Kook je eigen Bushmeal

met Geen reacties

Wat eet je als je gaat wildkamperen? Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld. Dat er verschillende methodieken zijn om in de natuur te koken lieten wij al eerder zien. Zo schreven wij een blog over de ondergrondse (pizza)-oven en lieten wij de mogelijkheden van de heteluchtoven zien. Geen zin in het bouwen van een oven? Geen probleem: leg een van deze vuren aan en je kan direct beginnen met koken. Wat wij eten is vaak verschillend, een algemene tip is het gebruik van gedroogd voedsel. Dit is licht van gewicht en vaak eenvoudig te bereiden, door simpelweg wat heet water toe te voegen. De bekende outdoor winkels bieden zakken met droogvoedsel aan. Het voordeel van deze kant en klare zakken is dat het vaak goed te eten is en een evenwichtige voedingssamenstelling bevat. Het nadeel is echter dat deze zakken relatief duur zijn. Ditmaal besloten wij geen droogvoedsel te eten of een oven te bouwen. Na het maken van een eenvoudig kampvuur besloten wij een heerlijke stoofschotel te maken: een echt bushmeal!


Voordat je aan het gerecht gaat beginnen is het van belang om een goed kampvuur aan te leggen. Stook het kampvuur zo ‘heet’ mogelijk en laat zoveel mogelijk kolen liggen. Koken op een kampvuur is niet gebaat bij vlammen, maar bij hitte. Wanneer er genoeg kolen in het kampvuur liggen is het tijd om twee balken naast elkaar te leggen; hier kan straks het pannetje stabiel op staan. Veel pannetjes zijn niet bestand tegen de (langdurige) hitte van het kampvuur. Wij raden het gebruik van de Dutch Oven aan, deze pot is speciaal ontwikkeld voor het koken op een kampvuur! Zorg ervoor dat je van te voren genoeg hout hebt gesprokkeld, hiervoor heb je straks geen tijd meer als je aan het koken bent. Heb je dit allemaal voor elkaar? Mooi, het koken kan beginnen!

Laat het gerecht 2 uur stoven, roer elk kwartier stevig door het eten!

Bestrooi de rundvleesblokjes met Italiaanse kruiden. Verhit de olie in een grote pan. Bak de blokjes rondom aan tot ze bruin zijn en voeg dan de sjalotten toe. Bak deze ongeveer 3 minuten al omscheppend mee.

Roer de knoflook erdoorheen en bak dit ongeveer 1 minuut mee. Voeg vervolgens de tomaten met sap, de olijven en 100 ml water en rode wijn toe. Verkruimel het bouillontablet erboven en roer dit samen met de andere ingrediënten heen. Breng het geheel aan de kook en laat het stoofvlees op een laag vuur afgedekt circa 2 uur stoven.

Eet smakelijk!
Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x