereserveerd en heb je er geen probleem mee om op de bonnefooi te vertrekken? Dan kun je ervoor kiezen om opzoek te gaan naar een locatie waar de weergoden beter gezind zijn!
Heb je gereserveerd of geen zin om de boel te pakken en door te trekken en blijft het de komende dagen regenen? Informeer dan bij de receptie, de lokale VVV of raadpleeg het internet om opzoek te gaan naar uitstapjes die regenproof zijn. Musea, zwembaden, winkelcentra en restaurantjes zijn meestal overdekt!

8. Ken de natuur
Veel kampeerders kiezen bewust voor minder luxe op de camping dan men thuis gewend is. Niet iedereen luistert op de camping naar de radio of kijkt tv. Het weerbericht kan je zo ontgaan. Toch heeft de natuur veel te vertellen over het weer dat komen gaat. Het is slechts de kunst om de natuur te ‘lezen’. Wanneer vogels laag overvliegen, er meer muggen en vliegen dicht in de buurt komen, wanneer rook van een kampvuur recht omlaag valt of alle kanten op schiet: dan is er regen onderweg! Kampeer je in Nederland? Buien uit het Westen van het land regenen meestal grotendeels leeg voordat ze het Oosten van het land bereiken. Buien uit het Oosten zijn meestal heftiger en langduriger.

7. Maak van de nood een deugd
Als het hard regent kan je natuurlijk binnen in je kampeerverblijf schuilen en spelletjes doen om zo de tijd uit te zitten. Maar waarom zou je niet waterspelletjes buiten in de regen gaan doen? Flessenvoetbal bijvoorbeeld! Ja je zult zeiknat worden, maar de warme douche zal je daarna extra waarderen! Uiteraard is zwemmen in een meertje of rivier niet aan te raden als het slecht weer wordt, zie tip nummer 1.

6. Houd je tent van binnen droog
Regen is al vervelend genoeg wanneer je op vakantie bent. Maar die nattigheid houd je natuurlijk het liefste buiten je tent. Condensvorming is een veel voorkomend probleem bij tenten, vouwwagens, campers en caravans. Het is (bijna) nooit helemaal te voorkomen. Verminderen kan je het echter wel: ventileer je slaap vertrek goed, bewaar natte spullen buiten de tent (bijvoorbeeld onder de luifel), kook niet in je tent en vermijd gas en olie verwarming. Kampeer je in een warm land? Ventileer dan in de avond: de avondlucht bevat namelijk minder vocht. Is je tent echt lek? Repareer de lekkage dan zo snel mogelijk: door bijvoorbeeld ducktape of naadverdichter te gebruiken.

5. Maak extra ‘leefruimte’
Als het een aantal dagen regent en je met het hele gezin dicht op elkaar zit kan er behoefte zijn aan extra leefruimte. Dit is simpel te creëren: koop een tarp en maak dit aan je luifel vast of maak van je tarp een luifel aan je tent. Bij Decathlon koop je voor 25 euro al een tarp, inclusief twee tentstokken en scheerlijnen. Extra leefruimte kan daarnaast ook prettig zijn als je, ondanks de regen, typische kampeeractiviteiten wil doen zoals barbecueën!

4. Graaf een geultje
Als het maar blijft regenen kan het behoorlijk drassig worden op de camping. Het graven van een geultje om je tent kan helpen het regenwater af te drijven. Informeer eerst bij de camping of dit toegestaan is: een aantal campings vindt het immers niet oké dat er gegraven wordt op hun kampeerplekken. Als je toestemming hebt om te graven dan is het van belang om te zorgen dat de afwatering ook gegraven wordt. Enkel en alleen een geul naast je tent graven, zonder afwatering kan de grond verder verzadigen. Zorg dus dat het water goed weg kan lopen en liever niet richting de buurman ;-).

3. Beperk stormschade
Wanneer het weer omslaat kan het flink gaan spoken. Tenten en vouwwagens zijn makkelijke prooien voor de wind. Rukwinden kunnen zelfs gehele tenten openscheuren. Door een aantal voorzorgsmaatregelen kan je stormschade echter beperken. Stormbanden kunnen de tent of vouwwagen op hun plek houden, maar het is soms beter om de gehele luifel bij harde wind af te breken. Zo voorkom je scheuren in het doek of de ritsen. Als de wind uit een en de zelfde hoek blijft waaien is het verstandig om de wind te breken; dit kan je doen door een muurtje van losliggende keien te maken of het parkeren van de auto dicht tegen de tent aan. Hierdoor krijgt de wind geen directe vat op je tent of vouwwagen.

2. Voorkom dat je kampeerplek onderloopt
Het is misschien geen hogere wiskunde: water zoekt het laagste punt op. Kies je kampeerplek dus bewust uit: dus niet onderaan een heuvel, in een smal dal of (te) dicht bij een rivier of meertje. Het water kan snel stijgen en zoekt tevens het laagst gelegen punt. Je kampeerplek kan een drassige modderpoel worden of erger nog: de tent kan onderlopen. Gelukkig is dit te voorkomen, neem dus de tijd om een goede plek uit te zoeken.

1. Verklein de kans op blikseminslag
De kans dat je tent, vouwwagen, camper of caravan geraakt wordt door de bliksem is behoorlijk klein, maar als het gebeurt kunnen de gevolgen groot zijn. Om blikseminslag te voorkomen is het belangrijk om niet op een open veld of onder een grote boom te kamperen, ook kamperen nabij metalen hekken of water wordt afgeraden. Toch blijft schuilen in een auto het meest veilig!

 

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
KPWZ
4 jaren geleden

Het zou interessant zijn als dit artikel was toegespitst op wildkamperen en eigen ervaringen. Ik lees hier over campings en caravans, het ventileren van het slaapvertrek? Beetje jammer copy-paste zonder bronvermelding.

Share
2
0
Would love your thoughts, please comment.x