Persbericht: reactie Stichting Wild-Kamperen.nl op besluit van Staatsbosbeheer om Paalkampeerlocaties op te heffen.

met 17 reacties

Staatsbosbeheer heft haar Paalkampeerplaatsen op: Stichting Wild-Kamperen.nl bezorgd over gevolgen.

Alle paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer zijn per direct opgeheven, dat heeft Staatsbosbeheer aan Stichting Wild-Kamperen.nl laten weten. Na de tijdelijke sluiting in verband met het coronavirus zullen de paalkampeerplaatsen niet meer open gaan. Hiermee komt dan ook definitief een einde aan paalkamperen in de huidige vorm bij Staatsbosbeheer.

Op verzoek van Staatsbosbeheer stelde Stichting Wild-Kamperen.nl in 2019 een rapport op om de overlast op locaties te verminderen en kosten beheersbaar te houden. Nu besluit Staatsbosbeheer alle paalkampeerplaatsen te ontmantelen.

“Het opdoeken van de locaties is een voorbarig besluit. Dit hoeft niet te gebeuren omdat er reële mogelijkheden zijn om overlast terug te dringen en het zo voor iedereen leuk te houden. Door nu deze locaties direct te sluiten wordt geen recht gedaan aan de belangen van goedwillende recreanten.’’ – aldus Bas van der Voort, woordvoerder Stichting Wild-Kamperen.nl.

Stichting Wild-Kamperen.nl maakt zich zorgen over de problematiek die gaat ontstaan als gevolg van de sluiting, waarbij verplaatsingseffecten reëel zijn. De stichting verwacht een grotere druk op andere locaties en een toename van recreanten die gaan wildkamperen.

Stichting Wild-Kamperen.nl heeft Staatsbosbeheer laten weten alsnog gezamenlijk opzoek te willen naar een passend alternatief. De stichting doet hierbij een beroep op de publieke functie die Staatsbosbeheer als overheidsorganisatie heeft; namelijk invulling geven aan recreatieve functies van bos, natuur en landschap. De stichting onderzoekt daarnaast de mogelijkheid om zelf paalkampeerplaatsen op te zetten en te beheren. Een grote groep gebruikers heeft al te kennen gegeven zich hiervoor in te willen zetten. Hiervoor is de stichting op zoek naar terreinen die beschikbaar zijn voor dit doel.


Doe mee
Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

17 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Roeland
Roeland
4 jaren geleden

Als alle locaties gesloten worden dan is er nog maar 1 mogelijkheid en dat is echt wild kamperen en daar kunnen ze helemaal geen toezicht ophouden dus ik denk dat het een heel slecht idee is van Staatsbosbeheer

Fabian
Fabian
4 jaren geleden

Is er al publieke communicatie geweest over deze massale, definitieve sluiting? Zo ja, waar? Zo nee, is er duidelijk wanneer en waar dit gedaan zal worden?

Hermien Wijnbergen
Hermien Wijnbergen
4 jaren geleden

Bijzonder jammer, dat dit door overlast niet meer mogelijk is in de toekomst. Er is iets mis met de opvoeding van bepaalde groep Nederlandse jeugd. Tragisch hoeveel rommel er alleen al achter gelaten wordt in de natuur. En dat toch voornamelijk door jongeren.

Rob
Rob
4 jaren geleden

Jammer, maar ook zeer begrijpelijk. Diverse locaties vorig jaar bekeken ter oriëntatie voor wat korte tripjes in het weekend. Wat ik aantrof deed aanvankelijk vermoeden dat ik verkeerd was gelopen. Bleek niet het geval te zijn. Wat dan wel? Het idee van bijvoorbeeld kampeerclub.nl is wel aardig, maar mij nog veel te georganiseerd en kampeerterreinen te groot. Klein stukje grond voor ca. 3 tenten met misschien als enige luxe een waterpomp in een groene, rustige omgeving. Voorlopig zie ik dat alleen gebeuren als er een groep liefhebbers een of meerdere stukjes terrein in eigen beheer hebben en delen in gebruik.… Lees verder »

trackback

[…] de dienst. De Stichting Wild-Kamperen, die de belangen behartigt van rondtrekkende kampeerders, is teleurgesteld over het besluit van Staatsbosbeheer. Volgens de stichting zijn er mogelijkheden om de overlast aan te pakken zonder goedwillenden te […]

Gerard
Gerard
4 jaren geleden

Dan alleen een tarp gebruiken, dat is juridisch voor een schuilplaats en niet zoals een tent een kampeeronderkomen. Je kunt bij aanhouding zeggen dat je even aan het uitrusten bent.

Patrick
Patrick
4 jaren geleden

Stel dat jullie een eigen paalkampeerlocaties Hebben .
dan kunnen jullie alleen de leden van stichting wild kamperen de informatie geven waar de plekken zijn waar je kun kamperen(Dus niet meer op de site zetten)

Petra
Petra
4 jaren geleden

Jammer?

Inge Leonora-den Ouden
Inge Leonora-den Ouden
4 jaren geleden

Vreselijk jammer! Ik heb direct toen ik het las op de site van Staatsbosbeheer een mailtje aan hen gestuurd. Gezegd hoe jammer ik het vind en dat er toch ook andere mogelijkheden zijn, zoals het beheer overdragen aan een stichting (ik bedoel Wildkamperen natuurlijk, maar heb geen naam genoemd).

Bear Stroud
Bear Stroud
4 jaren geleden

De overheid neemt ons in sneltreinvaart onze rechten af nu we met een groot deel van de bevolking nog huiverend in een 4ushoax geloven. Volgens deskundige Willem Engel zijn vrijwel alle maatregelen niet alleen zinloos, maar zelfs schadelijk. Hij start dan ook een rechtszaak.
Moeten wij ook doen, voordat minister Grap de rechtspraak afschaft! Of is er al iemand een wild-/paalkampeerpetitie gestart? Ook daarmee moeten we snel zijn, voordat minister Ollo naast het referendum en de verkiezingen, ook de petitie afschaft!

Leon
Leon
4 jaren geleden

Triest hoe een stel ongemanierde varkens, en echt niet alleen jongelui hoor!, de boel verpesten voor mensen die deze manier van kamperen koesterden. Jammer dat Staatsbosbeheer heeft besloten zo rigoureus te reageren, maar snap hen wel. Nu is het wachten tot de verpesters in hun arrogantie naar België trekken en daar de boel omzeep helpen… Schandalig!

Isaac
Isaac
4 jaren geleden

Jammer van dit besluit van Staatsbosbeheer. Ik heb daar wel veel begrip voor. Niet alleen SB ondervindt last van wangedrag, maar ook de natuur, de omwonenden en de eerbiedige kampeerders. Vanwege alle coronamaatregelen had ik de hoop gevestigd op het gaan paalkamperen in de zomer en herfst. Nu op zoek naar alternatieve locaties in NL. Ik houd me graag aanbevolen wat betreft nieuwe initiatieven. (Paal)kamperen is een prachtige voorziening en het verdient een doorstart.

Bart Horeman
Bart Horeman
4 jaren geleden

Ik mis hier enige zelf-reflectie van de stichting wildkamperen: met alle die foto’s en filmpjes van vuurtje stoken op deze site hebben jullie zelf een volstrekt fout signaal afgegeven.
Van de 14 paalkampeerplaatsen die ik heb bezocht waren op vrijwel alle plekken sporen van vuurtjes te zien. Ook is dat de afgelopen 10 jaar steeds erger geworden. De basisregel Leave no trace hebben jullie m.i. zelf niet voldoende gehandhaafd.

Share
17
0
Would love your thoughts, please comment.x