Test: SJ7 Star, het vlaggenschip!

met Geen reacties


De meeste mensen weten inmiddels wat een actioncam is: een camera speciaal ontwikkeld om te kunnen presteren tijdens outdoor omstandigheden. Ideaal om te gebruiken tijdens het wildkamperen! Er zijn inmiddels heel wat camera’s op de markt, de kwaliteit is wisselend, zo ook de prijs. Het meest bekende merk onder de actioncamera’s is de GoPro. Zij leveren al jaren goede kwaliteit, maar de camera’s en accessoires zijn wel vrij prijzig. Voor onze stichting gebruikten we tot nu toe alleen de camera’s van SJCAM, de Chinese concurrent van de GoPro. SJCAM gebruikt in veel gevallen de zelfde lens, chip en vormgeving als GoPro, alleen voor een meer aantrekkelijkere prijs. Wij schreven eerder reviews over de SJ4000 WIFI en de SJ M20. Inmiddels wilde we wel weer wat nieuws: betere beelden en betere geluidskwaliteit. Zodoende lieten we ons verleiden om de SJ7 Star aan te schaffen, het huidige vlaggenschip van SJCAM.

Waarom SJCAM?
Een beetje goede GoPro kost snel al zo’n minimaal 200 á 500 euro. Onze zoektocht ging verder en we kwamen uit bij SJCAM. Dit is een Chinese producent van actioncamera’s, welke vergelijkbaar zijn met de GoPro. Alle accessoires van de GoPro passen op de actioncamera’s van SJCAM. De productie van camera’s is volledig in handen van SJCAM zelf, net zoals het ontwerpen en updaten van de firmware. Hierdoor sluiten camera en firmware naadloos op elkaar aan. Daarnaast wordt de SJCAM inmiddels internationaal verkocht en zijn er velen tevreden gebruikers. Een ander groot voordeel is het feit dat je bij de SJCAM enorm veel extra accessoires krijgt zodat je direct aan de slag kan met je nieuwe camera! En dat is niet alleen fijn, maar ook nog eens een stuk goedkoper: accessoires (van bijvoorbeeld GoPro) zijn immers behoorlijk duur. Ook qua beeldkwaliteit doet SJCAM niet onder voor GoPro, al hangt het er natuurlijk vanaf welk model je vergelijkt. Ook persoonlijke voorkeuren wat betreft kleuren spelen mee: houd je meer van blauwe kleuren of meer van groene tinten? Wat ons betreft leveren de SJCAM’s prima beelden, voor een vriendelijke prijs.

SJ7 STAR
Wij bestelden de SJ7 Star bij www.xiaomiproducts.nl voor een kleine 200 euro. Wij kozen voor dit model omdat het bij deze camera mogelijk is om een externe microfoon aan te sluiten (handig voor onze videoreviews), de camera een goede upgrade gekregen heeft wat betreft lens, chip en processor, maar ook omdat deze camera beschikt over een touchscreen wat volgens de gebruikers reviews, een vooruitgang is wat betreft gebruikersgemak. Wij bestelden de camera zoals gezegd bij Xiaomiproducts vanwege de korte levertijd en klaarblijkelijk goede communicatie. Bas wilde de camera gedurende langere tijd testen, om zo goed te kunnen ervaren hoe de camera in praktijk werkt. Hij nam drie dagen voor zijn reis naar India contact op met Xiaomiproducts om te vragen of een snelle levering mogelijk was, in verband met zijn aanstaande reis. Ook vertelde hij de reden van de bestelling: de camera drie weken kunnen ervaren om zo een goede review te kunnen schrijven voor Stichting Wild-Kamperen.nl. Er was goed contact en Xiaomiproducts gaf aan blij te zijn met de review en was bereidt actief mee te denken met Stichting Wild-Kamperen.nl De camera ontvingen wij binnen de afgesproken tijd. Voor de volledigheid: het betreft geen sponsoring of korting, de camera is volledig bekostigd door onszelf.

