Paalkampeerplaatsen Twentepad

met 1 reactie

Naar aanleiding van het besluit van Staatsbosbeheer om hun Paalkampeerlocaties (17) op te heffen is Stichting Wild-Kamperen.nl versneld gestart met het in kaart brengen van de andere locaties in Nederland. Via deze weg delen wij alvast vier locaties aan het Twentepad. Overnachten op deze locaties is alleen toegestaan voor wandelaars van het Twentepad.

Wij verzoeken iedereen nadrukkelijk om de ‘Leave no Trace’ code te respecteren. Zie je anderen die deze code niet respecteren? Spreek hen rustig aan en leg de bedoeling van Paalkamperen uit. Laten we als gebruikers er voor zorgen dat niet meer locaties gesloten worden!


1 | Locatiereview: paalkampeerplaats Pottersweg, Manderveen

Langeafstandswandelaars zijn over het algemeen trouwe bezoekers van de paalkampeerplaatsen in Nederland en de bivakzones in België. Sterker nog, langeafstandswandelaars waren ooit de doelgroep waarop de plekken zijn ingericht. In België is dat nog duidelijk zichtbaar. De bivakzones bevinden zich vrijwel allemaal aan wandelroutes. Maar ook in Nederland zie je dat nog, bijvoorbeeld bij het Twentepad. Het Twentepad ligt ten noorden van Hengelo. In totaal beslaat het pad ruim 80 kilometer aan wandelroutes. Langs deze wandelroutes liggen meerdere paalkampeerplaatsen. Eén daarvan is de locatie Manderveenseweg. De locatie is aangelegd door de Lion´s Club in samenwerking met de terreineigenaar.

De locatie ligt in een relatief klein bosje nabij Manderveen. Het bosje beslaat zo´n 15.000m3, en ligt tussen wegen en agrarisch gebied. Aangekomen bij de locatie valt het picknickbankje met prullenbak op aan de rand van het bosje. Regelmatig stoppen wandelaars, fietsers of motorrijders hier om te pauzeren. Op de paalkampeerlocatie zelf is het echter erg rustig, tijdens ons verblijf zijn we daar niemand anders tegengekomen. Opvallend is ook hoe rustig de omgeving is. Je hebt weinig last van verkeer of geluidshinder. Het enige geluid op de zondagochtend komt van de hondenclub op een paar honderd meter afstand.

De locatie zelf is eenvoudig en heeft geen voorzieningen anders dan een paal met de verblijfsregels:

 • Kamperen is alleen toegestaan voor wandelaars die gebruik maken van het Twentepad.
 • Kamperen is toegestaan binnen een afstand van 10 meter voor de paal (dus niet rond de paal!)
 • De verblijfsduur is maximaal 24 uur
 • Maximaal 3 trekkerstenten op de locatie
 • Niet graven en geen open vuur
 • Geef afval achterlaten
 • Honden altijd aangelijnd

Er is op de locatie dan ook geen vuurpit. Wel troffen we een geïmproviseerde kampvuurplek aan, dit mag dus niet!

Al met al was deze locatie één van de rustigste die wij tot nu toe hebben bezocht. Ondanks dat het bosje vrij klein is, merk je dat op de plek zelf niet.

2 | Locatiereview: Paalkampeerplaats Hondenven

Wij durven wel te stellen dat deze locatie de kleinste paalkampeerplaats is die er bestaat. De locatie is zo klein dat wij hem bijna over het hoofd zagen. Deze locatie ligt aan het Twentepad, ten noorden van Hengelo. Het Twentepad is een langeafstandswandelroute van ruim 80 kilometer. De locatie is opgezet door de Lion’s Club en bedoeld voor langeafstandswandelaars. Maar om gebruik te maken van deze locatie moet je niet met een te grote groep zijn. Er is ruimte voor slechts één tentje.

De locatie zelf is mooi omgeven door akkers en weilanden. Achter de afrastering van de paalkampeerplaatsen staat een aantal bomen die voor schaduw op de plek zorgen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je buiten dit raster een plek zoekt. De plek is dan ook niet geschikt voor hangmatten.

