Paddenstoelenseizoen!

met Geen reacties

Het is weer Herfst in Nederland. De blaadjes verkleuren langzaam van groen naar oranje. De hertenbronst is weer in volle gang. Er gebeurt dus weer van alles in de bossen waar je als natuurliefhebber bij wilt zijn. Het is dus weer tijd voor lange wandeltochten, truien en stoofpotten. Maar vooral ook van paddenstoelen, en wat is nou leuker en lekkerder dan je eigen bospaddenstoelen te plukken? Maar is dat niet gevaarlijk? En mag dat eigenlijk wel? Lees het hieronder.

Regelgeving
In Nederland is wildplukken bij wet verboden, maar gelukkig zijn er plekken waar het wel mag. Bijvoorbeeld in natuurgebieden van Staats Bosbeheer. Zij hanteren de volgende regels:
1. Je mag niet meer dan 250 gram p.p. plukken, dat is ongeveer een champignonbakje vol.
2. Om de soort te plukken mag je niet van de padden wijken.
3. Je plukt alleen voor eigengebruik.

En dan is er nog de ongeschreven regel die wildplukkers gebruiken:
4. Je zorgt er altijd voor dat de soort niet uit het gebied verdwijnt, als er op één locatie bijvoorbeeld vijf eekhoorntjesbroden staan, neem je er twee mee.

Soortenkennis
Dit is volgens mij het aller belangrijkst: Zorg er voor dat je kennis van zaken hebt, zeker bij paddenstoelen! Deze kennis kun je op verschillende manieren tot je nemen, door de literatuur er op na te slaan en determinatie workshops. Ikzelf ben een voorstander van een combinatie. Je kan door het hele land cursussen volgen en veldgidsen of wildplukkookboeken zijn overal te bestellen.

P.S.U.P.P. (persoonlijke standaard uitrusting paddenstoelen plukken)
Als je je aan de regels houdt en je kennis hebt op gedaan, kun je het bos in. Maar hoe pluk je paddenstoelen en wat neem je mee. Het volgende heb je bij je:
1. Een (paddenstoelen)mesje
2. Iets om je vondst in te doen. (Geen plastic zakje, hier worden ze papperig van)
3. Veldgids, voor de zekerheid.

Chiem Prinsen: Instructeur/Blogger

Waardeer jij dit platform? Krijg je zin om erop uit te trekken bij het lezen van onze outdoorverhalen? Om deze digitale kampeerplaats te blijven voorzien van toffe content zijn wij opzoek naar steun. Doe – net zoals anderen – met ons mee!

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Share
0
Would love your thoughts, please comment.x