Gebruik
We hebben de externe microfoon niet kunnen testen omdat de microfoon tijdelijk niet leverbaar is. Wel hebben we een goede indruk gekregen wat betreft de beelden. De beelden van de SJ7 star zijn over het algemeen redelijk. SJCAM komt nu voor het eerst met een echte 4K camera, de beelden zijn dus niet geïnterpoleerd. Wat wij jammer vinden is dat de beelden in de 4K modus nogal schokkerig over kunnen komen. Wanneer bijvoorbeeld beelden geschoten worden in een drukke winkelstraat dan lijken de beelden niet vloeiend te lopen. Ook betreuren wij het feit dat de ingebouwde girostabilisator alleen werkzaam is tot 1080p. Deze stabilisator werkt op 1080p prima. De automatische beeldstabilisator werkt dus niet bij 2K en 4K. Juist een actioncam wordt vaak gebruikt tijdens outdoor omstandigheden, het ontbreken van een breder bereik van de gyrostabilisator vinden wij dan ook geen gemis. De beeldkwaliteit is wel beduidend beter wanneer de beelden van een stilstaand statief gemaakt worden. Alleen met tegenlicht (zon) presteert de camera een stuk slechter. Wat wel een voordeel is van de camera is de instelbare groothoeklens van de camera. Praktisch alle actioncamera’s hebben een groothoeklens (fisheye), de SJ7 Star kent drie standen: Wide, Medium, Narrow. Daarnaast biedt SJCAM de mogelijkheid om het fisheye-effect te corrigeren. Dit kan met de zogenoemde Distortion Correction functie. Beide functies werken goed.

Door het toevoegen van een touchscreen LCD scherm zou de camera makkelijker te bedienen zijn. SJCAM levert hiervoor twee verschillende monteerbare klepjes voor de cameracase. Een klep waarbij de touchscreen van de camera niet werkt (maar waar je wel tot 30meter diepte onder water kan) en een klep waarbij de touchscreen wel zou moeten werken (en waar je tot 1 meter onder water kan). Wat we ook probeerden: de touchscreen werkt gewoon slecht. Zelfs met alleen de camera in de hand reageert het scherm traag, doet het niet wat wij willen en moet het scherm gewoonweg hard ingedrukt worden. Wij krijgen associaties bij de touchscreen telefoons die 10 jaar geleden op de markt kwamen: een leuk idee, maar het werkt niet. Voor deze prijs hadden wij toch echt meer verwacht.

Totaal oordeel
Al na een week stond voor Bas vast dat de camera een miskoop was. De beelden waren onvoldoende (zeker gezien de andere mogelijkheden die er zijn bij andere camera’s voor dit geld), het slecht werkende LCD touchscreen zorgde voor veel frustratie en als klap op de vuurpijl liep de camera regelmatig vast bij het terugkijken van de beelden. Bij terugkomst in Nederland hebben wij direct contact opgenomen met Xiaomiproducts. Na onze eerste mail kregen wij echter geen reactie terug. Een paar dagen later een reminder verzonden met het verzoek gebruik te willen maken van het retourpolicy. De reactie en toon van de mail van Xiaomiproducts was ineens totaal anders dan bij het eerste contactmoment het geval was. Van een meedenkende en positieve houding (inclusief smilies) veranderde het contact in kill, zakelijk en kort. We kregen de mededeling dat de camera buiten de retourperiode (14 dagen) viel en dat er dus geen oplossing mogelijk is. Ondanks het feit dat wij beseffen dat ze hier strikt gelijk in hebben vinden wij dit niet klantvriendelijk. We hadden de camera immers moeilijk vanuit India kunnen opsturen naar Nederland. Daarnaast werkt het product ook gewoonweg niet naar behoren. Ook in onze volgende mail werd ons duidelijk gemaakt dat ze de camera niet terug konden nemen omdat de camera gebruikt was (logisch, we zouden ‘m immers testen). Xiaomiproducts heeft daarna niet meer op onze verzoeken gereageerd. Dikke pech voor ons dus. Wij zouden de camera niet aanbevelen omdat wij denken dat er betere alternatieven zijn voor deze prijs. Daarnaast raden wij potentiële kopers aan niet bij www.Xiaomiproducts.nl te kopen maar voor een (web)shop te gaan waar klantreviews nadrukkelijk positief zijn over de service.

Conclusie
+
Zeer veel accessoires, mogelijkheid tot aansluiten externe microfoon
  LCD touchscreen werkt slecht, Girostabilisator niet mogelijk bij 2k & 4k, kwaliteit beelden valt tegen
Totaal oordeel:     

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x