Review: Wilderniskaarten eetbare planten en paddenstoelen

met Geen reacties

We schreven al eerder over Wilderniskaarten.  Wij vonden het concept zo leuk dat we besloten een setje aan te schaffen voor ons hele team. Sinds dat moment hebben wij ons geen moment meer hoeven vervelen! Wilderniskaarten bleek geen eenmalig project te zijn, want wij werden onlangs aangenaam verrast door een berichtje van de auteur: er is alweer een nieuwe set kaarten! Dit keer is het thema eetbare planten en paddenstoelen. Hoe gaaf!

De nieuwe set kaarten is wederom de traditionele set kaarten waar je een prima potje mee kan kaarten. Dit keer heeft iedere kaart een plant of paddenstoel toegewezen gekregen met daarop informatie als: de bloeiperiode, beschrijving, voorkomen en toepassing van de plant of paddenstoel. Omdat wildplukken zonder de juiste kennis ook risico’s met zich meebrengt wordt ook dit goed omschreven op de kaarten. De waarschuwingen doorlezen zijn dan ook zeer waardevol.

Bij Stichting Wild-Kamperen.nl hebben we een aantal fanatieke wildplukkers. Er is dan ook redelijk wat kennis in huis, maar ook wij hebben een hoop kunnen leren van dit kaartendek. Net als de vorige kaartenset is het geen complete veldgids. Maar het vormt een goede basis voor de wildplukker of wildkampeerder.

Het leuke aan dit dek kaarten is dat het los te gebruiken is, maar ook in combinatie met de eerste set wilderniskaarten. Mooi compleet overzicht aan technieken en eetbare planten. In deze set kaarten heeft iedere “kleur” uiteraard ook weer zijn eigen onderwerp:
– Harten staat voor bessen;
– Schoppen staat voor paddenstoelen;
– Klaver staat voor groenten;
– Ruiten staat voor bloemen.

Wat ook opvallend is aan deze kaartset is dat er twee jokers in het spel zijn waarop waarschuwingen en tips staan aangegeven voor als je gaat wildplukken. Belangrijke kaarten in het dek dus. Zo staat er goed in de kaarten omschreven wat de risico’s zijn van wildplukken, maar ook dat het niet altijd is toegestaan. Pluk bijvoorbeeld alleen als er genoeg van een bepaalde soort groeit, vermijd zeldzame of bedreigde planten en pluk alleen voor eigen gebruik. Wildplukken wordt vaak gedoogd, maar is niet per definitie toegestaan. Informeer daarom altijd bij de terreineigenaar. De kaarten kosten nog geen tientje per dek en zijn zelfs in duopack (de twee edities) verkrijgbaar. Check hiervoor vooral de website van Wilderniskaarten, daar vind je alle info!

Conclusie:
+ Compact, lichtgewicht, betaalbaar, duidelijk.
– Geen

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x