De locatie ligt direct aan een wandel- en fietspad waar met enige regelmaat mensen gebruikt van maken. De plek zelf heeft geen voorzieningen, enkel een paal met de verblijfsregels:

 • Kamperen is alleen toegestaan voor wandelaars die gebruik maken van het Twentepad.
 • Kamperen is toegestaan binnen een afstand van 10 meter voor de paal (dus niet rond de paal!)
 • De verblijfsduur is maximaal 24 uur
 • Maximaal 3 trekkerstenten op de locatie
 • Niet graven en geen open vuur
 • Geef afval achterlaten
 • Honden altijd aangelijnd

De locatie is geschikt waarvoor hij is bedoeld: na een wandeling je tentje opzetten en slapen. Voor een mooie natuurbeleving of om te genieten van de omgeving is de locatie niet echt geschikt. “Camp & go” dus!

3 | Locatiereview: Paalkampeerplaats Harbrinkhoek

Deze locatie ligt aan het Twentepad, ten noorden van Hengelo. Het Twentepad is een langeafstandswandelroute van ruim 80 kilometer. De locatie is opgezet door de Lion’s Club en bedoeld voor langeafstandswandelaars. De locatie bevindt zich aan een rustig riviertje met hoge rietkragen. En is omgeven door weilanden. Rond de paalkampeerplaats staat een aantal bomen die op de kampeerplaats voor schaduw zorgen.

De plek ziet er mooi verzorgd uit. De afrastering laat duidelijk zien tot waar je mag staan. Volgens de regels op de paal mag je ook aan de waterkant staan, niet veel paalkampeerplaatsen bieden zo’n uitzicht! Op de rand van de kampeerplaats staat een aantal bomen die het gebruik van een hangmat mogelijk maken.

De locatie ligt direct aan een wandel- en fietspad waar met enige regelmaat mensen gebruikt van maken. De plek zelf heeft geen voorzieningen, enkel een paal met de verblijfsregels:

 • Kamperen is alleen toegestaan voor wandelaars die gebruik maken van het Twentepad.
 • Kamperen is toegestaan binnen een afstand van 10 meter voor de paal (dus niet rond de paal!)
 • De verblijfsduur is maximaal 24 uur
 • Maximaal 3 trekkerstenten op de locatie
 • Niet graven en geen open vuur
 • Geef afval achterlaten
 • Honden altijd aangelijnd

Net buiten de locatie is, vermoedelijk door kinderen, een vaste hangplek gecreëerd met stoelen en een tafel. Jammer genoeg is dit vanaf de paalkampeerplaats zichtbaar. Vooral het achtergelaten afval doet de plek geen goed. Duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet!

De locatie lijkt lekker rustig, zo nu en dan lopen er wandelaars langs. De locatie zelf bevindt zich direct aan het wandelpad, dus voor een echte natuurbeleving moet je hier niet komen. Daarnaast is de provinciale weg goed hoorbaar. Maar de locatie is geschikt waarvoor hij bedoeld is: een nachtje overnachten op doortocht.

Meer locaties?

Dankzij gastblogger Miranda is Paalkampeerplaats de Lutte ook in kaart gebracht. Deze locatie ligt net zoals de bovenstaande locaties aan de route van het Twentepad, hier gelden dan ook dezelfde regels als beschreven.

Stichting Wild-Kamperen.nl is momenteel druk bezig met het in kaart brengen van de overgebleven Paalkampeerlocaties. Daarnaast wordt het Onderzoek Paalkamperen uitgewerkt tot een rapport en stellen wij een aantal scenario’s op voor het Paalkamperen in Nederland. Zodra we hier verder mee zijn willen we dit aan gebruikers voorleggen. We hopen dan ook dat je graag met ons mee wil denken!


Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Daar is ook een kraan die je kunt gebruiken. Langs het Twentepad liggen een aantal van deze plekken. Sta je liever op een camping dan kun je ook overnachten op Camping Sproakstee, die ligt dichtbij […]

Share
1
0
Would love your thoughts, please comment.x