Nieuw risicosysteem voor brandgevaar

met Geen reacties

De zomerse temperaturen hebben west Europa eindelijk bereikt. Het is lekker warm en daar genieten de meeste mensen volop van. De BBQ kan aan, de terrassen zitten vol en we zijn massaal buiten te vinden. De hoge temperaturen in combinatie met weinig regenval zorgen ervoor dat het momenteel ook erg droog is. Deze droogte neemt risico’s met zich mee, ook voor paalkampeerders en wildkampeerders.

Kleurcodes vervangen
Voorheen gaven kleurcodes het potentieel risico op natuurbranden aan. De kleuren licht- en donker groen, geel, oranje en rood informeerden het publiek over dit risico. De kleuren zijn inmiddels in Nederland vervangen voor fase 1 en fase 2. Wat betekenen deze nieuwe risico aanduidingen?

Fase 1 – Regulier risico (bevat de voormalige kleuren licht- en donkergroen en geel).
Uitleg: Op dit moment zijn er geen extra maatregelen getroffen om natuurbrand te voorkomen. Wel geldt altijd dat er voorzichtigheid geboden is.

 • Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
 • Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.
 • Denk eraan dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.
 • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.

Fase 2 – Extra alert (bevat de voormalige kleuren oranje en rood).
Uitleg: Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren, natuurliefhebbers en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen. Tijdens deze fase kunt u natuurlijk gerust te natuur intrekken. Wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.
⇒ Ook kan het zijn dat u, ondanks een – gemeentelijke of provinciale – vergunning, geen vuur meer mag maken. Dit geldt ook voor vuurplaatsen op paalkampeerplaatsen en bivakzones!

 • In natuurgebieden mag u geen open vuur stoken. Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten.
 • Ga ervan uit dat de eventueel verleende ontheffing voor stookverboden niet meer geldig is; zie de voorwaarden van de ontheffing of neem hierover contact op met de verlenende instantie (gemeente of provincie).
 • Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
 • Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.
 • Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.
 • Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras
 • Neem eventueel een topografische kaart / GPS / wandel App mee als u op stap gaat

Wat kun je doen als er een natuurbrand is?

 1. Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, indien mogelijk naar de openbare weg.
 2. Loop niet voor de brand uit of in de richting waarin de brand zich verspreidt, maar haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand u inhaalt.
 3. Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.
 4. Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.

Risico’s checken
Bekijk voordat je op pad gaat wat de (veiligheids)risico’s zijn. Hiervoor kan je de website van de brandweer over natuurbranden raadplegen, ook verschaft de website van het KNMI nuttige informatie over de (weers)omstandigheden. Pas je gedrag en materiaal aan op de potentiele risico’s en volg altijd de instructies op van lokale autoriteiten. Gebruik je boeren verstand en blijf vooral van de natuur genieten!

Watergebruik
Vanwege de droogte stijgt ook het watergebruik. Wanneer het een langere tijd warm is en weinig neerslag valt, daalt het grondwater. Hierdoor krijgen veel boeren te maken met een verbod op het oppompen van grondwater en het besproeien van hun gewassen met water uit sloten en beken. Sommige paalkampeerlocaties hebben een grondwaterpomp. Het kan zijn dat er bij (extreme) droogte tijdelijk geen water uit de pomp komt. Ga terughoudend om met watergebruik. Het vullen van zwembaden en het langdurig douchen op piekuren (smorgensvroeg en in de avond) raden wij af. Uiteraard is het wel van belang om veel (water) te drinken. De grondwaterpompen op paalkampeerplaatsen zijn geen drinkwaterpompen, water drinken uit deze pompen is voor eigen risico.

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x