Tien tips om je te wapenen tegen een teek!

met Geen reacties

Mooi en warm weer zorgt ervoor dat mensen weer massaal naar buiten gaan en de natuur in trekken. En laten we eerlijk zijn, er is niks mooiers dan dat! Onze natuur is helaas al lang niet meer ongerept en we hoeven ons dan ook weinig zorgen te maken over onze veiligheid. Toch moeten we soms een beetje opletten. Want er ligt één gevaar op de loer in onze bossen, velden, duinen en zelfs onze tuinen. Nee, we hebben het niet over die paar wolven die onze natuurgebieden de laatste tijd bezoeken en verrijken. Het gaat om iets veel kleiners: de teek. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden er jaarlijks zo’n 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. In 27.000 van die gevallen heeft dat afgelopen jaar de ziekte van Lyme veroorzaakt. Dit cijfer neemt de afgelopen jaren stevig toe.

Even kort over de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is een infectie die wordt veroorzaakt door de Borreliabacterie die een teek bij zich draagt. Lyme kan gevolgen hebben voor je zenuwstelsel, gewrichten, huid en hart. In eerste instantie zal het zich manifesteren als simpel griepje. Op dat moment kan een tekenbeet echter al 3 maanden oud zijn. Als de ziekte onopgemerkt en onbehandeld blijft kan het overgaan in de volgende fase. Vaak gaat deze fase gepaard met zenuwpijn of -uitval op verschillende plaatsen in het lijf. Ook kunnen mensen gewrichtsklachten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen krijgen. Maar hoe eerder de ziekte van Lyme wordt vastgesteld, hoe beter het te behandelen is. In de beginfase is het zelfs met een antibioticakuur goed te behandelen.

De ziekte van Lyme is dus echt een outdoorziekte. Met name buitenmensen krijgen hiermee te maken. Ook de Stichting Wild-Kamperen.nl werd afgelopen jaar geconfronteerd met dit fenomeen. Voorzitter Mathieu Ogay van Stichting Wild-Kamperen.nl liep tijdens een van de kampeertrips ongemerkt een tekenbeet op die zich ontwikkelde tot de beginfase van de ziekte van Lyme. Mathieu: “Ik heb nooit een teek gezien, hoe trouw ik altijd controleer. Toch ontwikkelde ik een klassieke rode kring op mijn arm. Dit samen met griepachtige klachten en vermoeidheid deed denken aan de gevolgen van een tekenbeet.” Na een bezoek aan de huisarts kreeg Mathieu een antibioticumkuur van 30 dagen. Dit zorgde ervoor dat de klachten verdwenen. Garantie dat Lyme voorgoed verdwijnt is er nooit, maar in een vroeg stadium is de kans op genezing vrij groot.

Overigens is Lyme niet de enige ziekte die teken kunnen veroorzaken. Teken in Centraal- en Oost Europa verspreiden ook het Tick Borne Encefalitis (TBE), ookwel FSME- virus of Tekenencefalitis genoemd. Besmetting kan leiden tot een hersenvliesontsteking. Symptomen hiervan zijn griepachtige verschijnselen, koorts, hoofdpijn, misselijkheid en lichtgevoeligheid. Ga dan ook altijd naar de huisarts

Uiteraard is het voorkomen van een tekenbeet het allerbeste middel om de ziekte van Lyme te voorkomen. 10 Tips om je te wapenen tegen teken:

  1. Zorg voor goed bedekkende kleding. Dat betekent lange mouwen, lange broekspijpen, hoofdbedekking, dichte schoenen. Draag bij voorkeur lichtgekleurde kleding, hierop zijn de teken het beste zichtbaar. Er bestaan teekwerende middelen waarmee je kleding kan behandelen. Ook zijn er speciale geïmpregneerde anti-teek sokken op de markt. Stop je broekspijpen ook in je sokken, dat voorkomt dat teken omhoog kunnen klimmen.
  2. Teken zitten over het algemeen te wachten op een gastheer in struiken en planten. Loop dan ook zo min mogelijk door struweel en hoog gras. Op de paden blijven vermindert het risico op een teek.
  3. Gebruik insectwerende middelen. Middelen die DEET bevatten zijn zeer effectief. Echter blijft DEET wel giftig. Gebruik als volwassene maximaal 50% DEET, kinderen verdragen slechts maximaal 20% DEET. Er bestaan echter ook DEET-vrije anti-teek sprays. Meer natuurlijke alternatieven zijn Tea Tree olie en lemon eucalyptusolie.
  4. Check jezelf en elkaar na ieder bezoekje in de natuur. Teken gaan vooral op vochtige en warme plekken zitten. Die verdienen dan ook extra aandacht tijdens je checkronde!
  5. Verwijder teken enkel met daarvoor bestemde tekentangetjes. Nagels en gewone pincetten zijn vaak niet genoeg om de hele teek te verwijderen. En het verwijderen van de gehele teek is wél van belang om een besmetting te voorkomen.
  6. Voorkom dat je teken mee naar huis neemt. Je kleding wassen is niet voldoende om teken te doden. Was je kleding daarom minimaal op 60 graden én droog deze in een droger. Alleen zo voorkom je dat een teek dagen later alsnog kan toeslaan. Vergeet vooral niet om je huisdieren te checken en teekvrij te maken, deze nemen ongemerkt teken mee naar huis.
  7. Teken hebben geen voorkeur voor struiken in natuurgebieden. Veel mensen lopen tekenbeten op in hun eigen tuin.
  8. Een “tekenseizoen” bestaat niet meer. Door klimaatverandering zijn teken jaarrond actief. Al bij een temperatuur van 8 graden Celsius kan een teek actief worden.
  9. Er bestaat een vaccin tegen TBE. Reizigers kunnen zich laten inenten afhankelijk van hun reisbestemming. Neem hiervoor contact op met je huisarts.
  10. Laat je niet verblinden door de angst om een tekenbeet op te lopen. Ga naar buiten en geniet van je verblijf in de natuur!

Gebruikte bronnen:

Bibliografie

Plus, C. (sd). Pas op voor de teek. Care Plus. Opgeroepen op 05 04, 2018, van Stop: http://stopthetick.com/4.0/wp-content/uploads/2017/05/CP-Ebook-TEEK-2017-A4-v2-M.pdf

Tekenbeetziekten, S. (2017, juni 27). Voorkomen van een tekenbeet. Opgeroepen op 05 04, 2018, van Stichting Tekenbeetziekten: https://www.tekenbeetziekten.nl/voorkomen-van-een-tekenbeet/

Tekenradar.nl. (sd). Over de teek. Opgeroepen op 05 04, 2018, van Tekenradar.nl: https://www.tekenradar.nl/teken/teken

Telegraaf, D. (2018, 04 16). Week van de teek: Opnieuw toename aantal Lyme-patiënten. De Telegraaf. Opgeroepen op 05 04, 2018, van https://www.telegraaf.nl/nieuws/1920703/week-van-de-teek-opnieuw-toename-aantal-lyme-patienten

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x