Review: Dutch Oven Petromax

met Geen reacties

Wildkamperen maakt hongerig, dat zullen de meeste kampeerders beamen. Na een dag hiken, de ideale locatie zoeken, je kamp opzetten, hout sprokkelen en natuurlijk genieten van de natuur is het tijd om te gaan eten. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren wat betreft het diner. Bij de een volstaat een simpele travelmaaltijd (even water erbij gieten en klaar), de ander wil het liefste uitgebreid eten. Wij vinden het altijd leuk om te experimenteren met diverse maaltijden en verschillende bereidingsmethodes. Zo maakten wij eens de ondergrondse pizzaoven en bouwden we in het verleden ook een heteluchtoven. Nu we de Dutch Oven in de praktijk getest hebben blijkt dat dit product zo veelzijdig is dat je er praktisch elk gerecht mee kan maken! Wij zijn enthousiast!

Dutch Oven
We hebben het hier over de Petromax Dutch Oven, een gietijzeren pot van Duitse kwaliteit. De Dutch Oven is zo ontworpen dat hij direct op het vuur of de kolen gezet kan worden. Dit is bijzonder omdat dit bij veel andere producten niet mogelijk is, deze potten en pannen raken vervormd en beschadigd. Bij de Dutch Oven heb je dit probleem dus niet! Het is duidelijk dat bij het ontwerpen van deze pot is nagedacht over de behoeftes van de outdoorgebruiker. De pot beschikt over drie gietijzeren poten waardoor ‘ie altijd stabiel staat. Ook is het mogelijk om de pot aan een driepoot te bevestigen zodat de Dutch Oven boven het vuur komt te hangen. Ook het deksel is ingenieus ontworpen. De opstaande rand zorgt ervoor dat je op het deksel kolen kan leggen waardoor het gerecht van alle kanten verhit wordt. Wil je in de ochtend een ei bakken met bacon? Geen probleem: door het deksel om te draaien kun je het gebruiken als koekenpan. De Dutch Oven is zoals gezegd veelzijdig: hij kan gebruikt worden om stoofschotels in te bereiden, maar ook om ovenschotels, soepen en zelfs cakes in klaar te maken. Voor ieder wat wils dus. Door het meegeleverde deksel beschik je tevens altijd over een pan. Dat is handig!

Volledige set: direct aan de slag!
Wij hebben de Petromax Dutch Oven Complete Kit getest. Een volledige set waarmee je direct aan de slag kan zonder verdere voorbereidingen. De set bestaat uit de volgende onderdelen; Een Dutch Oven FT6 (waar gerechten voor 4 tot 8 personen mee bereid kunnen worden), een transport tas zodat je de Dutch Oven gemakkelijk mee kan nemen, een deksellichter waarmee het deksel eenvoudig opgetild kan worden, een paar leren handschoenen en tot slot een metalen scrubber waarmee de pan achteraf eenvoudig schoon te maken is. Daarnaast ontvingen we een klein receptenboekje en het onderhoudsboekje zodat we de set vakkundig kunnen gebruiken.

De set werd in een doos thuisgestuurd en goed verpakt met piepschuim zodat de Dutch Oven tijdens het transport niet beschadigd kan raken. Op de pakbon stond een handgeschreven bericht van Gerben, de eigenaar van Dutchovenshop.nl – erg attent en persoonlijk om op deze manier een product te ontvangen.

De praktijktest
Voordat we aan de slag gingen hebben we de Dutch Oven even uitgespoeld met lauw water. Gewoon om even schoon te maken. Daarna begonnen we met het aanleggen van het kampvuur. We wilden eerst het kampvuur flink heet stoken zodat we voldoende kolen hadden om op te koken. Voor deze avond stond onze favoriet, de bushshotel, op het menu. Een stoofschotel met een minimale bereidingstijd van 2 uur. Toen er genoeg kolen lagen was het tijd om te beginnen! De Dutch Oven werd op het vuur gezet met behulp van de leren handschoenen. Wij gebruikten een middelgrote Dutch Oven, waarbij opgemerkt moet worden dat het een behoorlijk zwaar product is. Het was dus extra verstandig om eerst het vuur warm te stoken, het is immers niet handig om de Dutch Oven tijdens het koken van het vuur af te moeten halen, omdat er extra hout aan het vuur toegevoegd moet worden. De deksellichter is eenvoudig in gebruik, zelf in het donker. Wanneer de deksellichter aan het deksel bevestigd is, voelt alles stabiel aan. Dit is fijn omdat je een gietijzeren deksel van een paar honderd graden niet op je wil laten vallen. Dankzij de deksellichter kun je het deksel dus veilig lichtten. Toen ons gerecht eenmaal klaar was moesten we de Dutch Oven van het vuur tillen. We gebruikten hiervoor de vuurvaste BBQ handschoenen en tilde de pan aan het hengsel op. Direct ging de hitte van het hengsel door de handschoenen heen, met 2 blaren op de vingers als resultaat. De handschoenen kunnen tot 300 graden aan. We hebben niet getest hoe heet het hengsel werd, maar voorzichtigheid is geboden bij het tillen van de pan. Wellicht hebben wij in ons enthousiasme de handschoenen gebruikt voor het optillen van de pan, terwijl de handschoenen hier niet voor bedoeld zijn. De deksellichter is ook prima te gebruiken om de pan via het hengsel op te tillen. We hebben heerlijk gegeten en ons gerecht was zelfs na 1,5 uur al klaar dankzij de goede geleiding van de Dutch Oven!

Schoonmaken
We hebben de pan af laten koelen en vervolgens volgegoten met water. De pan vervolgens op het vuur gezet om al een deel uit te koken. Gebruik geen afwasmiddel of andere schoonmaakproducten, dit is schadelijk voor de Dutch Oven. Bij thuiskomst hebben we een laagje warm water in de pan gezet en de pan door middel van het meegeleverde metalen scrubber schoongemaakt. In slechts 20 minuten was de pan weer als nieuw. Droog de pan daarna goed af en berg ‘m weer op in de draagtas.

Beoordeling
De Petromax Dutch Oven set is een complete set waar je enorm veel gerechten mee kan maken. De Dutch Oven is prima te gebruiken in een outdoorsetting, maar ook voor een meer huiselijke setting is dit een goed product: bijvoorbeeld door de Dutch Oven onder een driepoot te hangen voor het verhitten van gluhwein boven een kampvuur.

Wij zouden dit product niet meenemen als we gaan backpacken, daar is de Dutch Oven simpelweg te zwaar voor. Wij raden ‘m echter wel aan wanneer je voor een langere tijd op dezelfde plek verblijft. Omdat je er zoveel gerechten in kan bereiden hoef je verder geen andere pannen en potten mee te nemen. De persoonlijke benadering van de Dutchovenshop.nl sprak ons erg aan. Wij zijn enthousiast!

Beoordeling:

+               Veelzijdig in gebruik, inclusief ‘koekenpan’, degelijk product, maakt allround koken mogelijk, persoonlijke benadering dutchovenshop.nl
–                Product is zwaar, handschoenen niet te gebruiken om Dutch Oven op te tillen

 

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x