Review: CarePlus Hadex Water desinfictant

met Geen reacties

Het belang van water
Wanneer je gaat wildkamperen is water extra belangrijk. Natuurlijk neem je voldoende drinkwater mee. Wildkamperen is vaak behoorlijk inspannend, het hiken met bepakking zorgt ervoor dat je sneller transpireert en dat vocht moet natuurlijk aangevuld worden. Daarnaast is goed drinken van belang om het lichaam optimaal te laten functioneren. Een paar dagen zonder eten is hooguit ongemakkelijk, maar een paar dagen zonder water is levensbedreigend. Zover laten wij het uiteraard niet komen. Het water dat wij meesjouwen gebruiken wij voornamelijk als direct drinkwater. Daarnaast zijn wij altijd opzoek naar beekjes, meren en als je geluk hebt: een grondwaterpomp. Over het algemeen geld dat stilstaand water een groter risico vormt dan stromend water, maar dit levert natuurlijk geen garant. Wanneer je uit een beekje drinkt weet je immers niet wat er een paar honderd meter stroomopwaarts eventueel het water in stroomt. Maar hoe maak je het water drinkbaar? Hoe zorg je dat schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld?

Water desinfecteren
Om water geschikt te krijgen voor consumptie zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan het water enkele minuten laten koken zodat alle bacteriën gedood zijn. Dit is een veilige methode, het nadeel is echter dat je niet altijd beschikbaar hebt over een kampvuur of dat een kampvuur om andere redenen ongewenst is. Het koken op gas kan natuurlijk ook, maar hierdoor wordt wel veel gas verbruikt en de vraag is of je dat moet willen. Wij gebruiken hiervoor water disinfectant van CarePlus. CarePlus desinfecteert het water en wordt door de Nederlandse Overheid formeel aanbevolen als water disinfectant. Een flesje kost 9,99 en je hebt 1 druppel water per 200ml nodig.

Volgens de gebruiksaanwijzing druppel je wat CarePlus in je pannetje, om het vervolgens minimaal 30 minuten te laten staan. Na een halfuur is het water ontdaan van schadelijke bacteriën en zou de chloorsmaak verdwenen moeten zijn. Helaas blijkt de choorsmaak niet te verdwijnen. Wij hebben zelfs het water totaal 2 uur laten staan, de chloorsmaak nam weliswaar af, maar verdwijnt niet. Iets wat volgens de bijsluiter wel zou moeten gebeuren. Op zich is het niet heel dramatisch, maar omdat de verwachtingen hoog waren, valt het toch tegen.

Conclusie: Wij bevelen CarePlus water disinfectant aan, het schakelt schadelijke bacteriën in het water uit. De (lichte) chloorsmaak is natuurlijk niet erg lekker, maar hiervoor krijg je wel de zekerheid dat het water bacteriologisch geschikt is voor consumptie. In outdoorsituaties een garantie waar wij graag voor zouden tekenen, ondanks de bijsmaak. In sommige landen smaakt het water uit de kraan ook zo, daar voegt de overheid een kleine – niet schadelijke hoeveelheid – toe aan het water om het geschikter te maken voor consumptie. Wij zijn in de BeNeLux natuurlijk enorm verwend met ons drinkwater uit de kraan!

Note: CarePlus schakelt schadelijke bacteriën in het water uit, maar filtert het water niet. Eventueel bezinksel dient nog uit het water gefilterd te worden. Hiervoor kan je simpelweg een koffiefilter gebruiken. De eventuele aanwezigheid van metalen, bestrijdingsmiddelen en/of andere schadelijke stoffen worden niet door CarePlus water disinfectant uitgeschakeld.

Beoordeling:

+  Functioneel, betrouwbaar, goedkoop.
  Chloorsmaak

 

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x