Review: Hultafors trekkingbijl

met Geen reacties

Vrijkamperen is hetgeen waar deze site om draait. Wij houden ervan om de natuur in te trekken met zo min mogelijk materialen. Het back to basic gaan geeft ons een gevoel van vrijheid. Wij kiezen onze materialen altijd nauwkeurig, volledig afgestemd op de omgeving, het klimaat en de groepsgrootte. Je kunt jezelf vast voorstellen dat vrijkamperen in de sneeuw om ander materiaal vraagt dan kamperen in zomerse omstandigheden, ook de ondergrond speelt mee: in rotsgebied is het lastig om een tentje op te zetten en ook water filteren in een kurkdroog gebied is een uitdaging. Voordat we op pad gaan, checken we daarom altijd eerst goed de locatie. Hoe ziet de locatie eruit en wat zijn de kenmerken van de omgeving? Daarna maken we een lijst met potentiële risico’s van de omgeving, het landschap of het seizoen. Op basis daarvan stellen we onze tools samen die we meenemen naar deze trip. We willen niet voor onaangename verassingen komen te staan als gevolg van slechte materiaalkeuzes. Wanneer we erop uit trekken zijn er regelmatig een aantal dingen die terugkomen: we bouwen een shelter waar we in verblijven of enkel in slapen, we leggen een klein en functioneel kampvuur aan en we proberen zo comfortabel mogelijk te leven met zo min mogelijk materiaal.

De omgevingsfactoren bepalen zoals gezegd onze materiaalkeuzes, dat neemt niet weg dat we altijd beschikken over een aantal essentiële basics. Een van die basics is een kleine en handzame bijl. Een bijl stelt ons in staat om een goede shelter te bouwen, een efficiënt kampvuur aan te leggen, (zit)meubilair te maken voor rond het kamp en zoveel meer. Een bijl is noodzaak voor zowel de geoefende als ongeoefende avontuurlijke kampeerder. Maar hoe kies je nu de juiste bijl? De keuze is reuze en zo ook het prijsverschil. Wij gingen met onze vraag naar de expert op het gebied van bijlen, messen en andere outdoortools: knives and tools. We vroegen hen om advies. We zochten een kleine handzame bijl die we gemakkelijk mee konden nemen op trektochten. De bijl moest aan onze rugzak bevestigd kunnen worden, daarvoor zochten we een compact en lichtgewicht exemplaar. Maar ook het doel van het gebruik van de bijl is van invloed. Het doel zul je denken? Bijlen zijn mede ontworpen op basis van de functie die ze vervullen, zo heb je kapbijlen, kloofbijlen, werpbijlen et cetera. In ons geval zochten wij een echte allrounder. Onze bijl gebruiken we voor verschillende doeleinden. Knives and Tools adviseerde ons de trekkingbijl van Hultafors.

Hultafors is een Zweeds merk en bestaat al meer dan honderd jaar. De bijlen van Hultafors worden met de hand gesmeed volgens een traditionele methode die Hultafors al sinds 1697 toepast. Omdat het staal meerdere keren achtereenvolgens worden geslagen ontstaat een extra staaldichtheid, dit is misschien wat technisch, maar door de extra staaldichtheid gaat de bijl langer mee. Met andere woorden: je hebt langer plezier van een scherpe bijl. Een ander belangrijk punt is dat de bijlen van Hultafors samen ontworpen worden met hen die de bijlen in de praktijk gebruiken. Hierdoor worden de producten verder geoptimaliseerd rekening houdend met de praktijk van alledag.

De Trekkingbijl voldoet aan de door ons gestelde eisen. Met z’n 37,5 cm is de bijl behoorlijk compact gebleven. Ook over het gewicht zijn wij tevreden. De bijl weegt ongeveer 1 kilo en is prima te vervoeren aan een rugzak. Het prettige is dat hier ook rekening mee is gehouden: de bijgeleverde lederen schede zorgt ervoor dat de bijlkop goed verpakt is, zodat men zich er niet aan kan verwonden. Een bijkomend pluspuntje is dat de bijl in een mooie verpakking werd geleverd, inclusief levenslange Hultafors garantie. De Hultafors trekkingbijl hebben wij uiteraard ook in de praktijk getest. De bijl is in staat om grote palen door midden te hakken, maar ook voor het fijnere werk staat de bijl z’n mannetje. Wij hebben zelf het kleinste aanmaakhout voor een kampvuur dankzij deze bijl kunnen kloven. Voor het behoud van de bijl is het van belang om de bijl op een juiste manier te hanteren en op te bergen. Zolang je de bijl op een goede manier gebruikt en verzorgt gaat ‘ie lang mee.

De bijl voldoet aan onze verwachtingen. Wij hebben deze bijl dan ook toegevoegd aan de lijst van basic essentials. Wij danken Knives and Tools voor het gegeven advies!

Beoordeling:

+               Compact, lichtgewicht, bevestiging aan rugzak, allround bijl, levenslange garantie
                Vraagt een redelijke financiële investering

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x