5 Tips voor kamperen tijdens het onweer

met 5 reacties

Wildkampeerders gaan er met goed én slecht weer op uit. Ook wij bij Stichting Wild-Kamperen.nl komen extreem weer tegen tijdens onze trips. Sneeuw, regen, hagel, warmte en onweer. De elementen testen ons doorgaans flink uit tijdens onze trips. We gaven al eerder tips voor kamperen in de regen. Maar wat te doen tijdens een flinke onweerbui, want hier is regen vaak niet de vervelendste factor. Bliksem is dan je grootste vijand. Wij geven je 5 tips om veilig te blijven tijdens het onweer en bliksem:

 1. Weet hoe ver het onweer van je verwijderd is.
  De vuistregel is: Minder dan 10 seconden tussen bliksem en donder? Zoek dekking! Wil je nu precies uitrekenen hoe ver het onweer van je vandaan is. Houd er dan rekening mee dat geluid met ongeveer 340 meter per seconden reist. Tel je 6 seconden tussen bliksem en donder? Dan is het onweer zo’n twee kilometer van je vandaan.
 2. Zoek een veilig onderkomen.
  Zoek bij voorkeur dekking in een gebouw in de buurt. Mocht dit niet in de buurt zijn, wat niet onwaarschijnlijk is tijdens een kampeertrip, zoek dan het beste alternatief. Een alternatief is een auto, caravan of camper. Deze functioneren als metalen kooi en geleiden eventuele bliksem om je heen weg. Verwacht bij inslag een flinke knal, dus bedek je oren. Verder zal je weinig merken van de inslag. Mocht je je in een bos bevinden en er geen beter alternatief zijn. Zoek dan het laagste punt in het bos, met de laagste bomen.
 3. Ga weg van onveilige plaatsen.
  In een tent wanen we ons vaak veilig. Dat metalen tentstokken fungeren als metalen kooi is een misvatting. Een tent biedt geen enkele bescherming bij een blikseminslag. Verlaat dus altijd je tent zodra bliksem en donder minder dan 10 seconden van elkaar verwijderd zijn. Andere onveilige plaatsen zijn:
  – Alleenstaande bomen
  – Uitzichtpunten als brandtorens en heuvels
  – Open veld
  – In of om water (riviertjes, beken, meertjes: ál het water vormt risico)
  – Bosjes en bosranden
  – Houten (trekkers)hutten
  – Onder een paraplu
  – Bij vishengels of jachtgeweren
  – Hangmat, tent of bivakzak
 4. Brace for impact.
  Is er geen veilig onderkomen in de buurt en moet je noodgedwongen op een open veld of in een bos blijven tijdens onweer? Ga dan in ieder geval zo ver mogelijk weg van onveilige plaatsen. Zet je schrap voor eventuele inslag om je heen. Doe dit door een gehurkte positie aan te nemen met je voeten tegen elkaar zodat je slechts met één punt contact op de grond maakt. Raak dus verder ook niks aan. Klem je armen om je benen heen zodat je stabiel staat. Houd je hoofd laag en bedek zo mogelijk je oren (oordoppen, zakdoek). Ga nooit plat op de grond liggen! Hurk bij voorkeur in een droge greppel. Ben je niet alleen? Ga zo ver mogelijk bij elkaar vandaan hurken.
 5. Plan je trip!
  Ondanks dat het weer zich niet altijd laat voorspellen is het goed om je reis zo goed mogelijk te plannen met de voorspellingen die je hebt. Is er onweer voorspeld in het uitgekozen gebied? Kies dan voor een andere locatie met betere voorspellingen of stel je reis uit. Wil je toch echt naar de uitgekozen plek gaan? Zorg dan dat je altijd minimaal twee veilige uitwegen hebt naar een veilig onderkomen. Inspecteer de locatie bij aankomst direct en zorgvuldig.

Verwijzingen
Centraal Beheer. (2017, 07 20). Onweer? Binnen is het veilig. Opgeroepen op 05 31, 2018, van Centraal Beheer: https://www.centraalbeheer.nl/magazine/schade/veilig-bij-onweer
RTL Nieuws. (2018, 05 30). Onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen! Opgeroepen op 05 31, 2018, van RTL Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/onweer-op-komst-dan-moet-je-dit-absoluut-niet-doen
Sportzorg.nl. (sd). Onweer. Opgeroepen op 05 31, 2018, van Sportzorg.nl: https://www.sportzorg.nl/bibliotheek/onweer
Share
Subscribe
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Outdoors
6 jaren geleden

Hey mooie info weer , wel toevallig dat ik over dit onderwerp naast het teken verhaal ook een filmpje gemaakt heb over hoe ik een nacht in het bos voorbereid met zware regenval en onweer.

Martin Outdoors
6 jaren geleden
Reply to  Wildkamperen

Hoi Bas ,deze is terug te zien op deze link ; https://www.youtube.com/watch?v=MO7_tCCl890
Groeten Martin.

Marie de Jonge
2 jaren geleden

Ik vind het tijdens het kamperen ook belangrijk om rekening te houden met weersomstandigheden. Op campings heb je vaak te maken met hoge bomen waar bliksem in kan slaan. Gelukkig zijn er altijd wel gebouwen waar je dekking kan zoeken wanneer het weer omslaat.

Share
5
0
Would love your thoughts, please comment.x