Persbericht: Paalkampeerplaatsen West-Brabant per direct opgeheven

met 9 reacties

Persbericht

Paalkampeerplaatsen West-Brabant per direct opgeheven:
Stichting Wild-Kamperen.nl is verbijsterd

Paalkamperen is onder unieke omstandigheden verblijven in de natuur: geen stromend water, geen elektriciteit en geen sanitair. Het is back to basic kamperen in eigen land en benaderd het gevoel van wildkamperen nog het meest, maar dan legaal. Deze duurzame en ecologische vorm van recreatie is uniek in Nederland en is bestemd voor lange afstandswandelaars die hier kunnen overnachten. Nog iets volledig on-Nederlands: de locaties zijn allemaal gratis. De locaties zijn voor een groot gedeelte in beheer van Staatsbosbeheer, die nu besluit de stekker uit de paalkampeerlocaties in-West Brabant te trekken.

De afgelopen jaren is de populariteit van deze locaties toegenomen. Steeds meer mensen trekken de natuur in om te ontspannen en het hoofd helemaal leeg te maken. Langeafstandswandelaars, vogelspotters en natuurliefhebbers zijn graag geziene gebruikers op de locaties. Helaas heeft de populariteit ook een keerzijde: vandalisme en het negeren van het gebruiksregelment zorgen voor overlast.  Stichting Wild-Kamperen.nl herkent zich hierin en ging afgelopen jaar met Staatsbosbeheer om tafel om de problematiek te bespreken en te zoeken naar oplossingen. Stichting Wild-Kamperen.nl dringt met name aan op het versterken van de informatievoorziening en het uitbreiden van het aantal locaties om overlast terug te dringen.

Dat Staatsbosbeheer nu eenzijdig besluit om de paalkampeerlocaties in West-Brabant op te doeken verbaast de Stichting.

’We hebben juist de afgelopen jaren samen met gebruikers er bij Staatsbosbeheer op aangedrongen om de informatievoorziening te versterken en het aantal locaties uit te breiden. Hierdoor neemt de druk op bestaande locaties af en is de gebruiker beter op de hoogte van de voorschriften. Wij zijn overvallen door het besluit van Staatbosbeheer: een duurzame en unieke vorm van recreatie wordt nu om zeep geholpen.’’ – Bas van der Voort, bestuurslid Stichting Wild-Kamperen.nl

Stichting Wild-Kamperen.nl (h)erkent dat er overlast is; maar het sluiten van de locaties, zonder daarbij de gebruikers te horen is ongehoord en te voorbarig. Het is juist Stichting Wild-Kamperen.nl die Staatsbosbeheer meermaals de helpende hand heeft geboden in het beheer en het toezicht op de locaties. Hier is Staatsbosbeheer niet op ingegaan. Stichting Wild-Kamperen.nl vreest nu voor een toename van bezoekers, en mogelijk overlast, op andere locaties. Ook is een toename aan wildkampeerders te verwachten. Wij hopen dat Staatsbosbeheer alsnog terugkomt op dit besluit. En bieden hen nogmaals de uitgestoken hand aan: wij zijn ervan overtuigt dat er heel wat maatregelen mogelijk zijn om definitieve sluiting te voorkomen.

Stichting Wild-Kamperen.nl schreef eerder, in opdracht van Staatsbosbeheer, een adviesrapport over het terugdringen van de problematiek. Een inhoudelijke reactie heeft Stichting Wild-Kamperen.nl helaas nooit ontvangen. Om die reden wordt nu het rapport openbaar gemaakt. Geïnteresseerden kunnen het rapport raadplegen.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

EINDE PERSBERICHT
Stichting Wild-Kamperen.nl is zich momenteel nog aan het beraden op eventuele vervolgacties.

Share
Subscribe
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Merijn
Merijn
4 jaren geleden

Eigenlijk zouden we een soort wildkampeer licentie moeten hebben. Dat je een soort, knullig, maar helaas nodig examen moet afleggen, en je daarna in bepaalde gebieden mag wildkamperen.

Lex
Lex
4 jaren geleden

Goed bezig, Stichting! Dank voor jullie inzet voor een goed gedeeld doel!

Toni
Toni
4 jaren geleden

Dit moet idd anders kunnen. Is er nog een petitie/handtekeningen actie waar wij aan kunnen deelnemen? Zou echt te triest zijn als ze locaties langdurig sluiten.

WilDDonK
WilDDonK
4 jaren geleden

Goed bezig mannen.. volharden dan komt er vast een alternatief!!
Onze support hebben jullie! Waar we kunnen helpen we mee!

Wilma
Wilma
4 jaren geleden

Erg jammer dat ze gesloten worden! Er zijn teveel mensen, te weinig natuur. En altijd weer mensen die het voor de mensen die hier van genieten en het netjes achterlaten, verpesten. Ik hoop dat er juist meer plekken komen en dat het dan meer verdeeld is vwb. de bezetting. Of wisselende locaties, zodat ook de poep goed kan verteren, sorry voor de recht voor de raap, maar de plaats kan ‘herstellen’, want ik ging een keer kijken in 2018 toen het zo droog was, overal toiletpapier.. omdat het zo druk was toen. En dat je je eerst wellicht éénmalig persoonlijk… Lees verder »

kim natuurlijk :-)
kim natuurlijk :-)
4 jaren geleden

dat is echt een tegenvaller…. ik hou de site van Staatsbosbeheer al een tijdje in de gaten in de hoop dat het paal kamperen weer wordt toegestaan… in de tussentijd kijk ik gezellig naar oude avonturen op YouTube 😉 oa van de jongens van stichting wildkamperen 😉 ik mis nog wel wat dames rondom het wildkamperen want ik kijk voornamelijk naar mannen haha! ik doe wel eens wat voor brabants landschap, ik woon naast het bos dus dat is makkelijk, en ik weet dat ze in brabant veel, heel erg veel overlast hebben van het dumpen van afval, en dan… Lees verder »

Share
9
0
Would love your thoughts, please comment.x