Review: Highlander Blackthorn 1 XL tent

met 1 reactie

We zijn het liefste in de natuur. Een lekkere dag hiken om vervolgens je kamp op te slaan en te genieten van de rust. Een knapperend kampvuur, een goede maaltijd en daarna lekker de warme slaapzak in. De een slaapt het liefste in een hangmat, de ander zweert bij een bivakzak, maar wat is er mis met het slapen in een kleine trekkerstent? Helemaal niets natuurlijk. Het voordeel van een trekkerstent is dat je over het algemeen meer comfort hebt dan bij een bivakzak of hangmat het geval is. Natuurlijk hangt dit ook af van je persoonlijke voorkeur, maar een ding is zeker: je hebt in ieder geval meer ruimte.

Wanneer je ervoor kiest om in een trekkerstent te slapen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het pakformaat en gewicht zijn allereerst van belang: de tent neem je immers de gehele dag mee op je rug. Daarnaast is het altijd verstandig om te kijken naar de opzettijd van de tent (wij hebben er meestal geen zin in om nog een half uur bezig te zijn met het opzetten van de tent, na een dag hiken). Ook de ventilatiemogelijkheden (condens!) zijn zaken wij waar rekening mee houden. Veel goede eenpersoons trekkerstenten zijn erg duur. En hoevaak gebruik je de tent eigenlijk per jaar? Wij kiezen daarom liever voor een betaalbaar product en hebben de Highlander Blackthorn 1 XL getest.

Met een pakmaat van 55cm x 15cm x 15cm is de tent niet bijzonder compact. Toch leverde dit voor ons geen problemen op: de tent kregen wij immers makkelijk in de tas. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel andere spullen je meeneemt, wij proberen dit altijd tot het hoogstnodige te beperken. Met een pakgewicht van 1,8 kilo is de tent niet bijzonder licht, maar voor ons nog net acceptabel. Het pakket bestaat uit een binnentent, een buitentent, twee tentstokken en een aantal haringen. Voor het reduceren van het gewicht zou je de haringen thuis kunnen laten, een nadeel is dan wel dat je ter plekke met je outdoormes nog een aantal haringen moet maken.
De tent is echt bijzonder eenvoudig en snel op te zetten. Bij een eerste keer opzetten stond de gehele tent in 10 minuten. De gebruiksaanwijzing is vastgestikt aan de opbergzak van de tent, dat is slim gedaan zodat je de instructies niet snel kwijt kan raken. Wij vragen ons echter wel af of je de instructie ooit gaat gebruiken: de tent is immers zo snel en simpel op te zetten dat gewoon beginnen waarschijnlijk de meest logische optie is. De tent beschikt over een binnentent welke is voorzien van muskietengaas, de buitentent heeft twee ventilatieroosters aan de voor- en achterkant. De binnen en buitentent raken elkaar niet, dit is belangrijk  omdat condensvorming hierdoor voorkomen wordt.

Het voorportaal is goed droog en sneeuwvrij gebleven

De XL variant van de Blackthorn heeft als voordeel dat de tent binnenin ruimer is, daarnaast is er nog een klein voorportaal waar je enkele spullen, zoals je backpack, kan plaatsen. Dit vinden wij een dik pluspunt: dankzij het voorportaal blijven essentiele zaken, zoals schoenen en je backpack droog. In de nacht dat de tent door ons getest werd, stormde het enorm en viel er veel sneeuw. De tent gaf geen kik. Binnenin bleef alles droog en was er geen condensvorming. Ondanks dat het gewicht van de sneeuw op de tent drukte hield de tent zich prima.

De binnentent goed zichtbaar: eenvoudige stokken en voldoende muskietengaas.

Al met al vinden wij dit een goed product voor een zeer aantrekkelijke prijs. Ben je op zoek naar een betaalbare, ruime 1 persoonstrekkerstent met voorportaal en neem je genoegen met een iets grotere pakmaat en een iets zwaarder gewicht? Dan is de Highlander Blackthorn 1 XL tent zeker een goede keus!

Conclusie
+
Zeer betaalbaar, eenvoudig & snel opzetten, voorportaal, 2 ventilatiepunten, binnen- en buitentent
  Pakformaat en gewicht aan de wat hoge kant
Totaal oordeel:     

 

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
Rob Nicolai
Rob Nicolai
4 jaren geleden

Heb nog een Blackthorn 1 ( oude versie) op zolder liggen, zal hem eens uit de mottenballen halen en kijken of ik de binnentent in combinatie met mijn DD 3×3 Tarp kan omtoveren tot een bruikbaar luxe onderkomen op fietstochtjes. Is wat zwaarder maar mocht ik een paar daagjes willen stappen dan val ik toch terug op alleen de tarp. Als oude L. heb ik de afgelopen decennia genoeg gear bij elkaar verzameld om een scoutingsweekend te organiseren maar met de leeftijd kwam ook het besef dat ik op het gewicht moest letten. Dus de afgelopen 5 jaar is het… Lees verder »

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x