Wat is de ideale slijptool voor je outdoormes?

met Geen reacties
Iedere bushcrafter, wildkampeerder of outdoorliefhebber zal het met ons eens zijn. Een goed outdoormes is de basis voor je uitrusting. Als je een mes goed onderhoudt kan deze jaren meegaan. Belangrijk is dat wel dat je het mes goed slijpt, want er is niks zo gevaarlijk als een bot mes. Een bot mes kan er voor zorgen dat je in kracht gaat overcompenseren en uitschiet. En uitschieten kan natuurlijk erg vervelende gevolgen hebben, vooral als je afgelegen in de natuur zit. Je zou kunnen stellen dat een scherp mes levensreddend is, en een bot mes levensgevaarlijk. Aangezien wij onze messen vrijwel dagelijks gebruiken is een goede tool om te slijpen onmisbaar. Wij lieten ons hiervoor adviseren bij Knives & Tools. Zij adviseerde ons twee slijpstenen: de Fällkniven DC4 en de Skerper Basic slijp-penWij besloten beide tools uitvoerig te testen.

De Fällkniven DC4 is een compacte slijpsteen met twee verschillende kanten. Een kant is gemaakt van keramiek voor fijne afwerking. Dit is gemaakt van synthetische saffier wat als goede eigenschap heeft dat het in de loop van tijd het vlakke oppervlak niet verliest. Goed voor de levensduur van je steen. Dit geldt ook voor de andere kant van de steen. Dit is een diamanten slijpsteen van 25 micron. Hiermee kan je je mes voorslijpen, erg handig voor als je mes erg bot is of beschadigd. Voordeel van deze twee kanten: Je kan er extreem harde staalsoorten mee bewerken. Wel zie je na een aantal keer gebruiken de poriën in je steen dichtslibben door vuil. De steen wordt dan wat grijs en lijkt beschadigd. Maar schoonmaken is heel simpel: gewoon met wat warm water en vloeibare zeep. In het begin is de steen erg ruw, dit wordt wel iets gladder na gebruik, maar echt inslijpen is bij deze steen niet nodig.

De Fällkniven DC4 wordt geleverd met een lederen foedraal en wordt daarmee dan ook goed beschermd in je zak of rugtas. Het gewicht van de steen is 65,5 gram en het formaat is 10 x 3,2 x 0,7 cm. Erg compact dus. Tijdens het slijpen adviseren wij wel om goed op te letten, als je de steen niet goed vasthoudt riskeer je in je vingers te snijden. Zorg daarom altijd dat je vingertoppen niet boven de steen uitkomt. Als je ‘m met drie vingers goed vast hebt, is het slijpen erg stabiel.

Een andere tool waarmee wij onze messen slijpen is de Skerper slijp-pen.Een compacte tool die net zo groot is als een reguliere balpen. De slijpstaaf heeft een diamantcoating. Aangezien diamant de eigenschap heeft om harder te zijn dan staal, slijp je je stalen gereedschap erg eenvoudig. In tegenstelling tot de Fällkniven DC4 zal deze slijp-pen niet verstopt raken met vuil. Voor je met deze pen kan gaan slijpen is het wel noodzakelijk om hem in te slijpen. Als je dat niet doet blijft de slijp-pen te grof, dit kan je gereedschap juist beschadigen. Dus voor je outdoortrip even thuis op de bank op een oud gereedschap inslijpen. Als je merkt dat je slijpstaaf nauwelijks nog gladder wordt is hij voldoende ingeslepen. Je kan de slijp-pen behalve voor je outdoormes ook voor andere soorten gereedschap gebruiken: tuingereedschap, scharen en diverse soorten messen. Dit dankzij de twee kanten van de slijpstaaf: een conische kant en een platte kant. Ook messen met kartels zijn dankzij de conische vorm eenvoudig te slijpen.

De Skerper slijp-pen bestaat uit vier delen: de slijpstaaf, aluminium handgreep, een clip en een stelschroef om de slijpsteen mee vast te klemmen. De pen weegt iets meer dan 30 gram en is zo’n 13 centimeter lang. Bij het slijpen valt ons één dinge wel op. Als je je mes slijpt door ‘m vast te houden bij de handgreep is het iets minder stabiel dan de DC4. Desondanks is deze slijpsteen ideaal voor in je EDC (Every Day Carry).

Conclusie
Al met al dus twee handige slijptools. Ze zijn beiden multifunctioneel inzetbaar. Onze persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar de Fällkniven DC4 om onze outdoormessen te slijpen. Iets stabieler en makkelijker om mee te slijpen dan de slijp-pen van Skerper. Maar uiteraard zijn de twee tools niet met elkaar te vergelijken, want de slijp-pen van Skerper is iets multifunctioneler inzetbaar.


Fällkniven DC4 
stabiel, twee kanten, slijtvast, eenvoudig schoon te maken
–  bij verkeerd vasthouden kans op uitschieten
    

Prijs 


Skerper slijp-pen 
+ multifunctioneel, compact, lichtgewicht,
–  Instabiel tijdens slijpen
    

Prijs
Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x