Review: Eden verrekijker

met Geen reacties

Wildkampeerders zijn bijna per definitie natuurliefhebbers. Terwijl je in je hangmat in het bos ligt of aan het struinen bent over de heide zie je al ontzettend veel. De truc is vaak te weten waar je naar kijkt. Want als je weet wat je zoekt, zal je het eerder zien. Maar als je echt veel wil zien, goed wil kunnen determineren, komt een verrekijker altijd van pas. Bij Stichting Wild-Kamperen.nl nemen wij er altijd eentje mee. Dit keer besloten wij de Eden HD 10×42 te testen.

Wij kozen bewust voor een 10×42. Dit omdat dit het type verrekijker is wat allround inzetbaar is. Wil je groot wild spotten, vogels én insecten? Vaak volstaat een 10×42. Wil je specialistischer gaan kijken naar één bepaalde soort, dan is het aan te raden een verrekijker te nemen die daarop is ontworpen. Maar voor je wildkampeertrip is een 10×42 een prima model.

Korte uitleg over het type.
Het type 10×42 wil eigenlijk zeggen dat de verrekijker een vergroting heeft van 10 keer en een frontlensdiameter van 42mm. Je zou kort door de bocht kunnen stellen dat hoe hoger de cijfers zijn, hoe groter en zwaarder de verrekijker wordt. Daarom is het belangrijk om altijd te zoeken naar de kijker die voor jouw doel geschikt is. En voor wildkamperen is dat een kijker die niet al te groot is, niet al te zwaar, maar wel multifunctioneel.

Het diameter van de frontlens is belangrijk voor de breedte van het zicht. Hoe breder je zicht, hoe sneller je een object in beeld hebt en kan gaan scherpstellen. Bij beweeglijke soorten kan dit dus het verschil maken. Een ander belangrijk punt is dat de breedte van je frontlens bepalend is voor de hoeveelheid licht die je kijker opvangt. Een kijker met een groter diameter frontlens kan bij het vallen van schemering langer worden gebruikt dan een kijker met een kleiner diameter. Simpelweg omdat er meer licht wordt opgevangen. Met deze lens heeft deze kijker een gezichtsveld van zo’n 114 meter breed, op 100 meter afstand. Niet slecht dus!

Allrounder
Dat deze verrekijker op diverse manieren inzetbaar is blijkt wel als we er insecten mee proberen te determineren. Volgens de website van Knives & Tools is dit met deze kijker mogelijk omdat de kijker scherp stelt tot circa 1,2 meter. En niets bleek minder waar. Als je vanuit staande positie met de kijker insecten wil determineren die recht voor je voeten lopen, is dat inderdaad mogelijk. Dat is nog eens multifunctioneel!

Een ander voordeel van deze verrekijker is dat hij tijdens de fabricage met stikstof is gevuld. Dit moet ervoor zorgen dat de kijker te gebruiken is tot -5 a -10 ° C zonder dat er condensvorming ontstaat. Wij hebben de verrekijker uiteraard uitvoerig getest, maar niet met deze temperaturen. Dit zal de tijd dan ook moeten uitwijzen. Tegen de tijd dat de temperaturen onder het vriespunt dalen zullen wij deze blog dan ook updaten.

Na deze kijker uitvoerig te hebben getest kunnen we zeggen dat we er zeer over te spreken zijn. Het beeld is zeer helder en wordt niet verkleurd door de lenzen. Het komt dan ook heel natuurlijk over. De scherpstelling is snel en makkelijk en onze brildragende kampeerders konden eenvoudig de oogkappen met aanpassen om hem geschikt te maken voor gebruik met bril.

Tot slot is het prijskaartje voor deze kijker zeer aantrekkelijk: € 149,00. Zo betaalbaar vind je verrekijkers in deze categorie niet vaak. En de kwaliteit die je ervoor krijgt is absoluut goed. Net als alles moet de levensduur van het product nog worden bewezen, maar de verrekijker voelt zeer robuust en stevig aan.

Conclusie
Voordelen: Allround gebruik, breed zicht, helder zicht
Nadelen: Geen lichtgewicht

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x